Treimea de o ființă
Evangheliștii sinoptici Matei, Marcu și Luca ne relatează în cărțile care le poartă numele, (Matei 3,16-17; Marcu 1,10 și Luca 3,22-23) același eveniment de la începutul activității publice a lui Isus: botezul acestuia în Iordan, deschiderea cerului, apariția Sfântului Duh sub chip de porumbel și glasul Tatălui zicând: "Tu ești Fiul meu iubit, în tine am binevoit".
În aceste câteva rânduri biblice avem dezvăluirea tainei fundamentale a creștinismului, adevărul Sfintei Treimi. Isus însuși l-a declarat în modul cel mai simplu și direct: "Tatăl m-a trimis". "Eu fac voia Tatălui". "Mă întorc la Tatăl". "Vă voi trimite de la Tatăl pe Spiritul Adevărului". Și după ce a săvârșit lucrarea mântuirii neamului omenesc, înviind din morți și arătându-se apostolilor săi, le spune: "Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Spirit" (Mt 28,19).
Din acel moment, până astăzi și până la sfârșitul lumii, s-au repetat, se repetă și se vor repeta aceleași cuvinte asupra a miliarde și miliarde de oameni, în ritualul sfânt al Botezului.
Viața creștină este plămădită clipă de clipă în farmecul contemplativ și activ al acestei taine.
Încă din primele secole creștine, unii cu neastâmpărul cugetului, au crezut că pot pătrunde și explica taina Sfintei Treimi. Încercări temerare și nu o dată sortite eșecului. Îndrăzneți și încăpățânați în părerile proprii, un Arius ori un Macedonius au atentat grav la viața creștină zicând că Fiul și Spiritul Sfânt nu sunt decât niște creaturi, cel mult deosebite, ale Tatălui. Părinți ai Bisericii, smeriți și luminați de credință, întruniți în primele sinoade ecumenice au proclamat adevărul trinitar conform căruia Fiul și Spiritul Sfânt sunt de o ființă fără de care nu putem fi plăcuți lui Dumnezeu.
Anul jubiliar 2000 ne cheamă la revigorarea vieții spirituale, înfipți statornic și clarvăzători în ceea ce ne-a descoperit Dumnezeu și ne propune magisteriul Bisericii rânduit prin Cristos, Fiul Tatălui, în Spiritul Sfânt.
Mons. Anton Despinescu