Acțiunea Catolică. Din nou la drum
5 decembrie 1999 - o zi importantă în viața asociativă a Acțiunii Catolice, o zi în care un număr de 868 membri: copii, tineri și adulți din 36 de parohii ale Diecezei de Iași, au decis să iasă din anonimat, să părăsească angajarea ocazională și să aleagă împreună cu ceilalți din celelalte parohii, aceeași persoană, Cristos și aceeași comunitate, Biserica. O duminică mai puțin obișnuită, o duminică a angajării pe drumul slujirii lui Cristos, o duminică a conștientizării responsabilității de creștin.
Cu siguranță că această asociație este cunoscută multor cititori ai acestei reviste. Poate că ea există și în parohia din care faceți parte și v-ați întâlnit deseori cu membrii ei. Nu știm care este modalitatea în care lucrează membrii Acțiunii Catolice la ei acasă, dar vom încerca să definim asociația și să o prezentăm așa cum ar trebui să fie, precum și programele de activitate pentru anul asociativ în curs.
Conform articolului 2 din Statut "Acțiunea Catolică Sfântul Iosif din Dieceza de Iași este o asociație de laici care se angajează la realizarea scopului general al apostolatului Bisericii, în mod liber, în formă comunitară și în directă colaborare cu ierarhia".
Fără a-și propune lucruri ieșite din comun, ci simple, accesibile tuturor membrilor și doritorilor de a activa în mod organizat, Acțiunea Catolică încearcă să contribuie la "formarea creștină a conștiințelor în așa fel încât să influențeze cu spiritul evanghelic diferitele comunități și medii... la construirea unei societăți civile bazată pe principiile vieții și moralității creștine, să formeze laicii catolici în spiritul unui angajament responsabil, personal și colectiv față de valorile vieții, libertății și demnității persoanei și grupurilor de persoane. Toate aceste obiective sunt atinse în cadrul activităților pe care Acțiunea Catolică și le propune fie la nivel parohial (activitățile liturgice, educative, caritative, cultural-recreative), fie la nivel zonal și diecezan (campusuri de formare, întâlniri naționale și diecezane, pelerinaje, exerciții spirituale).
Caracteristic Acțiunii Catolice este faptul că întregul său program de activități este alcătuit ținând cont de planul pastoral pe care întreaga Biserică și-l propune în anul respectiv. Astfel, membrii Acțiunii Catolice s-au putut pregăti pentru marele jubileu, iar anul acesta toate activitățile vizează această mare sărbătoare a întregii Biserici Catolice.
Fără a pretinde că toate obiectivele propuse au fost realizate pe deplin și fără a nega deficiențele de organizare în cadrul Acțiunii Catolice, putem conchide totuși că în cei șapte ani de existență, Acțiunea Catolică s-a maturizat, că parohiile din dieceză au avut posibilitatea să aleagă între diversele asociații, iar cele care au ales Acțiunea Catolică au făcut-o pentru că ea corespunde cel mai bine parohiei lor.
Mihaela Ciobanu
Repere în planul pastoral
Structură: promovarea Acțiunii Catolice a Copiilor în parohiile cu Acțiune Catolică Tineri, cât și în parohiile în care există grupuri de copii organizați; cristalizarea unei structuri a Acțiunii Catolice a Copiilor la nivel diecezan; pregătirea grupurilor de adulți în vederea înființării A.C. a Adulților.
Formarea: trăirea autentică a valorilor creștine în cadrul A.C.; implicarea persoanelor consacrate în activitățile asociației; răspândirea mesajului Evangheliei prin intermediul tinerilor din A.C.; conștientizarea participării la Euharistie.
Activități la nivel diecezan:
21-23.01 - Curs responsabili formare; 18-20.02 Curs responsabili liturgici; 7-9.04 - Curs responsabili cultural-recreativ; 27 - 30.04 - Campus diecezan; 7.05 - Ziua Mondială a Tineretului (Gherăești); 14.08 - Pelerinajul diecezan al tinerilor de la Cacica; 15-20.08 - Ziua Mondială a Tineretului (Roma).
S-au decis pentru Acțiunea Catolică parohiile*:
Zona Iași: Botoșani (10 tineri), Huși "Sf. Anton" (27), Iași "Adormirea Maicii Domnului" (36), Iași "Sf. Tereza" (8 tineri, 19 adulți, 4 copii), Răducăneni (24), Suceava - (20);
Zona Bacău: Bacău "Fericitul Ieremia" (15), Bacău "Sf. Nicolae" (42), Dofteana (12), Fundu Răcăciuni (12), Frumoasa (39), Lespezi (15), Luizi-Călugăra (37), Mărgineni (16), Moinești (14 adulți), Oituz (16), Onești (20), Poiana Negri (32), Târgu Ocna (8), Valea Mare (23), Valea Seacă (16);
Zona Roman: Adjudeni (47), Barticești (43 de copii), Buruienești (45), Butea (45), Iugani (14), Piatra-Neamț (18), Pildești (16), Răchiteni (25), Roman "Sf. Tereza" (23), Roman "Sfânta Tereza" (17), Săbăoani (41), Șcheia (14), Tămășeni (17), Izvoarele (25), Mircești (13).
(* date comunicate de parohii până la apariția revistei)