Jurnal kenyan
A fi misionar înseamnă, dincolo de a vesti cuvântul lui Dumnezeu, o imensă sursă de îmbogățire interioară printr-o experiență trăită care are, adesea, două părți distincte, complementare una alteia, izvorând una dintr-alta în mod necesar: partea lui a vedea și a trăi și partea lui a scrie. Fixarea și împărtășirea bogăției de simțire și a experienței misionare în cuvinte este singura formă de conversare a emoției trăite; este un dar de suflet oferit celorlalți, care, măcar prin lectură și imaginație, să cunoască, să dorească și să încerce, acolo unde sunt, să fie ei înșiși misionari. O parte din gândurile, frământările și experiențele personale, fragmente din jurnalul personal, încearcă să ni le împărtășească părintele Pavel Chelaru; este istoria însăși a unei misiuni cu suișurile și coborâșurile ei, cu misterul și frumusețea ei.
Am pus piciorul în Africa pe 27 noiembrie 1999 la ora 21.15, ora Kenyei, după opt ore de zbor cu un Boeing 767, aparținând Companiei Air France, parcurgând distanța de aproximativ 6.000 km între Paris și Nairobi. Era noapte, sfârșitul unei zile de vară africană. Apusul de soare l-am admirat de la altitudinea de 10.100 m, traversând pustiul Sahara. Mă grăbeam să părăsesc nava în așteptarea unei guri de aer proaspăt, dar aveam să mă înșel, pentru că în atmosferă mai domnea ceva din zăpușeala zilei care văzuse asfințitul soarelui deja cu două ore și ceva în urmă. Voiam să sărut pământul african înainte de a-l stropi cu sudoarea muncii de apostolat, dar m-am oprit la timp, înainte de a schița vreun gest care ar fi putut fi suspect pentru ochii soldaților înarmați pe care îi întâlneam din loc în loc. M-am mulțumit să-i strâng puternic mâna colegului meu, pr. Eugen și să-i spun: "Suntem în Kenya! Cu Dumnezeu, înainte!"
Pământ african! Pământ de vis! Sfântul Augustin a văzut lumina zilei în tine! Atâția misionari au văzut viața de după viață în tine! Cine sunt eu? Ce caut eu aici? Coridoarele aeroportului, suficient de generoase, îmi conduceau pașii meditativi spre ieșire.
Voci gălăgioase îmi întrerup cu brutalitate meditația. Mă simt stânjenit de gălăgioși, dar nu și de bucuria lor. Ben venuti! Brațele frățești, care mă strângeau la piept, rând pe rând, îmi răspundeau succesiv la întrebările pe care mi le puneam.
Pierdusem din vedere până și bagajele. Ce mai contau niște lucruri?! Găsisem între timp niște inimi, niște frați care mă așteptau cu bucurie și nerăbdare. Știam acum cine sunt; mi-au spus-o ei: "Ești unul dintre noi!" Știam acum și ce caut aici; tot ei mi-au spus: "Vei lucra cu noi! Vei face ce facem noi!"
Înghesuiți în microbuz, printre bagaje, străbăteam străzile întunecoase, dar primitoare în felul lor, ale orașului Nairobi, îndreptându-ne spre Karen, un cartier mărginaș înspre sud-vest. Între timp, eu îmi continuam meditația. Câte alte întrebări nu băteau la poarta minții și a inimii mele în așteptarea unui răspuns. Știam că datoria mea este să nu mă grăbesc, să nu forțez mâna aceluia în care cu toții trăim, ne mișcăm și suntem. De aceea, am preferat, încă de la început, să îmbrățișez condiția unui vas gol ce se cere umplut, deschizându-mi ochii și urechile, mai puțin gura, pentru ca, asemenea Mariei, să pot medita în inima mea la tot ceea ce vedeam și auzeam în jurul meu.
Ajuns la Karen, nu am beneficiat doar de ospitalitatea surorilor care ne-au găzduit peste noapte, dar și de darul lui Dumnezeu, care m-a făcut să înțeleg că, în misiunea lor, preoții nu sunt singuri. Surorile fac front comun cu preoții în munca de apostolat, susținându-i prin serviciile lor și muncind efectiv la formarea sufletelor consacrate, la evanghelizarea copiilor și a tinerilor în mod deosebit și, totodată, prestând diferite servicii sociale în școli, spitale, grădinițe și dispensare.
Dimineața următoare aveam să văd lumina zilei din Kenya, în sunetele unui concert de păsărele, care îmi cântau la geam, înțelese parcă toate între ele pentru a-mi spune că ziua bună se cunoaște de dimineață. Soarele îmi zâmbea prin fereastră voind cumva să-mi amintească, dacă mai era cazul, că azi e sărbătoare, ziua Domnului. (va urma)
Pr. Pavel Chelaru