Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Roade ale cercetării istorice

Buletin istoric

Prin decretul 1314 din 16 iulie 1999, PS Petru Gherghel a înființat Departamentul de Cercetare Științifică a Istoriei Bisericii Catolice din Moldova. Statutul de organizare al acestui departament prevede, printre altele: studierea istoriei catolicilor din Moldova, constituirea unui tezaur de documente prin redobândirea arhivei episcopale și prin aducerea din străinătate a documentelor care privesc Biserica Catolică din Moldova, înființarea unui muzeu diecezan la Săbăoani, cooptarea colaborării unor cercetători avizați în vederea realizării de proiecte științifice, organizarea de simpozioane pentru prezentarea de comunicări științifice, editarea de studii, articole, ediții de documente, expoziții etc. Una din prioritățile acestui departament a fost și editarea unui Buletin istoric, ce a fost văzut lumina tiparului în luna iunie.

După ce proiectul înființării unei publicații în care cercetătorii istoriei catolicismului din Moldova și-ar putea prezenta rezultatele investigațiilor lor a fost mult timp doar un vis sau o perspectivă a mileniului trei, anul trecut Preasfințitul Petru Gherghel a înființat Departamentul de Cercetare Științifică a Istoriei Bisericii Catolice din Moldova, "sădind" astfel năzuința atâtor iubitori ai trecutului catolicilor din această parte a României. Această inițiativă se înscrie pe linia trasată de unii preoți și cercetători istorici care s-au încumetat să penetreze "obscurantismul" în care erau văzuți înaintașii noștri și au scos la iveală o parte din "tezaurul" cercetării lor pentru a dezvălui adevărata identitate a catolicilor din această zonă a țării.

Ca orice lucrare, publicația acestui departament a trebuit să străbată perioade de proiectare, analiză, cooptare etc. Avându-l președinte onorific pe PS Petru Gherghel, echipa redacțională, coordonată de Mons. prof. dr. Anton Despinescu și avându-i redactori pe pr. Alois Moraru, dr. Dănuț Doboș și dr. Silviu Vacaru, a încercat să insereze în paginile publicației, care a primit denumirea de Buletin istoric, documente privitoare la catolicii din Moldova, micromonografii ale comunităților catolice, ale instituțiilor de învățământ confesional și așezăminte social-umanitare, rezultatele cercetărilor arheologice și antropologice, portrete de personalități, recenzii de cărți etc.

Fiind "primul rod" al departamentului amintit și ajungând la maturizare în acest an jubiliar, Buletinul a fost dedicat Preasfințitului Petru Gherghel, care a sărbătorit un triplu jubileu: 60 ani de viață, 35 ani de preoție și 10 ani de episcopat. În mesajul pe care l-a adresat cititorilor acestui "rod" al departamentului, ep. Petru Gherghel spune: "Ne bucurăm să punem în mâinile credincioșilor noștri, în mâinile tuturor cercetătorilor și oamenilor de bunăvoință acest Buletin istoric încărcat cu tot felul de date privind istoria și viața catolicilor din Moldova așa cum s-a desfășurat ea de la cele mai vechi date atestate arheologic și istoric până în zilele noastre. Ne bucurăm să binecuvântăm această operă, care funcționează sub patronajul Episcopiei Catolice de Iași, pentru a da prinosul de respect trecutului și a oferi un bogat material de învățătură pentru viitor".

Din cuprinsul celor aproape 200 de pagini ale Buletinului vă prezentăm câteva repere: din activitatea episcopului Antonio De Stefano, Biserica Catolică din Moldova în secolul al XX-lea, aspecte din istoria operelor sociale catolice din Moldova, câteva considerații de ordin arheologic privind populația catolică din zona Romanului în secolele XIV-XIX, comunitatea catolică din Hârlăul medieval, documente privind proprietățile Bisericii Catolice din Iași (sec. XVII), date antropologice privind unele comunități catolice din Moldova (Gherăești, Săbăoani, Faraoani și Prăjești), episcopul dr. Anton Durcovici - martir al Bisericii Catolice, scrierile unui pasionat și neobosit cercetător al trecutului nostru, pr. Iosif Gabor, din viața și activitatea unor preoți iluștrii, figuri de enoriași iluștrii ai Parohiei Catolice Iași și recenzii la ultimele cărți cu profil istoric apărute în ultimii ani.

Apreciind efortul depus de toți colaboratorii acestei publicații, care sperăm să apară anual, așteptăm ca și alți cercetători sau amatori în ale istoriei să deslușească, cel puțin parțial, anumite aspecte din istoria catolicilor din Moldova și să aibă curajul să le transmită și altora prin intermediul acestui Buletin istoric.

Pr. Alois Moraru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat