Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Editorial -

Dincolo de gratii

În ziua de 9 iulie, papa Ioan Paul al II-lea va celebra, în închisoarea romană "Regina coeli", jubileul pentru cei închiși. În Dieceza de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel va celebra același jubileu în Penitenciarul din Iași sâmbătă, 8 iulie, și în Penitenciarul din Bacău duminică, 9 iulie. Cu ocazia acestui jubileu în lumea internațională se vorbește despre amnistie și despre reintegrarea celor eliberați în societate. Dar ce se întâmplă cu adevărat în închisoare? Deziluzie, regrete, speranțe și dorință de mântuire.

Viețile lor au fost separate; acum nu au nimic în comun, decât o mare dorință de a ieși pentru totdeauna dincolo de poarta de fier. Mihai și Elena (numele sunt imaginare) sunt dintr-un sat din Moldova și s-au trezit într-o zi luați și duși la închisoare. Au primit niște hârtii acasă, dar nedându-și seama că sunt chemați la judecată, le-au ignorat. Acuzați de patronul la care au lucrat de furt, procesul a mers și au fost condamnați în lipsă. Pe copil îl cresc bunicii. "Sunt bucuros că lucrez la bucătărie, spunea el, mai câștig niște zile. La anul pe vremea asta, cu ajutorul lui Dumnezeu, voi fi acasă. O să văd cum pot să-mi ridic casa. Mă gândesc mereu la soție și copil. Mă rog în fiecare zi pentru ei".

Ioan are 27 de ani și a primit 11 ani pentru înșelăciune. Va fi liber în 2007. "Cine mă va angaja pe mine, știind de unde vin? se întreba el. Dacă nu voi reuși să găsesc de lucru, va trebui să revin în închisoare".

Vasile, tânăr, este a cincea oară închis; de fiecare dată pentru furt. Are doar o singură părere de rău: că a fost prins. Probabil că acum se va perfecționa și o va lua de la capăt. "Nu mă vizitează nimeni, ai mei sunt săraci și apoi nu mai vor să știe de mine, i-am făcut de râs".

Gheorghe are acum 27 de ani. A fost arestat pentru omucidere. A primit 20 de ani. Când va ieși va avea 47. "În închisoare este multă nedreptate, spune el; cel mai tare câștigă; viața aici e dură. Citesc mult; închisoarea m-a schimbat. Când am plecat de acasă am lăsat un copil de 3 ani. Probabil nu mă va mai cunoaște, nici nu știu dacă va voi să știe de tatăl său. Am cunoscut un preot, unul care m-a tratat ca pe oaia rătăcită. Acum mă rog și citesc Sfânta Scriptură; o port cu mine, o am în buzunar. Știu că am greșit, dar după acești ani de închisoare, când voi gusta din nou din libertate, simt de pe acum parcă parfumul de flori de primăvară".

Dincolo de gratii se consumă adevărate drame umane. Fiecare diferită de alta. Puțini sunt închiși datorită unor erori judiciare, pentru că nu au avut un avocat bun, sau pentru că au lipsit martorii; sunt nevinovați și ființa lor strigă după o dreptate pe care aici nu o găsesc. Alții sunt închiși pe drept: au greșit și acum plătesc; Încearcă să lase în urmă greșelile trecutului și să uite. Ar fi vrut să fie alte persoane, să nu fi fost ceea ce s-a întâmplat, dar...

Dincolo de gratii este de multe ori dorință de eliberare, de reabilitare, de a lua viața de la capăt, e părere de rău; e întâlnire cu Cristos, care știe să ierte și să vindece pe toți cei care se întorc. Și azi ei sunt alte persoane. E împietrire alteori; e drama celor care refuză harul, care îl resping pe acela care a spus: "Adevărul vă va face liberi".

Dincolo de gratii vezi în zilele de vizită sau simți ochii plânși ai mamelor și inima zdrobită a tatălui pentru fiul care i-a făcut de râs. Dar totuși l-au iertat, pentru că e sânge din sângele lor.

Aici, în interior, înțelegi cel mai bine că păcatul are consecințe, dar, în același timp, realizezi că există posibilitatea de a fi iertat.

Gândindu-te sau văzându-i pe cei închiși, te cuprinde mila dacă păstrezi în fața ochilor acele ființe care poartă drama în sufletul lor și pentru mulți ani vor sta după gratii. Dar te poate prinde și indignarea dacă îți amintești de cei pe care i-au lăsat ei în suferință.

În sfârșit, cu gândul la cei care sunt lipsiți de libertate, te poți întreba: ce există dincolo de gratiile pe care ni le construim singuri?

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat