Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curir juridic

Impozitul pe clădiri

Mă numesc Reich Aneta din comuna Sascut, județul Bacău. Citesc cu multă plăcere revista "Lumina creștinului". M-a atras în mod special pagina 24: "Legea și dreptul tău". Vin la dv. cu o problemă: La un apartament cu două camere - la care plăteam chirie la stat pentru 48 m.p. - acum, cu noua lege a impozitării, a crescut, prin vânzare-cumpărare, la 56 m.p., iar la impozitare, cu înmulțire de coeficient, la 80 m.p. Sunt pusă la un impozit pe an de 360.000 lei - cu o pensie, în 1999 la finele anului, de 870.000 lei, iar în anul 2000 cu pensia de 900.000 lei. Vă rog mult să mă ajutați; să mi se comunice de către cei în drept, cunoscători de legi, după noua lege, la impozit total global, cât trebuie să plătesc? Sunt singură, soțul este decedat iar copilul este căsătorit departe de mine. Sunt în vârstă de 66 de ani, cardiacă, asmatică și reumatică, pensia se duce pe medicamente. Ce pot să fac? Nu am altă sursă de venit. Aștept mila Celui de Sus, ca prin rugăciuni să ne mai îndulcească traiul, că persoanele de la putere, cu marea corupție, haos și minciuni, ne-au sufocat și zilele rămase.

În primul rând trebuie să vă spunem că impozitul pe clădiri este reglementat prin Legea nr. 27/1994, impozitul pe venit fiind reglementat prin Ordonanța Guvernului nr. 73/1999 despre care s-a făcut vorbire în nr. 4/2000 al revistei "Lumina creștinului".

Conform art. II din L. 27/1994, impozitul pe clădiri, în cazul contribuabelor persoane fizice, se stabilește pe baza declarației de impunere depusă de proprietarul clădirii la organul fiscal teritorial pe raza căruia se află clădirea. Acest impozit se plătește trimestrial, în rate egale, până la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

În conformitate cu legile în vigoare, o persoană fizică plătește impozit pe clădire pentru suprafața înscrisă în contractul de vânzare-cumpărare. Dv. enumerați trei suprafețe distincte (48 m.p., 56 m.p., 80 m.p.), situație în care urmează să plătiți impozit doar pentru suprafața reținută în contractul de vânzare-cumpărare. La stabilirea impozitului, se va avea în vedere anexa 1 la Legea impozitului pe clădire, din care vă redăm ceea ce vă interesează pe dv.:

Construcții/ valoarea impozabilă pe m.p.
a) cu pereți din beton sau din cadre de beton armat:
- cu încălzire centrală: 16.800 lei
- fără încălzire centrală: 15.700 lei

b) cu pereți din cărămidă arsă sau piatră - fără cadre din beton armat - și alte materiale asemănătoare
- cu instalații (de apă, lumină etc.): 14.500 lei
- fără instalații: 11.600 lei

c) cu pereți din lemn, cărămidă nearsă, vălătuci, chirpici, pământ bătut și alte materiale asemănătoare:
- cu instalații (de apă, lumină etc.): 6.700 lei
- fără instalații: 5.800 lei

Conform art. 74 din această lege, impozitele și taxele locale stabilite în sume fixe, precum și normele din anexa 1 la prezenta lege, se modifică anual prin hotărâre a Guvernului, în funcție de rata inflației, cu 3 luni înainte de începerea anului următor.

În al doilea rând, în conformitate cu dispozițiile legilor în vigoare, impozitul pe clădire se fixează nu în funcție de salariu sau pensia încasată, ci în funcție de suprafața pe care o dețineți și caracteristicile tehnice ale imobilului în care locuiți.

Conform art. 66 din L. 27/1994 sunt scutite de plata impozitelor și taxelor locale doar veteranii, invalizii de război și beneficiarii prevederilor Decretului lege nr. 118/1990 (revoluționarii din decembrie 1989), iar în baza anexei 2 a L. 27/1994 nu sunt supuse impozitului următoarele clădiri:
1) Clădirile care, potrivit legii, sunt considerate monumente istorice, de arhitectură și arheologie, precum și muzeele și casele memoriale, cu excepția spațiilor acestora folosite în alte scopuri.
2) Clădirile instituțiilor publice, cu excepția celor folosite în alte scopuri.
3) Clădirile care prin destinație constituie lăcașuri de cult aparținând cultelor recunoscute de lege.

Dacă vă încadrați în una din situațiile menționate mai sus, atunci beneficiați de aceste prevederi; în caz contrar, urmează să plătiți impozitul fixat prin lege.

Totuși, cf. art. 65 din Legea impozitului pe clădire "consiliile locale și județene pot acorda, de la caz la caz, pentru motive temeinic justificate eșalonări de plăți în cel mult 12 rate lunare, amânări de plăți până la sfârșitul anului calendaristic, precum și reduceri sau scutiri de majorări de întârziere aferente impozitelor și taxelor locale neachitate.

Având în vedere situația prezentată de dv., aceasta este, considerăm noi, singura soluție în rezolvarea problemelor menționate în scrisoarea adresată redacției.

Mihaela Ciobanu, avocat



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat