Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Scrisoare apostolică

Biserica Greco-Catolică

Joi, 20 iulie, a fost dată publicității scrisoarea apostolică a papei Ioan Paul al II-lea pentru cel de-al treilea centenar al unirii Bisericii Greco-Catolice din România cu Biserica Romei. Scrisoarea în limba română poartă data de 7 mai, în amintirea sinodului ținut la acea dată, 7 mai 1700, la Alba-Iulia, care a ratificat hotărârea unirii definitive a românilor din Transilvania cu Biserica Romei. Papa amintește și de vizita sa apostolică în România în perioada 7-9 mai 1999. El a numit călătoria din 1999 "un dar special de la Domnul" și a spus că își aduce bine aminte de "frumusețea pământului vostru și de credința oamenilor care trăiesc aici".

Scrisoarea conține 13 paragrafe cu dimensiuni diferite formând o broșură de 16 pagini. Papa se adresează cu cuvintele: "Mult iubiți frați și surori ai Bisericii Greco-Catolice din România". Paragrafele sunt intercalate cu următoarele titluri tematice nenumerotate: Amintirea și prezența; Istoria și unitatea; Martori și martiri ai unității; A revizita trecutul: purificarea memoriei; Semn al unității; Importanța rugăciunii.

Scrisoarea se concentrează nu doar pe aniversarea din 7 mai a Unirii Bisericii Greco-Catolice din România cu Roma, ci și pe nevoia ca Biserica să își împlinească "datoria sa de a realiza progresiv unitatea cu Dumnezeu și între oameni".

Papa scrie despre Biserica din România de-a lungul mileniilor, începând din secolul al treilea când a fost introdus creștinismul latin, până la începutul secolului al VIII-lea când a fost introdus ritul bizantin, apoi perioada când românii creștini au devenit ortodocși. Totuși un mare număr de credincioși au cerut reunirea cu Roma, și aceasta s-a realizat în 1700.

"Românii, în fapt, rămânând un popor latin, s-au deschis primirii comorilor credinței și culturii bizantine. Cu toată rana diviziunii, această moștenire rămâne împărtășită de Biserica Greco-Catolică și de Biserica Ortodoxă din România... Dintotdeauna în inimile fiilor și fiicelor acestei străvechi Biserici pulsează cu putere pasiunea pentru unitatea voită de Cristos".

El a spus că această dorință "a trăit într-un mod deosebit prin Biserica Română din Transilvania, în special după tragica diviziune dintre creștinii din est și cei din vest" din 1054. A reamintit eforturile celor care au încercat să vindece această rană, culminând cu o mișcare care a cerut și a obținut unirea deplină cu Roma, "oficial hotărâtă în 7 octombrie 1698 și solemn ratificată în 7 mai 1700".

Papa Ioan Paul al II-lea observă că, "în ciuda numeroaselor dificultăți pe care le-a avut de întâmpinat, Biserica Greco-Catolică din România... s-a dovedit a fi un martor deosebit al valorii de nerenunțat a unității bisericești. Însă mai presus de toate în cea de-a doua jumătate a secolului XX, în epoca totalitarismului comunist, Biserica voastră a trebuit să îndure o crâncenă încercare, meritându-și pe deplin titlul de "Biserică a mărturisitorilor și martirilor"". El le cere credincioșilor să nu fie demoralizați de dificultățile pe care Biserica le întâmpină la ieșirea din anii de opresiune și să meargă pe drumul lor "cu credința că se pot baza pe ajutorul lui Dumnezeu".

În lumina persecuțiilor suferite de Biserică, papa Ioan Paul al II-lea sugerează actualizarea martirologiului, "depunând eforturile necesare pentru a îmbogăți documentația privind evenimentele petrecute încât să permită generațiilor viitoare să-și cunoască istoria". El subliniază persecuțiile suferite de Biserica Ortodoxă și de alte Biserici și comunități religioase.

Papa notează că Biserica Greco-Catolică din România nu a putut să participe la Conciliul Vatican II, care "a înfruntat cu mare atenție chestiunile delicate ale Bisericilor catolice orientale, ale ecumenismului și ale Bisericii în general". Cu toate aceste Biserica Greco-Catolică din România a făcut multe eforturi pentru a-și însuși învățăturile conciliare. Papa a subliniază în cele din urmă angajamentul special luat în timpul Conciliului Vatican II de a se căuta unitatea deplină între creștini.

"Așa cum am încurajat procesul de revizuire a modalităților de exercitare a serviciului petrin în sânul "ecumeniei" creștine, păstrând neatinse exigențele ce derivă din voința lui Cristos, la fel îndemn să se treacă la o actualizare și la o aprofundare a vocației specifice Bisericilor orientale în comuniune cu Roma în noul context, făcându-se apel la contribuția de studiu și de reflecție a tuturor Bisericilor".

Încheind scrisoarea sa, Sfântul Părinte spune că "o adevărată întoarcere la tradițiile liturgice și patristice, comoară pe care voi o împărtășiți cu Biserica Ortodoxă, va contribui la reconcilierea cu celelalte Biserici prezente în România". El a încurajat "cu căldură continuarea dialogului între Biserica voastră și Biserica Ortodoxă".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat