Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Misionari români la Moscova

În ultimul timp s-a vorbit și s-a scris de mai multe ori despre cei doi preoți din Dieceza de Iași (pr. Eugen Blaj jr. și pr. Pavel Chelaru) care au plecat misionari în Kenya. Ei au fost primii preoți trimiși de către episcop în mod oficial cu acest statut, dar nu sunt singurii misionari din dieceză. În urma răspunsului la o scrisoare trimisă la diferite congregații am aflat că există mai multe persoane consacrate, originare din Moldova, care au fost trimise ca "misionare" în diferite țări.

Din Congregația "Surorile Oblate Asumpționiste" sunt deja 10 surori din România, trimise misionare: sr. Elisabeta Balint (Brazilia) lucrează într-un centru de zi pentru școlari; sr. Nuța Adam (Chile) se ocupă de pastorația liturgică, vocațională și catehetică; sr. Monica Buhalea (Turcia) lucrează în școală și se ocupă și de animarea ecumenică; sr. Ana Dorcu, sr. Eugenia Dămătăr și sr. Didina Pal (Bulgaria) administrează un cămin studențesc și sunt la dispoziția Bisericii locale prin diferite inițiative; sr. Agneza Fodor (Bulgaria) lucrează la Nunțiatura Apostolică; sr. Maria Zediu și sr. Iacinta Sar (Rusia).

Despre ultimele două am primit câteva date mai amănunțite pe care le prezint în forma trimisă de sora Maria Zediu.

"Au trecut cinci ani de când s-a deschis prima comunitate de Surori Oblate Asumpționiste la Moscova. Acești cinci ani au trecut ca și un timp de "iarnă". Da, iarna este lungă în Rusia, este un timp de așteptare, de răbdare, dar și de speranță. În timp ce în Europa de vest și de sud, pământul e acoperit de un covor de flori, aici trebuie să așteptăm încă o lună sau șase săptămâni până ce soarele va topi zăpada și gheața care acoperă pământul. Dar trăim cu speranța că într-o zi ghioceii, zambilele, narcisele... vor răsări. Bobul de grâu semănat din toamnă pare că doarme în pământ, în timp ce, neobservat, dar activ, el se pregătește la viață: să răsară, să crească, să înflorească și să dea roade.

Biserica din Rusia

Din 150 de milioane de locuitori ai Rusiei, aproximativ 50 de milioane sunt botezați în Biserica Ortodoxă. Și această Biserică a suferit mult și din acest motiv a rămas închisă în ea însăși. În consecință, păstrează o anumită suspiciune cu privire la Occident, la Biserica Catolică și la tot ceea ce privește ecumenismul și rămâne foarte atașată tradiției (de ex. limba folosită în celebrarea sfintei Liturghii este în continuare limba slavonă).

Biserica Catolică reprezintă aproximativ 1,5 milioane de credincioși. În 1991 a fost înființată Administratura Apostolică, în care activează patru episcopi, dintre care doi au fost numiți în 1998. Există un seminar la St. Petersburg. În Moscova au fost patru biserici (corespunzând la patru parohii). Câteva clădiri au fost dărâmate sau au primit o altă întrebuințare în timpul Uniunii Sovietice. Astfel, biserica "Notre-Dame de Fatima" a fost dărâmată, biserica "Neprihănita Zămislire" a fost restituită în 1994. După lucrările de amenajare, în decembrie 1999, aceasta a fost sfințită și numită catedrală. Biserica "Sfântul Ludovic" este singura care a rămas deschisă tot timpul. Astăzi celebrează în ea preoți de la diferite parohii: "Notre-Dame de Fatima", "Sfinții Petru și Paul", comunitatea spaniolă, filipineză și cea poloneză.

Comunitatea Surorilor Asumpționiste

Mica noastră comunitate rămâne fără putere în fața acestui mare câmp de apostolat. Lucrăm în strânsă legătură cu biserica "Sfântul Ludovic" și în colaborare cu părinții asumpționiști. De asemenea, nu ne lipsesc ocupațiile la nivel social (săraci, bolnavi, copii orfani...), câmpul de lucru lărgindu-se din ce în ce mai mult. Din 1995, în casa de la Datcha (40 de km. de Moscova), de mai multe ori pe an se țin diferite sesiuni pentru tineri, copii de la cateheză (pregătire pentru Mir și profesiunea de credință), reculegeri pentru persoane consacrate și laici.

Sora Iacinta Sar (Faraoani) face studii de asistentă medicală și practică în spital. Face parte din corul bisericii și animă sfânta Liturghie în limba franceză de sâmbătă seara.

Sora Maria Zediu (Lespezi) începând din acest an școlar, face cateheză cu un grup de copii de la Liceul Francez. În cadrul parohiei este în legătură cu un grup de laici care se ocupă de familiile în dificultate și de persoanele în vârstă. De asemenea, se ocupă de întreținerea bisericii "Sfântul Ludovic". Participă și la animarea unui grup pe teme biblice și pregătește grupul de tineri pentru întâlnirea de la Roma din 15 august 2000.

A consemnat pr. Benone Lucaci



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat