Știri externe
În audiență la papa
Miercuri, 24 mai, în timpul audienței generale, papa Ioan Paul al II-lea a salutat 40 de foste prostituate, reabilitate de Asociația "Papa Ioan al XXIII-lea", fondată de preotul italian Oreste Benzi. La sfârșitul întâlnirii, patru dintre ele au mers să îl salute pe papa. Sfântul Părinte a vorbit cu una dintre ele, care a izbucnit în lacrimi. Asociația "Papa Ioan al XXIII-lea" a reabilitat multe femei și fete. Majoritatea sunt străine, care au fost ademenite să vină în Italia sau care au fost forțate de mafiile internaționale. Asociația "Papa Ioan al XXIII-lea" a înființat case pentru a le ajuta să se reintegreze în societate.
Riscul unui război
Arhiepiscopul de Manila, cardinalul Jaime Sin, în timpul unei celebrări funebre a declarat miilor de credincioși ce asistau la înmormântarea pr. Rhoel Gallardo, asasinat în ziua de 3 mai de teroriștii grupului islamic Abu Sayyaf: "Dorința noastră de pace este din ce în ce mai puternică. Căutarea fraternității în Mindanao trebuie să ne mobilizeze pentru a evita riscul unui război religios". Acest asasinat a marcat întreaga creștinătate din insulele Mindanao întrucât cu câteva săptămâni înainte aproximativ 500 de femei musulmane și creștine au semnat la Makati, în Filipine, un manifest de pace prin care s-au angajat să se roage în fiecare zi pentru pace și pentru a atrage și alte persoane în organizațiile lor de rugăciune. Acesta este un gest elocvent ținând cont că pe insulele Mindanao continuă altercațiile extremiștilor islamiști făcând numeroase victime în rândul creștinilor.
Un nou document
Marți, 30 mai, Vaticanul a publicat un document intitulat "Etica în comunicațiile sociale." Este un ghid accesibil care exprimă principiile morale de bază care trebuie să constituie fundamentul noii tehnologii în comunicații, care afectează toate aspectele existenței sociale, de la activitatea bursieră la viața de familie. Documentul este o continuare la "Etica în publicitate", publicat de consiliu în 1997, care a fost consultat de mulți experți în publicitate.
Religie și pace
În colaborare cu Ministerele Afacerilor Externe și al Culturii, Comisia pentru Justiție și Pace a Conferinței Episcopale Ungare a organizat la Budapesta, miercuri, 7 iunie, o conferință internațională intitulată "Religia și reconcilierea în sud-estul Europei". Episcopul Mihaly Mayer de Pecs, președintele comisiei sus-amintite, a invitat liderii religioși ai regiunii, participanții fiind din Bisericile Ortodoxe și Reformate, din Biserica Catolică, din comunitatea islamică. Au participat, de asemenea, delegații din Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Macedonia, România și Iugoslavia. Din Dieceza de Iași a participat Mons. Grigore Duma.
Val de violență
În India, într-o singură zi, 8 iunie, au fost bombardate patru biserici. Cu 24 de ore mai devreme un preot a fost ucis în nordul țării. Conform creștinilor indieni, această serie de acte violente este dovada unui "complot organizat" pentru intimidarea comunității creștine. VHP și alte grupuri extremiste mai mici, ca Bajrang Dal, au promovat o campanie în India împotriva misionarilor, cerând "reconvertirea" indienilor creștini la hinduism. Potrivit acestor grupuri, toți indienii se "nasc" hinduși și când ei aderă la altă religie sunt forțați sau șantajați să o facă. Campania de reconvertire este în plină desfășurare în Orissa (estul Indiei), unde, acum mai bine de un an, misionarul australian Graham Staines a fost omorât prin ardere, împreună cu cei 2 fii ai săi adolescenți, de către hindușii extremiști.
Deces
Cardinalul lituanian Vincențiu Sladkevicius, arhiepiscop emerit de Kaunas, a decedat la 28 mai, în vârstă de 79 de ani. Sfântul Părinte a subliniat importanța pe care acest cardinal a avut-o în relațiile dintre Lituania și Sfântul Scaun și l-a numit un "autentic mărturisitor al evangheliei", "un preot și un episcop eroic", "un frate drag tuturor".
Invitație la Moscova
Patriarhul ortodox de Moscova, Alexei al II-lea, și președintele Vladimir Putin l-au invitat pe Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea să viziteze Moscova. Suveranul pontif este gata de a merge la Moscova la sfârșitul anului 2000 dacă va primi o invitație oficială și nu doar una verbală, cum i-a fost adresată în ziua de 5 iunie la Vatican de către președintele Rusiei. Arhiepiscopul de Moscova, Mons. Kondrusiewcz, consideră foarte benefică această vizită și crede că momentul cel mai prielnic ar fi sfârșitul lunii septembrie.
Meditațiile Sfântului Părinte
Vaticanul a publicat o carte în care au fost strânse 12 meditații ale Sfântului Părinte pe tema sacramentului Penitenței. Noua carte care a apărut la Libreria Editrice Vaticana, acum, în această perioadă specială a marelui jubileu, este pentru început disponibilă doar în italiană. Lansarea ei a avut loc în ziua de 12 iunie și a fost făcută de cardinalul William Baum, capul Penitențeriei Apostolice. Fiecare din cele 12 meditații din noul volum reprezintă discursuri ale papei către preoții reuniți de Penitențeria Apostolică cu ocazia postului Paștelui din ultimii ani. În introducerea noii cărți, cardinalul Angelo Sodano atrage atenția că meditațiile papei sunt folositoare "pentru toți preoții și chiar pentru toți credincioșii din întreaga lume".
Masă pentru săraci
În ziua de 15 iunie, papa și 200 de locuitori săraci sau fără locuință ai Romei au mâncat la aceeași masă în sala de audiențe generale a Vaticanului, unde episcopii și cardinalii au luat adesea masa. O inițiativă care reînnoiește gestul papilor de la jubileele din anii 1500 și 1600.
Întâlnire
La Roma, în perioada 22-25 iunie, a avut loc întâlnirea anuală a secretarilor generali ai Conferințelor Episcopale Catolice Europene (CCEE), având ca temă viitorul creștinismului în Europa și ecumenismul. Participanții au analizat primele reacții la Charta oecumenica a Europei, elaborată de CCEE și Conferința Bisericilor din Europa (CEC) și au stabilit pașii viitori pe drumul ecumenismului. Pe ordinea de zi s-au mai aflat întâlnirea ecumenică europeană programată pentru anul 2001 și pregătirile pentru Cea de-a 15-a Zi Mondială a Tinerilor, care va aduce la Roma, în perioada 14-20 august proxim, circa două milioane de tineri. La întâlnire au participat 34 de secretari generali ai CCEE. Conferința Episcopală (catolică) din România a fost reprezentată de pr. Pall Antal.
Planuri pentru 2002
Planurile papei nu se încheie cu acest an. El se pregătește deja pentru Sinodul din 2001, care se va concentra pe figura episcopului. Papa a cerut, de asemenea, episcopilor germani să pregătească Ziua Mondială a Tineretului din anul 2002. Așa după cum a spus purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls, "acest papă nu se oprește niciodată". Mai mult, este de reținut posibila sa vizită în Rusia, care acum pare mult mai realistă după felicitările ce le-a primit cu ocazia zilei lui de naștere de la patriarhul ortodox al Moscovei, Alexei al II-lea.
Inițiativă lăudabilă
Un grup de tineri turci și armeni și-au unit forțele pentru a strânge fondurile necesare restaurării unei biserici armene. Această colaborare inedită a fost calificată ca un exemplu la nivel național. El este cu atât mai elocvent cu cât biserica este situată lângă Van, în estul Turciei, într-o regiune în care s-au produs numeroase masacre ale armenilor în anul 1915.
Călugăriță ucisă
Sora Maria Laura Manetti, în vârstă de 61 de ani, superioara Surorilor Crucii "Sfântul Andrei" din Chiavenna, și-a întâlnit moartea când răspundea unui strigăt de ajutor din partea unei fete însărcinate. Ea și-a dat viața în fidelitate față de carisma comunității religioase căreia îi aparținea, care este dedicată săracilor. Sora Maria Laura a primit un telefon de la o fată pe care a ajutat-o timp de câteva săptămâni. Fata a implorat-o cu disperare să vină să o vadă, și a spus că tocmai a fost violată. Ea era singură într-un parc la ora 22.00, și a insistat să vină chiar călugărița. Sora Maria Laura a fost ucisă cu brutalitate pe drum, trupul ei fiind plin de răni făcute prin înjunghiere.
Stop sărăciei
"Așa cum unii dintre strămoșii noștri nu au acceptat sclavia, noi am decis să nu mai acceptăm sărăcia". Aceasta a fost declarația a 50 de reprezentanți ai Bisericilor și organizațiilor creștine americane, dintre care baptiști, metodiști, greco-ortodocși și Conferința Episcopală Catolică, care au lansat o campanie pe scară națională împotriva mizeriei. Bisericile au pus la punct un plan de zece ani de acțiune ce conține, între altele, propunerea de a institui o "taxă de sărăcie" egală cu 10% din ofertele primite de la diferitele confesiuni. În mod deosebit ceea ce este considerat mai scandalos de semnatari, într-o națiune bogată ca SUA, este condiția copiilor: 20% din fiii albilor și 1/3 ai celorlalte rase trăiesc sub umbra sărăciei.
Condamnat pentru Cristos
Pr. Jiang Sunian, din Dieceza "clandestină" de Zhejiang din S-E Chinei, a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru că a tipărit Biblii și alte cărți religioase. El fusese condamnat deja în luna aprilie a acestui an pentru același "delict". După criteriile Guvernului Chinez nu există prizonieri "religioși" sau "politici", ci doar prizonieri "de drept comun".
Deces
Aflând de decesul cardinalului Paul Zoungrana, arhiepiscop emerit de Ouagadougou, Ioan Paul al II-lea a adus omagiul său "lungilor și fecunzilor ani de ministeriu episcopal al acestui eminent fiu al Burkinei Faso și al Africii". Născut în 1917 la Ouagadougou, Mons Zoungrana a fost unul dintre primii trei preoți care au fost hirotoniți la Ouagadougou, în 1942. El a fost numit cardinal de către papa Paul al VI-lea în 1965. După decesul său, Africa are 13 cardinali din cei 147 de cardinali actuali în lume.
Creștinii și budiștii
Pentru prima dată în istorie, televiziunea din Coreea de Sud a retransmis mesajul pe care Sfântul Scaun l-a adresat budiștilor din lumea întreagă cu ocazia sărbătorii "Vesakh". Acest mesaj semnat de cardinalul Arinze avea ca titlu: "Creștinii și budiștii: pelerini în dialog către noul mileniu". Trei episcopi coreeni au adresat, de asemenea, un mesaj tuturor budiștilor coreeni, cu ocazia acestei sărbători, transmițându-le binecuvântarea lui Dumnezeu.
Petre Roman la Vatican
Luni, 29 mai, papa Ioan Paul al II-lea l-a primit pe Petre Roman, ministrul de externe al României. Diplomatul s-a aflat în Roma pentru prezentarea cărții "România și Sfântul Scaun: documente diplomatice", care a avut loc la Universitatea Pontificală "Sfânta Cruce". Prezentarea în Roma a avut loc în contextul unui simpozion organizat de Ambasada României la Vatican, care a inclus participarea unora dintre cei mai apropiați colaboratori ai Sfântului Părinte, arhiepiscopul Giovanni Battista Re, substitut în cadrul Secretariatului de Stat al Vaticanului pentru afacerile generale; arhiepiscopul Jean-Louis Tauran, secretar pentru relațiile cu statele; și Luis Clavell, rector al Universității unde s-a desfășurat simpozionul. Întâlnirea a fost o ocazie pentru celebrarea celor 80 de ani de relații diplomatice dintre Vatican și România. În aceeași zi, șeful diplomației române a avut o întrevedere cu omologul său de la Vatican, Mons. Jean Louis Tauran, secretarul Sfântului Scaun pentru raporturile cu statele.
Declarație
În ziua de 16 mai, informează "Viața cultelor", la Snagov, s-au întrunit, în prezența primului ministru Mugur Isărescu, șefii celor 15 culte recunoscute din România care au dat publicității o Declarație prin care își exprimă sprijinul activ pentru procesul de integrare a României în structurile Uniunii Europene, dată fiind "responsabilitatea ce le revine în susținerea acestui proces". "Cultele religioase din România, se arată în Declarație, consideră bine venită organizarea de acțiuni și activități comune, pentru o mai bună înțelegere a confesiunilor religioase". "Problemele cele mai importante ale cultelor, cum sunt retrocedarea bunurilor religioase, învățământul confesional și sprijinirea de către stat a activității social-caritative, precizează Declarația, trebuie soluționate în procesul de aderare la Uniunea Europeană".