Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Din istoria Bisericii locale -

Calvarul unui om: Mons. Dumitru Romila

Arestarea preotului Dumitru Romila a survenit ca urmare a controlului efectuat la 28 iunie 1948 de inspectorul Anton Heleșteanu de la Direcția Generală a Controlului Economic. Acesta constatase existența în pivnițele clădirii palatului episcopal a unei cantități de vin vechi nobil, producția 1945 care, în opinia inspectorului, ar fi trebuit "declarat la stoc".

Dumitru Romila s-a născut în Huși-Corni la 13 mai 1897. La 4 octombrie 1907 a intrat în Seminarul Episcopiei de Iași. În 1919 a fost trimis la Roma pentru continuarea studiilor teologice, unde a fost hirotonit preot în anul 1922. Întors în țară, întreaga activitate preoțească a desfășurat-o pe lângă Episcopia din Iași. A murit la 23 ianuarie 1965 și a fost înmormântat în Cimitirul "Eternitatea" din Iași.

În baza procesului verbal întocmit preotului Dumitru Romila, acesta se făcea vinovat de încălcarea Legii 351/1945 (legea sabotajului) și Legii 302/1947 (legea comercializării). Conform art. 33 din prima lege, întreaga cantitate de vin trebuia să fie confiscată de statul comunist. Imediat după arestarea lui, ziarul Scânteia, din 26 august 1948, publica un articol denigrator la adresa preoților Anton Trifaș și Dumitru Romila, arestați la acea dată pentru "sabotaj" și "sustragere de la inventariere". În plus, preotul Dumitru Romila era etichetat drept "dușman deopotrivă al științei și cinstei", "propagator al întunericului și obscurantismului" în cadrul activității desfășurate ca profesor la Seminarul catolic! Confuzia era premeditată, deoarece cel care preda la Seminar era preotul Anton Romila, nu parohul de Iași.

Sesizat de articolul din Scânteia, Ministerul Cultelor a solicitat, la 31 august 1948, Episcopiei de Iași explicații cu privire la "iregularitățile" săvârșite de preoții Trifaș și Romila. Răspunzând acestui demers, la 9 septembrie 1948, episcopul Anton Durcovici l-a disculpat pe parohul de Iași, arătând că, în calitatea sa de administrator al bunurilor Episcopiei de Iași și de producător, nu era obligat să declare "la stoc" existența vinului imputat. Fără a ține cont de acest fapt, Ministerul Cultelor a suspendat, la 5 noiembrie 1948, salariul preoților Trifaș și Romila "până la clarificarea situației".

Nu deținem astăzi dosarul penal în care a fost judecat în anii 1948-1949 preotul Romila, în pofida investigațiilor pe care timp de mai mulți ani le-am întreprins în Arhivele Tribunalului Iași, Curții de Apel și Parchetului General Iași. De asemenea, nu cunoaștem dacă preotul Dumitru Romila a depus recurs la sentința Tribunalului Iași din aprilie 1949.

Momentele dramatice ale procesului i-au agravat boala, de care suferea încă din anul 1939, când fusese operat de o tumoare cerebrală. În luna august 1948 a fost examinat de comisia medico-legală de pe lângă Tribunalul Iași, iar la 13 octombrie același an de o comisie de la Institutul medico-legal al Tribunalului Iași. La 9 decembrie 1948 s-a internat la Spitalul nr. 1 din Iași pentru a-și trata afecțiunile de apendiculo-colecistită și fenomenele de epilepsie de tip Jacksonian precum și pareza membrului inferior drept și al celui superior drept. În aprilie 1949 s-a reinternat în spital, după ce a primit condamnarea la închisoare pentru sabotaj. La 30 aprilie 1949, prim procurorul Tribunalului Iași a solicitat avizul unei comisii de medici care urma să se pronunțe în cazul amânării executării pedepsei. Aceasta a concluzionat, la 3 mai 1949, că bolnavul nu putea suporta regimul penitenciar și că era nevoie de tratament medical spitalicesc.

A executat pedeapsa? Probabil că nu, deoarece la 23 martie 1950 funcționa la Episcopia Catolică Iași în postul de consilier, iar numele său nu a fost trecut pe lista preoților arestați și încarcerați, întocmită de episcopul Glaser la 15 aprilie 1950. La boala veche i s-au mai adăugat în această perioadă sciatica și lumbagocronica în șale, fapt pentru care nu se putea deplasa.

După terminarea urmăririi de către Securitate, Mons. Dumitru Romila a activat la Iași, cu scurte intervenții în alte parohii, dovedindu-se un duhovnic râvnic și un preot devotat cauzei lui Cristos.

Pr. Alois Moraru și dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat