Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Secretul de la Fatima

"O citire atentă a textului așa-numitului al treilea secret de la Fatima, publicat aici în întregime din decizia Sfântului Părinte, va duce probabil la dezamăgire sau surprindere, după toate speculațiile pe care le-a stârnit acesta", a spus cardinalul Joseph Ratzinger la începutul comentariului său asupra conținutului revelațiilor Mariei, care a fost publicat luni, 26 iunie. Textul este disponibil și în limba română, la Editura "Presa Bună".

Răul nu are ultimul cuvânt

Din 1960, persoane din întreaga lume au făcut speculație în privința conținutului acestui secret, pe care papa Ioan al XXIII-lea a decis să nu îl facă public. Interesul pentru viziuni a condus la proliferarea unor exaltate "recreeri" ale secretului, dar nici una dintre ele nu corespunde simplității mesajului. Textul complet este inclus în ceea ce s-a publicat în ziua de 26 iunie. Imagini ale textului original portughez, cu scrisul de mână al Luciei, se pot găsi în aceeași broșură. Secretul a fost încredințat la 13 iulie 1917 de sfânta Fecioară copiilor Lucia de Jesus dos Santos, pe atunci în vârstă de 10 ani, astăzi sora Lucia în Carmelul de la Coimbra, Francisc (9 ani) și Iacinta (7 ani), ultimii doi beatificați la 13 mai, anul acesta.

Esența celui de al treilea secret este o viziune pe care cei trei păstorași de la Fatima au avut-o după viziunea lor asupra iadului și după prezicerea Celui de al II-lea Război Mondial. Un înger a strigat: "Pocăință, pocăință, pocăință!" și copiii au văzut un munte cu o cruce în vârf. Un episcop îmbrăcat în alb, pe care copiii l-au identificat ca fiind papa, a condus un grup de episcopi, preoți, călugări și laici pe un munte abrupt. Pe drum, el s-a rugat pentru cei morți. Ajungând la crucea de pe vârf, el a fost împușcat.

Comentând "secretul", cardinalul german a răspuns la cele mai comune întrebări care au circulat de decenii privind aparițiile de la Fatima. În primul rând, a făcut distincție între "revelația publică" și "revelațiile private". Termenul de "revelație publică" se referă la acțiunea revelatoare a lui Dumnezeu, adresată omenirii, ca un întreg, care își găsește expresia literară în cele două părți ale Bibliei: Vechiul și Noul Testament. Este o revelație a lui Dumnezeu și, de aceea, constituie materie de credință pentru creștini. În schimb, Sfântul Scaun prezintă mesajul de la Fatima ca "revelație privată", "termen care se referă la toate viziunile și revelațiile care au avut loc după Noul Testament".

În textul celui de al treilea secret, cardinalul Ratzinger a arătat că "papa pare să-i preceadă pe ceilalți, tremurând și suferind pentru toate ororile care îl înconjoară. Nu doar casele cetății zac pe jumătate în ruină - drumul său trece printre cadavrele celor morți. Calea Bisericii este astfel descrisă ca o Via crucis, ca un drum într-un timp de violență, de distrugeri și de persecuții. Poate fi găsită prefigurată în această imagine istoria unui întreg secol". Astfel, papa devine o imagine a tuturor papilor secolului, toți având de dus o cruce grea.

Partea finală a secretului este o viziune consolantă, care urmărește să închidă o istorie plină de sânge și lacrimi în fața puterii vindecătoare a lui Dumnezeu. Sub brațele crucii îngerii adună sângele martirilor, și cu el dau viață sufletelor care își croiesc calea spre Dumnezeu.

În final, cardinalul a clarificat câteva concepții greșite. El a negat ideea că Ali Acga a fost doar un instrument al lui Dumnezeu în încercarea de asasinat, așa cum s-a spus în unele declarații după ce cardinalul Angelo Sodano a revelat puțin din cel de al treilea secret în 13 mai. "Fatima nu ne oferă asemenea satisfaceri ale curiozității noastre, a încheiat cardinalul, după cum, în general, credința creștină nu vrea și nu poate să fie satisfacere a curiozității noastre. Ceea ce rămâne am văzut imediat la începutul reflecțiilor noastre asupra textului "secretului": îndemn la rugăciune ca o cale pentru "mântuirea sufletelor" și în același sens apelul la penitență și la convertire".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat