Prezență în Africa
În calitate de responsabil diecezan cu activitatea misionară, am avut bucuria să-i însoțesc pe cei doi preoți (pr. Eugen Blaj și pr. Pavel Chelaru) în Kenya și aș dori, în câteva rânduri, să prezint anumite aspecte despre situația de acolo, așa cum am reușit să o percep eu în săptămâna pe care am petrecut-o în Kenya (27 noiembrie - 4 decembrie 1999).
Mai întâi aș dori să reamintesc că cei doi preoți au mers în Kenya în cadrul unui proiect de colaborare misionară cu Dieceza de Padova (Italia) și lucrează acolo împreună cu preoții misionari italieni. Cel care a lansat prima "provocare" în dieceza noastră a fost Preasfințitul Petru Gherghel care, în anul 1997, a făcut o vizită împreună cu episcopul de Padova în misiunea în care lucrează acum cei doi preoți români, vizită despre care africanii încă vorbesc cu mult entuziasm.
Primul lucru care ne-a impresionat a fost primirea foarte călduroasă de care am beneficiat, atât din partea preoților italieni și a surorilor care lucrează acolo (aceștia au venit înaintea noastră la aeroport, la peste 200 de km deși era sâmbătă seara și aveau un program foarte încărcat duminică), cât și din partea africanilor (peste tot auzeam cuvântul karibuni = bine ați venit, spus din toată inima). Ei înțeleg foarte bine acum (așa cum poate înțelegeau bunicii sau părinții noștri odinioară) ce înseamnă venirea unui nou preot, deoarece cei mai mulți dintre ei nu au posibilitatea să participe la sfânta Liturghie decât o dată la o lună sau chiar mai rar, din cauza lipsei de preoți.
Preoții italieni din Padova sunt în număr de nouă (cel mai în vârstă este acolo de 36 de ani iar cel mai tânăr este de șapte ani). Misiunea lor se întinde pe o distanță de mai bine de 200 de km și este împărțită în șapte parohii, un spital foarte mare de care se ocupă un preot și un centru de spiritualitate. În fiecare parohie, de care aparțin între 10 și 20 de sate, lucrează doar câte un preot.
Aproape în fiecare parohie s-a construit și un mic dispensar, o grădiniță sau o școală. De acestea se ocupă în general surorile și laicii. M-a impresionat foarte mult să aud cum, într-un sat, deoarece nu exista medic stomatolog, preotul italian a făcut într-o vacanță în Italia un curs intensiv în acest sens și acorda el asistență stomatologică. Deși Kenya este una din țările cele mai înstărite din Africa, totuși situația economică, materială, sanitară, școlară etc., din majoritatea localităților, este destul de precară. Rolul Bisericii este foarte important și pe aceste planuri. Sunt locuri unde apa se găsește abia la adâncimea de 150 de metri (adâncime imposibil de atins cu mijloacele de acolo) și de aceea s-au săpat bazine mari unde se adună apa atunci când plouă, iar această apă este utilizată și în perioada de secetă.
Cei doi preoți români locuiesc și își desfășoară pentru început activitatea în parohia centrală care se află într-un oraș de aproximativ 100.000 de locuitori numit Nyahururu. Aproximativ 30 % din locuitorii acestui oraș sunt catolici. Timp de două luni ei trebuie să meargă în capitală (Nairobi), de luni până vineri, pentru a face un curs de kiswahili (a doua limbă oficială a țării, după limba engleză). Ei sunt împreună cu preotul italian care lucrează acolo de 36 de ani (don Luigi) și cu un grup de surori italiene și africane din Congregația "Suore Dimesse" din Padova. Chiar dacă nu cunosc încă limba locală (kikuiu), nici kiswahili ei au intrat deja din plin în activitatea pastorală folosindu-se de limba engleză pe care o înțeleg toți cei care au frecventat școala; chiar în prima zi când am sosit în parohie, fiind duminică, ei au fost solicitați să celebreze în limba engleză într-o universitate care aparține din punct de vedere spiritual de parohia lor.
Cu timpul, dacă lucrurile se vor desfășura în mod normal, preoții noștri vor prelua una din misiunile italienilor care va deveni o misiune a diecezei noastre. Cred că fiecare dintre noi poate contribui la succesul misiunii lor, pentru început cel puțin cu rugăciunea, convinși fiind că totul trebuie făcut spre mai mare slavă a lui Dumnezeu și spre mântuirea sufletelor.
Pr. Benone Lucaci
Adresa părinților Eugen Blaj și Pavel Chelaru
Catholic Parish
P.O. Box 173, Nyahururu - Kenya
tel. 00254/365/32052
fax 00254/365/32560
e-mail: CPNYAHURURU@maf.org