Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Celebrarea marelui jubileu -

Jubilee mai mici într-un jubileu mai mare!

În zilele de 10 și 11 iulie, Seminarul catolic din Iași a fost gazda unei întâlniri preoțești cu un caracter deosebit. Este vorba de promoția anului 1975 care, în anul marelui jubileu, celebrează 25 de ani de preoție. Așadar, un jubileu mai mic într-un jubileu mai mare, ambele aflându-se într-o relație intimă, căci viața preotului este legată strâns de viața lui Cristos, pe care Biserica întreagă îl celebrează în diferite feluri în acest timp de har al anului 2000. Între 13 și 14 iulie, alți 14 preoți au celebrat la Gherăești și la Cacica 35 de ani de preoție.

Păstrând spiritul tradițiilor locale, preoții jubiliari au celebrat fiecare în satul lui natal sfânta Liturghie de mulțumire pentru marele dar al Preoției, apoi, împreună cu o parte din preoții profesori și colegii care au rămas în viață, s-au întors la seminar, locul de unde au plecat în ogorul Domnului cu 25 de ani în urmă. Drumurile parcurse au fost diferite, după cum diferite au fost darurile cu care Domnul i-a înzestrat. Unii au ajuns în Arhidieceza de București, alții au rămas în Dieceza de Iași; unul a slujit un timp în Polonia, unde a și murit între timp, altul în Austria; unii au studiat în Italia, pentru ca mai apoi să revină la seminar, unde se află și în momentul de față. Îi amintim în ordine alfabetică: pr. Alois Bișoc, pr. Martin Cabalaș, pr. Valeriu Ciorbă, pr. Iosif Cobzaru, pr. Ulderic Coceangă, pr. Mihai Dascălu, pr. Marian Fechetă, pr. Anton Ghiurcă, pr. Alois Ilieș, pr. Iosif Mareș, pr. Iosif Matei, pr. Francisc Șerban, pr. Francisc Trefaș, pr. Mihai Văcaru, pr. Iosif Zediu.

Ca orice jubileu, și acela al Preoției este un moment de bucurie și de bilanț. Am stat de vorbă cu unul dintre părinți, care mi-a mărturisit: "Am intrat în seminar în 1965, am fost primiți de regretatul părinte rector Anton Trifaș; din cei 25 de candidați, 18 am ajuns preoți - trei au plecat la Domnul: pr. Mihai Bejan, pr. Anton Gal, pr. Romuald Ostrowski, iar 15 am rămas în viață. Circumstanțele în care am fost chemați să vestim evanghelia nu au fost din cele mai potrivite: încercări felurite s-au abătut peste noi - unii au fost mai rezistenți, alții mai slabi, dar suntem bucuroși că acum toți suntem împreună. Cred - mi-a spus interlocutorul - că prezența tuturor colegilor la această sărbătoare este un dar și o chemare pentru viitor. Domnul ne vrea mereu împreună".

Sub semnul comuniunii sacerdotale, grupul preoților jubiliari a fost vizitat și de ultimul lor rector din anul 1975, actualul episcop de Iași, Mons. Petru Gherghel, care i-a încurajat pe preoți și i-a îndemnat să rămână mereu uniți și în anii care vor veni. Aceleași încurajări le-a adresat și Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care a prezidat sfânta Liturghie solemnă, concelebrată cu preoții jubiliari, în capela Institutului Teologic, unde toți dintre cei prezenți au parcurs perioada lor de formare sacerdotală. În acest context, s-au făcut rugăciuni și pentru odihna episcopului Petru Pleșca, seria de față fiind ultima pe care înaltul ierarh a hirotonit-o înainte de moarte sa, survenită în 1977.

În zilele de 13 și 14 iulie, seria de preoți alcătuită din 14 slujitori ai Domnului din care face parte și Preasfințitul Petru Gherghel, a celebrat la Gherăești și la Cacica 35 de ani de preoție. Merită să precizăm o informație istorică legată de această serie, și anume: preoții care o alcătuiesc au fost ultimii prezbiteri de dincoace de Carpați hirotoniți de venerabilul episcop de Alba-Iulia, Marton Aron. Aceștia sunt: pr. Mihai Budău, pr. Ieronim Budulai, pr. Ioan Ciceu, pr. Anton Dănculesei, pr. Alois Dămoc, pr. Iosif Doboș, pr. Leonard Donea, ep. Petru Gherghel, pr. Ioan Jicmon, pr. Isidor Mocanu, pr. Ioan Tamaș, Mons. dr. Petru Mareș, pr. Petru Patrașcu.

Bucuria pe care o aduc astfel de întâlniri preoțești, creșterea în comuniune care se constată cu aceste ocazii, sunt un motiv în plus pentru a promova astfel de modalități de creștere a întregului prezbiteriu. Fără îndoială, aducerea aminte a unor evenimente fericite din trecut, schimbul de păreri în ceea ce privește situațiile pastorale din diecezele noastre, conduce la întărirea solidarității fraterne care derivă din primirea sacramentului preoției și la sporirea laudei adusă lui Cristos, marele preot, cel care i-a chemat și i-a trimis în lume să dea mărturie despre împărăția sa.

Pr. Wilhelm Dancă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat