Știri externe
Rugăciune pentru chinezi
Cardinalul Tomko, prefectul Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, a celebrat în ziua de 3 mai o Liturghie în capela din Radio Vatican la împlinirea a 50 de ani de existență a programelor de radio chinezești. Evocând divizarea Bisericii din China, cardinalul a afirmat că sunt legitimi doar acei episcopi care sunt uniți cu succesorul lui Petru. De asemenea, reprezentantul Sfântului Scaun i-a asigurat pe catolicii chinezi care nu pot veni la Roma pentru celebrarea jubileului că Sfântul Părinte și colaboratorii săi "sunt foarte aproape de ei prin rugăciune. Ei vă admiră fidelitatea credinței și se roagă pentru a crește în ea".
Vocațiile
În a patra duminică a Sfintelor Paști, Biserica a celebrat Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații. Cu această ocazie, papa a hirotonit 26 de preoți pentru Dieceza de Roma. Candidații provin din Spania, Irlanda de Nord, India, Guatemala, Nicaragua, Italia și Congo. Noii preoți confirmă tendința pozitivă spre vocații din Biserică din ultimii ani. Deși numărul de preoți a scăzut în Europa, America de Nord și Oceania în ultimele două decenii, el s-a dublat în Africa și Asia. Astăzi sunt 404.626 de preoți în întreaga lume, dar distribuția lor nu este omogenă. În Italia, de exemplu, este un preot la fiecare o mie de credincioși. În unele părți din America Latină și Africa, această proporție este de 10 ori mai mică. Această zi a fost dedicată tuturor tipurilor de vocații consacrate, incluzând 25.345 de diaconi permanenți, 57.813 de călugări care nu sunt preoți, și 814.779 de călugărițe, care în ultimii 20 de ani au scăzut cu 17%.
Martiri în Burundi
Sângele continuă să se verse pe pământurile din Burundia. Duminica, 14 mai, un preot și un profesor au fost uciși într-o ambuscadă. Pr. Pascal Nzikobanianka din Dieceza de Ruyigi a fost atacat în timp ce se întorcea din Muriza. Alături de el mai erau un seminarist, care s-ar putea să-și piardă un picior ca urmare a rănilor, o călugăriță care va ieși în curând din spital, și un profesor care a murit de asemenea în atac. Tristul eveniment a provocat agitație în Dieceza de Ruyigi, cu atât mai mult cu cât preotul era unul din cei mai bătrâni preoți din zonă, fiind considerat ca "un om al lui Dumnezeu și un om al păcii". Papa Ioan Paul al II-lea a adresat un mesaj episcopului diecezei, mesaj prin care îi asigură pe credincioși de rugăciunile lui.
Biblia africană
"Cel mai frumos cadou pe care îl facem continentului nostru în anul 2000 este Biblia africană", a declarat Mons. Robert Sarah, arhiepiscop de Conakry (Guineea). Această Biblie a apărut sub îngrijirea surorilor "Fiicele Sfântului Paul" și a cuprins mai multe țări africane. Lansată în Uganda, această lucrare a fost continuată succesiv în Zambia și Kenya, dar în același timp a primit ajutorul surorilor din aceeași congregație care activează și pe celelalte continente. Textul Bibliei este în limba engleză și este însoțit de introduceri cu note și comentarii în principalele limbi africane.
Deces
După ce de mai mult timp suferea de o tumoare pe creier, și a trecut printr-o operație pentru extirparea acesteia în august anul trecut, cardinalul John O'Connor, arhiepiscop de New York, a murit în noaptea de 3 mai, la vârsta de 80 de ani. În ultimii douăzeci de ani, cardinalul O'Connor a reprezentat cu siguranță una din cele mai proeminente figuri ale colegiului cardinalilor. Papa Ioan Paul al II-lea l-a creat cardinal în 1985. În telegrama trimisă credincioșilor Arhidiecezei de New York și catolicilor americani în general, papa a subliniat mărturia molipsitoare pe care cardinalul a dat-o despre evanghelie, forța cu care a apărat viața, precum și angajamentul neobosit din cadrul dialogului ecumenic și interreligios.
Cateheza în prim plan
În perioada 25-30 mai la Schmochtitz, nu departe de Dresda, în fosta Republică Democrată Germană, a avut loc un congres european cu tema: "Cum să devenim creștini în Europa de astăzi". Congresul a fost organizat de Echipa Europeană de Cateheză și condus de președintele acesteia, pr. André Fossion s.j. Din țara noastră au participat pr. Mihai Roca (Bacău) și Nicoleta Marțian (Cluj). Cateheza este momentul care urmează evanghelizării și care vizează aprofundarea și maturizarea credinței, atât la nivel individual cât și comunitar.