Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Conferința Bisericilor Creștine

Chemare la pocăință

În zilele de 15-16 iunie, un număr de peste 1.000 de ierarhi, preoți, pastori și credincioși, precum și mulți lucrători creștini în domeniul asistenței sociale au participat la Palatul Parlamentului din București la Conferința Bisericilor Creștine din România a cărei temă principală a fost: "Urmarea lui Cristos în viața de zi cu zi". Scopul conferinței a fost identificarea și recunoașterea acelor păcate și piedici care abat credincioșii de la urmarea zilnică a lui Cristos și care au condus la 100.000 de copii abandonați în orfelinate sau pe străzi, la 11 milioane de avorturi în ultimii 10 ani, la sute de mii de copii abuzați, maltratați sau neglijați. S-au înălțat cântări și rugăciuni de iertare și cereri de binecuvântare și de ploaie bună și curată peste ogoarele României.

În documentul de proclamare al jubileului (Incarnationis mysterium, 11) este notat: "Prin natura sa, anul sfânt este un moment de chemare la convertire... Insistăm ca în acest an de milostivire, Biserica, întărită de sfințenia pe care o primește de la Cristos, să îngenuncheze înaintea lui Dumnezeu și să implore iertare pentru păcatele trecute și prezente ale fiilor săi". Duminica din 12 martie, Ziua Iertării pentru greșelile comise în cursul secolelor de către fiii Bisericii Catolice, a rămas ca unul dintre cele mai importante semne ale jubileului. Sfântul Părinte și-a exprimat dorința în diverse ocazii ca în acest an jubiliar și alții să se lase călăuziți de spiritul iertării și al reconcilierii.

În acest sens, organizarea conferinței de la București, inițiată de World Vision România, a fost rezultatul voinței tuturor Bisericilor creștine din România de a identifica și de a lucra împreună pentru vindecarea gravelor maladii de care suferă țara noastră în prezent.

Vorbitorii principali au fost: ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic (Biserica Romano-Catolică), ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pastorul Vasile Taloș (Bisericile Protestante), pr. Vasile Mihoc (Biserica Ortodoxă - Oastea Domnului), pr. prof. Ioan Bota (Biserica Greco-Catolică). Au fost două sesiuni de discuții pe grupuri cu temele: Familia, Comunitatea, Cultura-Educația-Sănătatea, Administrativul-Politicul-Justiția și Economicul. Moderatori principali au fost: ÎPS Daniel, PS Teofan Sinaitul și PS Vasile al Clujului (Biserica Ortodoxă), pr. Alexandru Cobzaru (Biserica Romano-Catolică) și Ioan Peia (Biserica Baptistă).

Două pancarte mari erau prezente în sală. Pe una era scris textul din 2 Cronici 7,14: "Dacă se va smeri poporul meu, care se numește cu numele meu, și se vor ruga și vor căuta fața mea, și se vor întoarce de la căile lor cele rele, atunci îi voi auzi din cer, le voi ierta păcatele lor și le voi tămădui țara". Pe a doua era notat mesajul: "100.000 de copii abandonați au nevoie de 50.000 de familii creștine care să le ofere dragoste și purtare de grijă".

"Bolile țării sunt multe și grele", a notat conferința în mesajul final. Printre acestea: avortul, abandonul copiilor, blasfemia, violența, egoismul, lăcomia, destrăbălarea, indiferența. "Fiii țării, se spune în continuare în mesaj, pribegesc în cele patru zări, căci nu mai este loc de câștigat o bucată de pâine în România. Atâția dintre vârstnicii României, după o viață întreagă de muncă, sunt lipsiți de mijloacele elementare de existență. E o țară bolnavă!". Principala cauză a acestor boli stă în "părăsirea lui Dumnezeu și a voinței sale de către cei mai mulți fii ai săi".

De aceea concluziile discuțiilor pe grupuri și mesajul conferinței au chemat întreaga națiune la o pocăință autentică: "Veniți cu toți să ne mărturisim păcatul înaintea Domnului, ca să dobândim iertare și vindecare!".

Apoi au fost mărturisite păcatele părinților, ale educatorilor și profesorilor, ale medicilor, inginerilor și tehnicienilor, ale jurnaliștilor și lucrătorilor în mass-media, ale politicienilor, ale oamenilor de știință și filozofilor, precum și ale slujitorilor Bisericilor. "Cu toții, mari și mici, cu umilință și cu credință tare, aducem înaintea Domnului Isus Cristos, această mărturisire a păcatelor noastre. Și-l rugăm să ne ajute a le lepăda pentru totdeauna, slujindu-l în deplină curăție a inimii și în smerită unitate și conlucrare întreolaltă". În final reprezentanții celor 12 Biserici creștine s-au rugat mulțumind și cerând iertare și binecuvântare de la Domnul.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat