Jubileul tinerilor
Semnificații
După 15 ani și 7 întâlniri mondiale, crucea, simbol al acestei zile, s-a întors de unde a plecat în 1985: la Roma. Pentru prima dată o zi mondială de tineret s-a desfășurat în inima jubileului. "Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi", tema acestei zile amintește de evenimentul central sărbătorit în acest an: două mii de ani de la Întruparea lui Cristos.
Ziua Mondială a Tineretului care s-a desfășurat la Roma în perioada 15-20 august nu este altceva decât o etapă a unui drum care trebuie continuat sau, pentru mulți, un punct de pornire pentru o viață nouă, în bucuria întâlnirii cu Cristos.
A fost o oprire în drumul fiecărui tânăr pentru a pune la punct alegerile de viață, în confruntare cu martorii credinței, în apropierea de sacramente și de Scriptură, în regândirea unei vârste care se deschide spre viață, cu proiecte, cu speranța de a schimba lumea începând de la acel lemn, de la acea cruce pe care papa, neobosit vestitor și martor, o propune adulților celui de-al treilea mileniu.
Speranțe, bucurii, emoții, sărbătoare, cântare, rugăciune - toate acestea s-au adunat în acele zile în care un mare număr de tineri au fost implicați.
Tineri din întreaga lume. Limbi și obiceiuri diferite. Ce au avut în comun? Sunt fiii societății globalizate, ai culturii mass-mediei și ai consumismului, ai țărilor care au dărâmat zidul comunismului și acum îi trăiesc din plin consecințele. Sunt în același timp tineri creștini care l-au cunoscut pe Cristos și evanghelia sa și care vor să-l cunoască mai bine. S-au întâlnit cu simpatie și curiozitate tocmai pentru că au venit din întreaga lume... Întâlnirea a exprimat bucuria de a fi frați; frați adevărați, nu pentru o săptămână, dar pentru totdeauna.
Roma: cetatea apostolilor și a martirilor. Un oraș frumos, cu monumentele și piețele sale. Bazilica "Sfântul Petru" - semnificație deosebită. Poarta sfântă care a amintit că Isus este poarta vieții. O poartă care un e ușoară, atractivă. De multe ori am preferat alte căi. A fost o șansă ca acea poartă să fie trecută cu rugăciunea: "Iată-mă Doamne... eu vin, dar tu să nu mă lași niciodată să mă pierd". Am ajuns la mormântul lui Petru, și acolo am putut repeta cuvintele apostolului: "Doamne, tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu... Ajută-ne să rămânem tari în această credință, pe această piatră, pentru că tu singur ai cuvintele vieții veșnice..."
Am fost invitați de Ioan Paul al II-lea, slăbit în trupul său, dar puternic în alegerile și gesturile profetice pe care continuă să le facă... O întâlnire cu o persoană excepțională, s-au putut gândi mulți, dar el repetă: "Priviți-l pe Isus din Nazaret... Nu vă fie teamă de a-l urma, nu vă fie teamă să fiți sfinții noului mileniu!".
Jubileul tinerilor. Uneori se văd anumite direcții greșite luate de adulți și de alți tineri ai timpului nostru. Am experimentat deja greutatea anumitor atitudini pe care le-am cultivat, a dorințelor sau a temerilor de care ne lăsăm dominați. Trebuie curaj pentru a spune nu, dacă vrem să ne ușurăm rucsacul pentru a așeza în el numai ce e cu adevărat necesar. Trebuie să individualizăm o direcție și să ne decidem să o urmăm... altfel nu se va ajunge în nici o parte și lumea se va închide în ea însăși. Un jubileu pentru a ne converti și a porni din nou cu convingerea și bucuria celui care a pus în inima sa un scop, o speranță care l-a cucerit.
Duminică, 20 august, întoarcerea acasă. Nu poate fi o simplă întoarcere, dar o pornire. Ne-am întors pentru a fi tineri creștini care fac frumoasă viața lor, trăind-o în întregime în prietenia lui Cristos. Ne-am întors pentru a fi frați care să poarte tuturor darurile primite. Ne-am întors pentru a continua efortul de a-i înțelege pe unii frați de-ai noștri, români ortodocși, care s-au exprimat public duminică, 27 august, la TVR1 în emisiunea "Universul credinței", realizată de Răzvan Bucuroiu. Trebuie, într-adevăr, depus un mare efort pentru a-i înțelege pe cei care pun la îndoială sinceritatea și căutările tinerilor catolici, care n-au văzut în întâlnirea de tineret de la Roma decât "o manifestare tinerească de entuziasm și nu atât de religiozitate" (PS Snagoveanu, delegatul Patriarhiei), care par că se preocupă mai mult de desacralizarea lumii catolice și nu se întreabă ce se întâmplă cu tinerii acestui neam, care mai speră ca "lumina de la Răsărit" să pătrundă în "întunericul Occidentului" sau care s-au dus cu gândul, participând la Liturghia catolică, la misterele antice, neobservând sau făcând-o prea puțin, mesajul evenimentului și căutările tinerilor pentru Cristos.
Dar ce sunt toate aceste atitudini în comparație cu ce s-a primit acolo? Păstrăm convingerea că Mântuitorul "ne iubește și atunci când îl dezamăgim, când nu suntem la înălțimea așteptărilor lui. El ne cuprinde întotdeauna în îndurarea sa" (Din omilia de la Liturghia de încheiere a jubileului tinerilor).
Pr. Cornel Cadar