Știri interne
Delegație belgiană
În perioada 7-26 aprilie, cinci membri ai Asociației belgiene catolice Pax Christi Wallonie-Bruxelles au străbătut România pentru a se întâlni cu reprezentanți ai aproape tuturor Bisericilor creștine istorice (Ortodoxă, Romano-Catolică, Greco-Catolică, Protestantă: Reformată și Evanghelică), ai unor institute teologice și ai unor asociații laice și cu ziariști. Delegația și-a început călătoria la București, unde s-a întâlnit cu nunțiul apostolic, Mons. Jean-Claude Périsset, cu ambasadorul Belgiei în România, domnul Michel Carlier precum și cu reprezentanți ai Bisericilor amintite mai sus. La Iași, delegația a făcut o vizită la Episcopia Romano-Catolică unde s-a întâlnit cu PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași.
Vizită
În după-amiaza zilei de vineri, 23 iunie, PF patriarh Teoctist l-a vizitat pe cardinalul Alexandru Todea la locuința sa din Reghin. Erau prezenți, alături de Eminența sa, ÎPS arhiepiscop George al Clujului, PS Virgil, episcop de Oradea, PS Ioan, episcop al Maramureșului și PS Florentin, episcop auxiliar de Cluj. PF Teoctist a fost însoțit de ÎPS arhiepiscop Andrei de Alba-Iulia și de un grup de protopopi și preoți. Patriarhul a dorit ca această vizită să fie una de suflet, rod direct al vizitei papei Ioan Paul al II-lea în România și ca o recunoaștere a personalității cardinalului Todea, a suferințelor și martiriului acceptate pentru Biserică și pentru neamul românesc. Vizita a fost apreciată de ambele părți ca "frățească în spiritul Rusaliilor". Bucuria întâlnirii s-a exprimat și printr-un schimb reciproc de daruri, încheindu-se cu un moment de rugăciune.
Semn de cinstire
La 20 iunie, în catedrala catolică "Sfântul Mihail" din Cluj-Napoca a avut loc ceremonia prin care episcopului Márton Áron i-a fost acordat postum titlul de "drept al popoarelor", în semn de recunoaștere din partea statului Israel a curajului cu care ierarhul catolic a luat poziție în timpul Celui de-al II-lea Război Mondial în apărarea concetățenilor săi evrei. Titlul a fost remis întâi stătătorului Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba-Iulia, ÎPS György-Miklós Jakubinyi de către secretarul adjunct al Ambasadei Israelului la București, David Saranga.
Sfințire de biserică
Duminică, 23 iulie, mii de credincioși greco-catolici din întreaga Eparhie a Maramureșului și Sătmarului, precum și din alte județe din Transilvania s-au adunat la Baia Mare pentru a lua parte la ceremonia de sfințire a bisericii "Sfânta Cruce". Liturghia solemnă, la care a participat întreg episcopatul greco-catolic din țară, a fost prezidată de arhiepiscopul și mitropolitul Bisericii Române Unite cu Roma, Lucian Mureșan, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de Mons. Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România. Construcția bisericii a început în anul 1991, proiectată fiind de un grup de arhitecți coordonați de Emil Costin.
Profesiune religioasă
Sâmbătă, 15 iulie, în biserica "Preasfânta Treime" din Oituz a avut loc prima profesiune religioasă a novicei Silvia-Cristina Șandru din Congregația "Surorile Benedictine ale Divinei Providențe". Surorile din această congregație au venit în România imediat după evenimentele din 1989 și activează în Dieceza de Timișoara la Bacova și Freidorf, iar în Dieceza de Iași la Oituz. Își desfășoară activitatea în școli, spitale, aziluri de bătrâni și în parohii.
Zi de reculegere
"Cristos, tinerii și anul 2000" a fost tema zilei de reculegere de vineri, 16 iunie, la care au participat tineri din Onești și Dofteana. Evenimentul a avut loc la Casa Ecumenică din Onești, iar meditația a fost ținută de pr. Iosif Gârleanu, paroh al comunității Ștefan cel Mare. Programul s-a încheiat cu celebrarea sfintei Liturghii ca mulțumire lui Dumnezeu pentru această minunată zi. (Cătălin Rotăraș)
Un nou edificiu
Duminică, 16 iulie, a avut loc la Sărata Băi sfințirea pietrei de temelie a noii biserici. Biserica cu hramul "Apariția Sfintei Fecioare Maria la Fatima" este destinată bătrânilor de pe valea stațiunii și pentru pacienții care vin în stațiune. La sfânta Liturghie concelebrată au participat 14 preoți, iar celebrant principal a fost PS Aurel Percă.
Numiri și transferuri
Începând cu data de 1 august au fost numiți: pr. Francisc Fărcășel - vicar la Săbăoani; pr. Andrei Coceanga - vicar la "Fericitul Ieremia", Bacău; pr. Silvestru Robert Balan - vicar la Gherăești; pr. Daniel Bișoc - vicar la Frumoasa; pr. Cristian Ciobancă - vicar la Lespezi; pr. Marcel Moraru - vicar la "Inima Neprihănită a Mariei", Roman; pr. Iosif Lucaci - vicar la Butea; pr. Ioan Blaj - în Administratura Apostolică din Moldova; pr. Fabian Doboș - vicar la "Adormirea Maicii Domnului", Iași; pr. Eugen Anton - vicar la Horlești. Tot la această dată au fost transferați: pr. Daniel Ghitiu și pr. Isidor Mârț - vicari la "Sfântul Nicolae", Bacău; pr. Iosif Mărtinaș - vicar la Adjudeni; pr. Carmil Duma - vicar la Pildești; pr. Daniel Diac - vicar la "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Iași.