Gânduri despre familie
Am citit și recitit articolul cu titlul "Mai merită să trăiesc cu soțul meu?" apărut în revista "Lumina creștinului" nr. 3, martie 2000 - un articol pe marginea căruia se poate discuta mult și cu folos. Plecând de la efect la cauză m-am oprit asupra unor fraze spuse de doamna "Anonimă" (așa o voi numi) și pe care le voi reda întocmai.
- "Chiar în acele zile (a fost aici numai mâna lui Dumnezeu) a trebuit să facem o călătorie mai lungă numai noi. Fetița am lăsat-o la mama. M-am folosit de această ocazie și i-am spus totul lui..."
Stimată doamnă Anonimă! Ne dați impresia că la baza răcirii relațiilor dintre dv. și Eugen este fetița. Indiferent cum aș fi citit cele spuse de dv. (de jos în sus, de sus în jos, printre rânduri...), concluzia este numai una, fetița.
Am găsit într-o revistă franceză mai veche rezultatul unor corectări făcute de sociologie asupra cauzelor serioase care stau la baza numeroaselor divorțuri din lume. Între primele trei cauze una sună cam așa:
- "O altă cauză a distanțării dintre soți este și faptul că prin nașterea unui copil, mama își revarsă toată iubirea de care este capabilă numai asupra copilului (noi bărbații oricât ne-am strădui nu vom putea egala dragostea și sacrificiul matern), uitând cu desăvârșire că mai are și un soț față de care, prin legile creștinești scrise sau nescrise, are niște mici obligații printre care și aceea de a-i pune din când în când câte o bucățică de zahăr (a se citi iubire) în ceașca vieții lui. Fiindu-i ceașca amară bărbatul (deși nu ar trebui) caută în altă parte ceea ce nu mai găsește în familie".
Departe de mine gândul de a fi împotriva mamelor care își iubesc cu toată dragostea copiii. Doamne ferește! Numai când pronunți cuvântul "mama" gândul te duce la tot ce este mai sublim pe pământ. De aceea, trag un semnal de alarmă pentru acele soții și mame care uită că ele sunt liantul cel mai puternic în stabilitatea unei căsnicii. De asemenea, știu că sunt mulți doctori și doctorițe care colaborează la această revistă și pe care îi invit cu rugămintea de a dezbate problema acestui flagel care este divorțul în familia creștină.
Anton Ghercă
* * *
Nu este preț pentru iubire
Ca un susur timid al apei
Ce pătrunde prin pământul negru
Să vadă lumina, măreața lumină albă
Tu întărită apă, oglindă veșnică
A iubirii prin iubire,
Îți odihnești pământul, privind tăcută
La inelul în care atât de tainic scrie:
Nu e preț pentru iubire...
Îmi odihnesc și eu pământul
Privind inelul vieții ce, pe apa lină
Scrie acum, cum altădată
Și pe pământul tău scria:
Nu este preț pentru iubire...
Nu este preț pentru iubire!
Elena Olariu (Răducăneni)
* * *
Fidelitatea exprimă statornicia în ținerea cuvântului dat. Dumnezeu este fidel. Sacramentul căsătoriei introduce pe bărbat și pe femeie în fidelitatea lui Cristos față de Biserica sa. Prin curăția conjugală, ei dau mărturie despre acest mister în fața lumii. Sfântul Ioan Gură de Aur sugerează tinerilor soți să se adreseze astfel soției lor: "Te-am luat în brațele mele și te iubesc mai mult decât viața mea. Căci viața de acum nu e nimic și visul meu cel mai fierbinte e să o petrec împreună cu tine în așa fel încât să fim siguri că nu vom fi despărțiți în ceea ce ne așteaptă (...) Așez iubirea ta mai presus de toate și nimic n-ar fi mai dureros pentru mine decât să nu am același gând ca tine". (Catehismul Bisericii Catolice, nr. 2365)