- În apararea sanatatii - |
Seceta și riscul pentru sănătate
În urmă cu două luni readuceam în atenție un subiect al verii trecute și dădeam recomandări cum să ne ferim pentru a nu retrăi asemenea evenimente (epidemia de meningită și conjunctivită). În ultimele săptămâni din toate mijloacele de informare aflăm despre temperaturi nemaiîntâlnit de mari pentru această perioadă în țara noastră, temperaturi pe care de altfel le și percepem și suferim din această cauză. La ce riscuri ne expunem în mod direct și care este influența factorilor de mediu modificați prin acțiunea temperaturii ridicate?
Temperaturile extreme (sub 20 și peste 350 C) sunt greu suportate de orice organism, dar au o influență deosebită asupra copiilor, femeilor gravide, persoanelor vârstnice cât și asupra bolnavilor cu afecțiuni cronice - cardiace, pulmonare, tegumentare etc.
Ce se recomandă? Evitarea expunerii la soare în perioadă de maximă intensitate; purtarea de vestimentație adecvată; protejarea capului; a fi în posesia unui recipient cu ceai, apă, suc; limitarea eforturilor; renunțarea la consumul de alcool.
Este important ca în decurs de 24 h să se consume minim 2 litri de lichide pentru echilibrarea pierderilor prin transpirație și pentru a nu ajunge la complicații renale.
Ce riscuri există pentru sănătate atunci când din cauza căldurii căutăm cu disperare o sursă de apă? Folosim apă din surse la îndemână, necontrolate. În urma consumului pot apărea boli diareice, parazitare, intoxicații, fenomene alergice.
Zilele toride au făcut ca apa din fântâni să scadă la un nivel îngrijorător. Apa din aceste fântâni trebuie consumată după ce a fost fiartă și răcită. Pentru populația din zonele unde fântânile au secat și unde nu există o altă sursă de apă, administrația locală are obligația de a procura apă minerală sau apă potabilă transportată cu recipienți (cisterne, butoaie) curați care să nu compromită calitatea apei.
Care sunt riscurile de îmbolnăvire prin lipsa apei? Lipsa apei duce la imposibilitatea asigurării unei igiene individuale, a igienei casei, a lenjeriei, a alimentelor, a grupului sanitar, a perimetrului gospodăriei. Consecințele imediate sunt disconfortul general și apariția de îmbolnăviri de piele, digestive, parazitare, toxiinfecții alimentare.
Alt risc îl reprezintă faptul că, în căutarea unor mijloace de a se răcori, îndeosebi copiii au tendința de a folosi pentru scăldat orice ochi de apă, fie el lac, bazin, baltă. La lipsa de apă și la intenția de economisire chiar și ștrandurile oferă apă necorespunzătoare în urma analizelor de la laborator, datorită faptului că nu se face schimbarea apei din bazin conform normelor sanitare și nu se dezinfectează ritmic.
Alte riscuri legate de secetă sunt cele legate de vegetația în suferință. Vegetația pentru animale ajunge insuficientă, apa este și ea insuficientă. În aceste condiții oamenii ajung să sacrifice animalele de urgență. Au nevoie de piață de desfacere a cărnii, piață pe care o găsesc în plină stradă, în cartiere mărginașe cu expunere la soare, în praf, la îndemâna muștelor. Se vinde mai ieftin și cumpărători se găsesc. Riscurile de îmbolnăvire? Nu contează, cumpărătorul a realizat o economie!
De altfel, tot economie înseamnă pentru mulți consumatori achiziționarea de alimente compromise printr-un mod de păstrare incoerent - din tonete, din piețe, după ore de expunere la soare (lactate, ouă, pește, prăjituri, pâine, derivate din carne). Sancționarea comercianților care agresează sănătatea oamenilor ar trebui să vină din partea cumpărătorului. Trebuie să visăm la bogăție pentru a nu accepta orice condiție de comercializare?
Prin diverse mijloace de educație, inclusiv prin acest material, dorim să trezim conștiința fiecărei persoane de a veghea mai mult la propria sănătate.
Să ne ajute Dumnezeu să depășim acest anotimp cald fără evenimente deosebite, fără suferință, cheltuială, spaimă, muncă enormă și să înțelegem importanța prevenirii!
Dr. Maria Helena Bîrhală