Știri interne
Angajare pe viață
Duminică, 14 mai, într-o atmosferă plină de bucurie și de sărbătoare, în cadrul unei celebrări euharistice, prezidată de PS Petru Gherghel, însoțit de un mare număr de preoți, au depus voturile perpetue șase surori din Congregația "Surorile Franciscane Misionare de Assisi". Aceste surori sunt: Clara Coceanga, Magda Antal, Maria Dămoc, Tatiana Ciuraru, Catrina Patrașcu și Letiția Dudău.
Noi publicații
În contextul în care mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale insistă asupra faptului că "Biserica trebuie să folosească din plin și cu pricepere mijloacele proprii de comunicare socială (cărți, ziare și reviste, radio, televiziune și alte mijloace)" și asupra faptului că toți "catolicii din domeniul comunicațiilor trebuie să fie plini de inițiativă și creativi pentru a dezvolta noi mijloace de comunicare socială și noi metode de proclamare", semnalăm apariția a două noi publicații parohiale: "Ecouri din vale", editată de un grup de credincioși în frunte cu Magda Coșa, coordonați de preoții din Parohia Valea Mare și "Steaua dimineții", coordonată de preoții Parohiei Botoșani și redactată de Maria Cârje.
Asociația Scout
În ziua de 27 aprilie asistenții spirituali ai Scoutului din Dieceza de Iași au avut o întâlnire de lucru în casa de reculegere a Misionarilor Verbiți din Traian. După ce în decembrie s-au aprofundat temele: "Apostolatul laicilor în Biblie" (pr. Alois Bulai) și "Specificul spiritualității Scoutului" (pr. Gianfranco Maronese) la data sus menționată au avut loc dezbateri pe temele: "Întoarcerea lui Iona", "A face tot posibilul" "Legea", "Sfântul Francisc" și "Sfântul Gheorghe" - ca patroni ai scoutiștilor - și s-au făcut propuneri pentru o desfășurare mai eficientă și eclezială a activităților educative și formative din mișcare. Tot în aceeași zi și în același loc un grup de 34 de scoutiști au început exercițiile spirituale, animați de pr. Gianfranco Maronese și sub coordonarea capului regional Gabriela Florean în spiritul anului jubiliar, având ca preocupare fundamentală reînnoita chemare la sfințenie adresată de Sfântul Părinte în mesajul către tineri.
Sfințiri de preoți
- Luni, 1 mai, la Sărata-Băi, și miercuri, 3 mai, la Brăila, prin impunerea mâinilor a ÎPS dr. Ioan Robu, a avut loc sfințirea întru preoție a pr. Claudiu Cojan (21.08.1975 - Sărata-Băi) și a pr. Mihai Bujor (25.07.1975 - Brăila). Părinții noi sfințiți au făcut studiile teologice la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași și au fost hirotoniți diaconi în iunie 1998.
- Sâmbătă, 13 mai, în biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Onești, prin impunerea mâinilor a PS Aurel Percă, a fost sfințit preot fr. Flavian Gondoș OfmCap (11.04.1974 - Onești), primul preot român al acestui ordin. A urmat cursurile liceale la Seminarul Franciscan din Roman. Noviciatul l-a făcut în Italia, în cadrul Ordinului Fraților Minori Capucini. A urmat studiile de filozofie și teologie din Napoli. A fost sfințit diacon în octombrie 1999.
- Sâmbătă, 24 iunie, la București și joi, 29 iunie, la Iași, vor avea loc sfințiri de preoți. Cei care vor primi sacramentul Preoției sunt studenți în anul VI la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași și la Institutul Franciscan din Roman.
Expoziție de fotografii
În holul Palatului Culturii din Iași, între 19 mai și 21 iunie, Episcopia Romano-Catolică și Complexul Muzeal Național "Moldova" din localitate organizează o expoziție de fotografii intitulată "Vizita Sanctității sale papa Ioan-Paul al II-lea în România". Vernisajul expoziției a avut loc vineri, 19 mai, ora 18.00, în prezența Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași, Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar, și a unui delegat al ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei. De asemenea, la inaugurare a fost prezent și corul capelei Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași. Cuprinzând 194 de imagini realizate de fotograful papei în laboratoarele din Vatican, o colecție de momente inedite surprinse de fotograful ieșean Adrian Cuba și articole din câteva cotidiene internaționale de prestigiu (L'Osservatore Romano, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Corriere della Sera, Avvenire, El Pais, Le Figaro, Le Monde, Herald Tribune și altele), expoziția pune în evidență trăsătura fundamentală a vizitei Sfântului Părinte în România, și anume că toți românii, indiferent de religie, etnie sau apartenență politică, s-au aflat uniți în jurul papei.
Simpozion teologic
"Sfânta Treime, izvor și temei al unității creștine": acesta a fost titlul simpozionului teologic, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă și de Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași în zilele de 25 și 26 mai. Simpozionul a avut loc în Sala Coloanelor a Facultății de Teologie Ortodoxă în prezența profesorilor și studenților celor două instituții de învățământ teologic din capitala Moldovei. Tema principală a colocviului, credința creștină în Sfânta Treime, a fost abordată diferit și complementar de părinții ortodocși și romano-catolici, fiecare prezentând punctul de vedere al propriei specializări: fenomenologia religiei, teologia fundamentală, biblică, dogmatică, patristică, morală și liturgică.
Arhiepiscopul de Viena
În perioada 5-10 mai, Eminența sa card. Cristoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, a făcut o vizită în România, la invitația patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul vizitei s-a întâlnit și cu ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, și cu PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. A vizitat mănăstiri, biserici și instituții de asistență socială din Arhiepiscopia Bucureștilor și din Arhiepiscopia Iașilor; s-a întâlnit cu PF Teoctist, patriarhul BOR și cu ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Printre altele a vizitat Casa de Copii "Sfântul Paul" din București construită cu ajutorul său, la a cărei inaugurare din decembrie anul trecut nu a putut fi prezent. Duminică, 7 mai, a asistat, în catedrala Patriarhiei din București, la sfânta Liturghie celebrată de PF Teoctist. Luni, 10 mai, în aula mare a Facultății de Drept din cadrul Universității din București i s-a decernat titlul de doctor honoris causa.
Un grup din Padova
"Grupul de solidaritate" din Padova a făcut o vizită în Dieceza de Iași în perioada 20-27 mai. Cei 27 de membri ai grupului au participat duminică, 21 mai, la o sfântă Liturghie concelebrată în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar, împreună cu pr. Petru Beșleagă, parohul catedralei. Organizatorii acestui grup au fost Giancarlo Rampi și Piergiorgio Pianizzolla. În zilele următoare au vizitat diferite centre sociale, în special orfelinate și case de copii, precum și câteva parohii.
Arhiepiscopul de Utrecht
În perioada 26-29 mai, Eminența sa cardinal Adrianus Simonis, arhiepiscop de Utrecht, a fost oaspetele PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și al ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Sâmbătă, 27 mai, a vizitat Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, s-a întâlnit și a discutat cu profesorii și studenții Institutului, după care la Mitropolia Ortodoxă s-a întâlnit cu ÎPS Daniel și a vizitat Mănăstirea Neamț. Duminică, 28 mai, a participat la sfânta Liturghie și la sfințirea casei "Santa Maria" din Piatra Neamț; după-amiază a participat la sfânta Liturghie concelebrată în biserica "Fericitul Ieremia" din Bacău. Luni, 29 mai, l-a întâlnit la București pe Excelența sa Jean Claude Périsset, nunțiu apostolic în România.
Propuneri pentru tineri
În localitatea Cicârlău - Baia Mare vor avea loc exerciții spirituale pentru tineri: 1) Pentru fete (clasele IX-XI): 13 iulie - 17 iulie; 2) Pentru băieți (clasele IX-XI): 18 iulie - 22 iulie; 3) De preferință pentru elevi/e (clasa a XII-a), studenții și tineri/e care lucrează: Băieți: 24 iulie - 28 iulie; 24 iulie - 2 august - pentru alegerea stării de viață; Fete: 4 august - 8 august; 4 august - 13 august - pentru alegerea stării de viață. Pentru înscriere și informații: la Cluj, pr. Olivo Bosa S.J. sau Comunitatea iezuiților: str. Mehedinți, 29/7, 3400-Cluj, tel. 064/425284 sau 064/164155; pentru Moldova, Iași, pr. Jurek sau Comunitatea iezuiților: str. Frederic, 18, 6600-Iași, tel. 032/276215 sau 032/276216; pr. Luc sau Comunitatea iezuiților din București: Aleea Zânelor, 9/A, sector 4, București, tel. 01/3308476; sr. Luisa, str. Spicului, 19/B; 4800-Baia Mare, tel. 062/276932.
Stațiunea Sărata-Băi
Începând cu ziua de 15 mai, Stațiunea Sărata-Băi și-a deschis porțile pentru pacienții ei. Stațiunea are un medic balneolog și este la dispoziția bolnavilor. Programul: luni - vineri între orele 8.00 și 16.000; sâmbătă - duminică între orele 8.00 și 13.00. Cei care doresc cazare și masă sunt rugați să se anunțe la adresa: Com. Nicolae Bălcescu, jud. Bacău, 5510 Sărata-Băi; tel. 034/214702. Relații suplimentare la tel. 034/383704 - pr. Ioan Ciceu (director coordonator) sau 034/214885 - pr. Ferenț Tancău (director adjunct).
Conferința Episcopilor Catolici
În perioada 22-24 mai la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara a avut loc sesiunea ordinară de primăvară a Conferinței Episcopilor Catolici din România. La lucrări au fost prezenți toți episcopii catolici de ambele rituri. Ca invitat a luat parte Excelența sa arhiepiscopul Jean Claude Périsset, nunțiu apostolic în România. Pe agenda de lucru au fost înscrise, la propunerea episcopilor prezenți, probleme de ordin pastoral - pastorația migranților, a ordinelor religioase și a institutelor de viață consacrată - și probleme de învățământ. S-a analizat pelerinajul național la Roma din perioada 8-11 mai și alte manifestări prilejuite de jubileul anului 2000. Cu această ocazie s-a înaintat un memoriu către Guvernul României, Ministerul Finanțelor, Ministerul Sănătății și Secretariatul de Stat pentru Culte, referitor la problemele pe care le întâmpină institutele social-caritative în relațiile cu statul. O temă mult discutată a fost relațiile ecumenice, în special proiectul de declarație "Charta oecumenica - pentru colaborarea între Biserici în Europa", elaborat de către Conferința Bisericilor Europene (KEK) împreună cu Consiliul Conferințelor Episcopale pentru Europa (CCEE). Conferința a discutat diverse alte probleme de organizare a secretariatului și de administrație. Având în vedere că anul acesta este un an electoral, membrii conferinței au amintit preoților și credincioșilor obligația de a vota în conștiință pe cei care se arată a căuta binele comun al țării. La sfintele Liturghii celebrate în catedrala romano-catolică din localitate, rugăciunile episcopilor au fost înălțate la Dumnezeu pentru întreaga Biserică și pentru întregul popor din România. Conferința a fost onorată de prezența, la Liturghia din ziua de 23 mai, a mitropolitului Banatului, ÎPS Nicolae Corneanu. Următoarea sesiune plenară va fi găzduită în luna octombrie de către Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla.