Congrese euharistice
Pâine pentru viața cea nouă
Anul sfânt trebuie să fie "un an intens euharistic", este notat în "Tertio millennio adveniente", scrisoarea Sfântului Părinte pentru pregătirea marelui jubileu. În acest context, din duminica Sfintei Treimi până în duminica de după Joia Verde (18-25 iunie) la Roma a fost celebrat Cel de-al 47-lea Congres Euharistic Internațional pentru a aminti tuturor că acel Isus, făcut om prin Maria acum douăzeci de secole, astăzi este prezent în Euharistie ca izvor nesecat de viață nouă. Printre participanți au fost și ÎPS Ioan Robu, PS Petru Gherghel și PS József Tempfli. Ca pregătire pentru acest congres în Dieceza de Iași, între Duminica Albă și Joia Verde (30 aprilie - 22 iunie), s-a desfășurat Congresul Euharistic Diecezan.
Duminică, 30 aprilie (Duminica Albă), la Bacău "Sfântul Nicolae", a început Congresul Euharistic Diecezan printr-o celebrare solemnă condusă de PS Petru Gherghel. Acesta s-a încheiat joi, 22 iunie, în catedrala din Iași, printr-o sfântă Liturghie pontificală la ora 17.00, urmată de o procesiune euharistică.
În orice congres euharistic este o parte teoretică cu conferințe și o parte pastorală care este, înainte de toate, un mare eveniment de rugăciune. În acest sens, în lunile martie-aprilie în casa Misionarilor Verbiți din Traian a avut loc un colocviu teologic în patru serii la care au participat toți preoții. Profesorii care au ținut conferințele i-au ajutat pe participanți să aprofundeze învățătura Bisericii despre Euharistie în contextul actual.
Începând din Duminica Albă, în fiecare parohie a fost o zi de adorație. Rugăciunea de mulțumire adusă lui Cristos pentru că a rămas cu noi în sfânta Euharistie a legat parohiile între ele cu un lanț nevăzut. Celebrările zonale de la Bacău (30 aprilie), Piatra Neamț (14 mai), Adjudeni (21 mai), Onești (28 mai), Focșani (4 iunie), Cacica (10 iunie), Gioseni (11 iunie) și Iași (22 iunie) au adus spre bisericile respective un mare număr de pelerini din parohiile vecine.
Punctul culminant al Congresului Euharistic Diecezan l-a constituit sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului (Joia Verde). Într-o scrisoare-chemare către toți preoții, sufletele consacrate, toți seminariștii, către toți tinerii și credincioșii din Dieceza de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel scria: "Dorim ca acest moment să fie bine pregătit și trăit cu toată intensitatea. În vederea realizării acestui gând, cerem tuturor preoților să dispună în triduumul pregătitor - luni, marți și miercuri, vecernii-adorații cu puncte de reflecție despre Euharistie și despre iubirea lui Dumnezeu care a rămas cu noi".
La seminar, la ora 11.00 a avut loc o academie teologică susținută de profesorii și studenții teologi ai institutului. Au fost ținute două conferințe: "Isus Cristos, centrul alianței prin sângele său" (pr. Ștefan Lupu) și "Viața lăuntrică și viața religioasă în raport cu Euharistia" (Leonard Ciobanu). Au fost interpretate, de asemenea, cântări și poezii religioase. A ieșit în evidență montajul pe temă euharistică "Dacă bobul de grâu", interpretat de studenții anului V, coordonați de pr. Lucian Farcaș.
La catedrală, de la ora 10.00 până la ora 17.00 s-a făcut adorație publică pe grupe, la diferite ore, iar la ora 17.00 a fost sfânta Liturghie pontificală concelebrată, cu participarea PS Petru Gherghel, ÎPS George Guțiu, PS Aurel Percă și PS Anton Coșa. De la celelalte două parohii din Iași credincioșii au venit în procesiune. La sfârșitul sfintei Liturghii, la care a cântat și fanfara de la Gherăești, a avut loc procesiunea euharistică pe străzile orașului. Mulți preoți consilieri, profesori, decani, parohi și capelani, călugări și călugărițe, seminariști și tineri din diferite asociații din toată dieceza au participat la academia teologică de la seminar și la încheierea solemnă a Congresului Euharistic Diecezan de după-amiază de la catedrală.
Isus Euharisticul a fost purtat pe străzile orașului însoțit de cântarea copiilor, a tinerilor, a seminariștilor, a credincioșilor și a fanfarei. Băieții și fetițele din toate parohiile din Iași, care au făcut întâia sfântă Împărtășanie nu cu mult înainte au aruncat flori. Toți au participat la celebrarea de laudă și adorație a prezenței continue a lui Cristos sub speciile euharistice într-un act de profundă recunoștință și credință. S-a făcut simțită și prezența autorităților civile.
Desfășurat la Roma în perioada 18-25 iunie, în contextul celebrărilor jubiliare, cu tema "Isus Cristos, singurul Mântuitor al lumii, pâine pentru viața cea nouă", Cel de al 47-lea Congres Euharistic Internațional a fost "centrul jubileului". A întrunit aproximativ 300.000 de participanți. Au fost delegații din partea a peste 90 de conferințe episcopale naționale, reprezentând aproape toți episcopii din lume. Din Dieceza de Iași a participat, la a doua parte a congresului, Preasfințitul Petru Gherghel.
Evenimentul nu s-a limitat numai la reflecții pe marginea unor subiecte teologice și spirituale. El a adus, de asemenea, diferite semne concrete pentru viața de zi cu zi a credincioșilor.
Programul a inclus patru întâlniri cu papa Ioan Paul al II-lea. Prima a avut loc duminică, 18 iunie, la celebrarea Vesperelor în bazilica "Sfântul Petru". Miercuri, 21 iunie, a avut loc a doua întâlnire în cadrul audienței generale. Ziua catehezei săptămânale a fost dedicată sacramentului Euharistiei. În ziua următoare, tradiționala procesiune Corpus Domini s-a desfășurat de la bazilica "Sfântul Ioan" din Lateran până la bazilica "Sfânta Maria cea Mare". În final, duminică, 25 iunie, a avut loc "statio orbis". Această celebrare a fost, de asemenea, prezidată de papa.
În acele zile s-au ținut patru cateheze publice. Acestea au fost susținute de cardinalii Francis Eugene George, arhiepiscop de Chicago, Jean-Marie Lustiger, arhiepiscop de Paris, Cristoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, și Norberto Rivera Carrera, arhiepiscop de Mexic.
Valoarea Congresului Euharistic Internațional constă și în a da mărturie de credință și de rugăciune nu numai de către participanți. În același timp în care s-a desfășurat congresul, în diecezele lumii întregi s-au organizat rugăciuni, procesiuni și vigilii euharistice. A fost un cerc unic în jurul lumii.