Campusul Acțiunii Catolice
Îndemn la sfințenie
"Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi" (In 1,14). Aceasta a fost tema campusului diecezan al Acțiunii Catolice care s-a desfășurat în perioada 27-30 aprilie în Parohia Tămășeni (Neamț). Cei aproximativ 200 de participanți din 50 parohii, responsabili ai tinerilor și adulților, dar și formatori ai Acțiunii Catolice a Copiilor, au avut posibilitatea să se cunoască și să aprofundeze mesajul Sfântului Părinte dat cu ocazia Celei de-a XV-a Zile Mondiale a Tineretului, pregătindu-se astfel mai bine pentru marea întâlnire de la Gherăești, îndrumați fiind de asistenții spirituali prezenți: pr. Cadar Cornel, pr. Alberto Marson, pr. Iosif Dămătăr, pr. Mihai Roca și de preoții comunității gazdă: pr. Iosif Enășoae și pr. Mihai Budău.
Meditații, discuții în grupuri mici, momente de rugăciune în comun (Breviarul, ore de adorație), activități practice cum ar fi: sădirea florilor, a ierbii, plantarea puieților etc., activități caritative și cultural recreative au constituit programul campusului.
După ce în anii premergători marelui jubileu am reflectat și meditat asupra celor trei persoane dumnezeiești, anul acesta jubiliar încununează acest drum introducând-ne în misterul Sfintei Treimi.
Anul 2000 ne invită la bucurie, la sărbătoare. E într-adevăr extraordinar să ai posibilitatea de a sărbători 2000 de ani de la întruparea și nașterea Mântuitorului. Și cum putem sărbători jubileul dacă nu-l cunoaștem pe cel pe care-l sărbătorim?
Acest campus a creat climatul propice pentru a-l cunoaște pe Cristos, a dialoga cu el, a revizui relația noastră cu Creatorul. Atât meditațiile ținute de pr. Cornel Cadar, asistentul spiritual diecezan al A.C., cât și predicile pr. Alberto ne-au provocat la o analiză minuțioasă a vieții noastre de până acum.
Un exemplu aparent banal, cu un copil căruia i s-a cerut să deseneze chipul mamei și care a rămas plângând în fața foii deoarece uitase acest chip, am descoperit că nu de puține ori suntem în aceeași ipostază. Uităm chipul Creatorului, uităm cine este Cristos. Evanghelia după sfântul Ioan ne-a ajutat să redescoperim că Isus este cel care luminează, este împărțitor al harurilor, viața și adevărul, binele. Cristos e calea care ni-l face cunoscut pe Dumnezeu Tatăl și, prin Întrupare, el s-a făcut sărac pentru a ne îmbogăți cu sărăcia lui.
În grupurile mici am avut posibilitatea să împărtășim ceea ce ne-a impresionat la Cristos: o învățătură, o pildă, un gest etc. și să povestim istoria propriei credințe. Cum am crescut în credință? Cine ne-a ajutat?
Am înțeles că în fiecare există o chemare la sfințenie: "Iar voi fiți sfinți, pentru că eu Domnul sunt sfânt" (Lev 19,2). Și Sfântul Părinte ne invită la aceeași sfințenie: "Să aveți sfânta ambiție de a fi sfinți". Inimile și mințile noastre erau cutremurate de întrebarea firească: oare mai este posibil astăzi să fii sfânt? Dacă ar trebui să contăm numai pe resursele umane ar fi imposibil, dar împreună cu Cristos, sfințenia devine realizabilă - a fost concluzia la care am ajuns.
Și acest lucru a fost subliniat și în predicile pr. Alberto: nu vă fie teamă să fiți sfinți, nu vă mai cutremurați, pentru că Isus Cristos a înviat, a venit iarăși, s-a arătat din nou. Și de ce a venit? Pentru a fi mâncat. Cum răspund chemării de a mânca trupul lui? - a fost și este întrebarea provocatoare.
Aprofundând mesajul Sfântului Părinte, am înțeles că pentru a ajunge la sfințenie se cere să rămânem în ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, să ne scoatem puteri din sacramente, mai ales din Euharistie și Pocăință, să fim apostoli curajoși dând mărturie despre Cristos.
În ultima parte a mesajului, Sfântul Părinte ne îndreaptă privirea spre sfânta Fecioară Maria, "aurora" ce precede apariția Soarelui dreptății, Cristos, Răscumpărătorul noastru, și insistă să ne rugăm zilnic rugăciunea "Îngerul Domnului" care amintește de intrarea lui Dumnezeu în istoria omului.
Și nu puteam încheia discuțiile în grupuri mici fără a povesti inițiativele care s-au luat în parohii pentru marele jubileu și anume: aprofundarea Cuvântului lui Dumnezeu (citirea și meditarea Sfintei Scripturi, lectio divina, cateheze), ore de adorație euharistică, fapte caritative, schimburi de experiență între parohii, reculegeri, întâlniri ecumenice, activități practice etc.
Și după concluziile finale la care o parte din participanți și-au exprimat gândurile de bucurie și recunoștință precum și dorința de a transmite și celorlalți chemarea la sfințenie, sfânta Liturghie de încheiere concelebrată a încununat acest campus de formare.
Cristina Petrișor (Tămășeni)