Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Sărbătoare în Betleem
Duminică, 5 decembrie, în Țara Sfântă, în Piața Bisericii Nașterii din Betleem, a avut loc o celebrare comună a 2000 de ani de mântuire, care a adus împreună Biserica Catolică, Protestantă și Ortodoxă. Au fost prezenți patriarhi, arhiepiscopi și exarhi reprezentând 13 rituri și credințe diferite. Patriarhul grec ortodox al Ierusalimului, foarte batrân și bolnav, a participat în scaun cu rotile. Împreună cu confrații lui a recunoscut "păcatul de secole al diviziunii, care în timp a devenit rivalitate (...) Fără a reincrimina trecutul și adorând Cuvântul lui Dumnezeu întrupat în Betleem, nu vom face altceva decât să exprimăm iubirea și pacea unul altuia, până la mult dorita refacere a comuniunii bisericești". Această promisiune a fost încheiată cu rugăciunea "Tatăl nostru". Papa Ioan Paul al II-lea a trimis de la Roma un mesaj. "Fie ca marele jubileu să îi conducă pe discipolii lui Cristos spre ispășirea păcatelor trecutului contra unității și spre binecuvântatul moment în care îl vom invoca pe Părintele nostru dumnezeiesc într-un singur glas", a scris pontiful roman. Comitetul Interconfesional al Bisericilor din Ierusalim, născut cu trei ani în urmă pentru pregătirea jubileului, a ales această dată pentru a permite diferitelor Biserici să aibă timp pentru pregătirea ceremoniilor de Crăciun. Patriarhia Greco-Ortodoxă, de exemplu, a invitat liderii Bisericilor surori naționale, precum și pe șefii statelor respective, în perioada 2-7 ianuarie 2000. Printre invitați: Boris Elțîn, Slobodan Milosevic, PF Teoctist, Emil Constantinescu... Creștinii armeni vor celebra Crăciunul în perioada 17-18 ianuarie 2000. Yasser Arafat a invitat mai mulți președinți de stat ai unor țări catolice și protestante, pentru 24 și 25 decembrie. Patriarhul latin al Ierusalimului, Michel Sabbah, a celebrat Crăciunul în același timp cu papa de la Roma.

Catolicii ruși
Duminică, 12 decembrie 1999, Moscova a fost scena unei mari bucurii prilejuite de reconsacrarea bisericii catolice cu hramul "Neprihănita Zămislire", ridicată acum la rang de catedrală. Biserica a fost confiscată de autoritățile sovietice în 1935 și transformată într-o fabrică. Cardinalul Angelo Sodano, secretarul de stat al Vaticanului, a concelebrat Liturghia împreună cu cardinalii Franciszek Macharski de Cracovia, Georg Sterzinski de Berlin și Adam Maida de Detroit, precum și cu arhiepiscopul Tadeusz Kondrusiewicz, administratorul apostolic pentru Rusia europeană, alți episcopi și preoți. Această biserică a fost retrocedată catolicilor de către Guvernul Rus acum patru ani. La sfârșitul predicii, cardinalul Sodano a spus că pe una din ușile bisericii ar trebui scris textul pe care l-a văzut scris într-o capelă din munții Italiei: "Omul intră aici ca să îl adore pe Dumnezeu, și iese pentru ca să-și iubească frații". La celebrare a participat un număr neașteptat de mare de credincioși, încă de dimineață, transformând acest eveniment în cea mai impresionantă celebrare din întreaga istorie a Bisericii Catolice din Rusia. Printre cei 100 de concelebranți s-au aflat și primii trei preoți catolici ruși hirotoniți în San Petersburg anul acesta. Pe lângă această catedrală, în Moscova mai există o biserică, "Sf. Ludovic", construită în 1827, care nu a fost închisă de către regimul sovietic, doar supravegheată cu atenție. Ar mai fi și o a treia biserică, cu hramul "Ss. Petru și Paul", dar aceasta se află în paragină, după confiscarea din 1938 de către regimul sovietic. Cardinalul Sodano a fost primit de patriarhul Moscovei, Alexei al II-lea, capul Bisericii Ortodoxe. Au vorbit despre unificarea celebrărilor catolicilor și ortodocșilor, cu ocazia marelui jubileu al anului 2000.

Bradul de Crăciun
Sâmbătă, 18 decembrie, președintele ceh Vaclav Havel a prezentat personal papei Ioan Paul al II-lea bradul de Crăciun. Este vorba de un brad din munții Beskydy, din Republica Cehă. Discuțiile despre posibilitatea ca Republica Cehă să doneze acest brad au început încă din 1994. Înalt de 25 de metri, bradul a fost instalat în Piața "Sfântul Petru" joi, 20 decembrie. El a fost îmbrăcat cu podoabe tradiționale cehe, făcute din materiale naturale.

A trecut la Domnul
La 2 septembrie, a încetat din viață, la Roma, Margherita Guarducci, cea care în urmă cu 40 de ani a confirmat existența mormântului apostolului Petru sub altarul central al bazilicii ce-i poartă numele. Supranumită "arheologul Sfântului Petru", Margherita Guarducci s-a născut la Florența în 1902 și s-a format cu Federico Halbherr la Școala Arheologică Italiană de la Atena, făcându-se cunoscută prin publicațiile despre inscripțiile cretane și prin cercetările ei asupra Greciei antice. Renumele său a devenit mondial când, în 1957, încurajată de papa Pius al XII-lea, intervine în studiile în curs privind epigrafele paleocreștine descoperite în cripta bazilicii "Sfântul Petru", unde tradiția plasa mormântul primului papă. În 1959, Margherita Guarducci a publicat o impunătoare lucrare în trei volume în care arăta că epigrafele de pe mormânt indicau locul înmormântării sfântului Petru ("Petros eni" - "Petru este aici"), ceea ce a condus apoi la identificarea moaștelor.

Vizită
Președintele brazilian Fernando Henrique Cardoso a fost primit de către papa Ioan Paul al II-lea la 19 noiembrie. La rândul său, președintele l-a invitat în Brazilia pe Sfântul Părinte în anul 2001, cu ocazia celei de-a 500-a aniversări a descoperirii Braziliei, care va fi celebrată în anul 2000. "Îmi promiteți?", a insistat el după ce Sfântul Părinte a spus: "Cine va trăi va vedea".

Nu, războiului
A refuza folosirea religiei ca justificare a oricărei violențe, discriminări, abuz sau exploatări săvârșite în numele principiilor care nu au nici o legătură cu credința: aceasta este sinteza apelului lansat de 200 de lideri religioși și responsabili internaționali ai organismelor de asistență socială către guverne, la 24 octombrie 1999, cu ocazia zilei dedicate Națiunilor Unite. Reuniți în catedrala "Sfântul Petru" din Geneva, reprezentanții catolici, protestanți, evrei, musulmani și budiști au semnat un document comun care apără valoarea păcii. Actualmente în lume se desfășoară 56 de războaie legate de motive religioase: "Multe din aceste conflicte se datorează problemelor de identitate. Religia este un factor fundamental în definirea identității oricărui grup etnic și de aceea devine adesea motiv de conflict", a declarat William McComish, protestant, decan al bazilicii "Sfântul Petru". În fotografie, o biserică protestantă din orașul Depok, Indonezia, distrusă de musulmani.

Gest de pace
Președintele Sudanului, Omar El-Bashir, a făcut un gest de deschidere către minoritatea creștină, persecutată de ani de zile din cauza planului guvernamental de islamizare a țării. El a oferit astfel amnistie celor doi preoți acuzați de conspirație teroristă. Cu toate că preoții au respins această ofertă de amnistie pentru a nu părea că-și recunosc vina, Biserica a apreciat gestul președintelui. "Gestul de pace" făcut de președinte la începerea Ramadanului este un gest care ar putea inspira tribunalele pentru ca ele să-i elibereze pe cei doi preoți și la fel pe celelalte 18 persoane implicate în același proces.

Apel
Ioan Paul al II-lea a lansat cu ocazia jubileului un apel fără precedent catolicilor chinezi ai Asociației Patriotice (controlate de partidul comunist). El a făcut acest anunț uimitor: "Am constatat cu bucurie că voi vreți să oferiți, ca un dar deosebit de prețios pentru celebrarea marelui jubileu, unitatea între voi și cu succesorul sfântului Petru". Papa dorește, de asemenea, ca jubileul să fie o ocazie pentru a comemora pe martirii chinezi. Profund emoționat de "generoasa mărturie dată de atâția episcopi, preoți, călugări, călugărițe și laici", el a compătimit faptul că "timpul încercărilor nu s-a încheiat încă în această regiune". Cel puțin 103 creștini au fost arestați în ultimul timp în China, conform Centrului de Informare asupra Drepturilor Omului și Mișcărilor Democratice din Hong Kong. Cel puțin 10 grupări creștine diferite au fost etichetate ca și "culte negative" și au fost interzise în China. Guvernul comunist chinez cere creștinilor să activeze doar în asociațiile controlate de stat, cum ar fi Asociația Chinezilor Catolici Patrioți, care evită orice relații cu Vaticanul. Mulți catolici activează în biserici subterane, ilegale, cu episcopi numiți de papa.

Pelerinaj 2000
Recent au fost făcute publice primele detalii ale Proiectului "Pelerinaj european 2000" din Biserica Ortodoxă, care cuprinde vizite în nordul, sudul, estul și vestul continentului. "Viața cultelor" informează că pelerinajul spre sud va avea ca punct terminus orașul Salonic (Grecia), la Sfintele Paști, 27-30 aprilie. Cel spre nord va ajunge la Trondheim (Norvegia), la sărbătoarea Sfântului Olav, la 26-31 iulie. Al treilea pelerinaj, spre vest, va atinge orașul Edinburgh (Scoția) la sărbătoarea "Hallowed be Holyrood", la 8-14 septembrie. În sfârșit, orașul celui de al patrulea pelerinaj, spre est, va fi orașul Iași, la sărbătorile Cuvioasei Parascheva, 10-15 octombrie.

Lansare
La 23 decembrie, informează "Viața cultelor", în aula Palatului Patriarhal din București a avut loc lansarea albumului "Trei zile dintr-un mileniu 7-9 mai 1999", dedicat vizitei la București a papei Ioan Paul al II-lea. Realizatorii albumului sunt Agenția Națională de Presă și Fundația Culturală ROMPRES, care au apelat pentru lucrările tipografice la Regia Autonomă "Monitorul Oficial". Apărut în condiții grafice de excepție, albumul prezintă, în peste 100 de fotografii, principalele momente ale vizitei suveranului pontif în România. Totodată, albumul include pagini de istorie și civilizație românească, o scurtă cronică a relațiilor dintre România și Vatican, precum și ecouri de presă la vizita papei la București. La lansare au fost prezenți, alături de gazde - PF Teoctist și alți ierarhi ai BOR -, președintele României, Emil Constantinescu, nunțiul apostolic, Mons. Jean-Claude Perissét, arhiepiscopul romano-catolic de București, ÎPS Ioan Robu, parlamentari, șefi de partide, membri ai corpului diplomatic acreditat la București, oameni de cultură, ziariști.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat