Nu te amesteca mamă...
Fiica mea, însărcinată în luna a doua, s-a îmbolnăvit de rujeolă. Stătea într-o zi în pat și îmi spunea că abia așteaptă să se facă bine pentru a putea merge imediat la medic ca să facă avort, deoarece ea e sigură că în caz contrar creatura se va naște anormal și nu vrea să aducă pe lume un nefericit. Deocamdată e doar un embrion, deci... nu este nici o problemă.
Această decizie a Elizei m-a rănit foarte adânc și i-am spus imediat că Dumnezeu, care m-a ajutat să aduc pe lume șapte copii, o va ajuta și pe ea la a doua naștere și "ceea ce tu numești embrion este fiul tău, nici să nu te gândești să-l ucizi și...". "Te rog mamă, m-a întrerupt ea, nu te amesteca, e problema mea și a soțului meu". Am suferit mult, dar nu i-am mai spus nimic ca să nu o irit și mai tare.
Întorcându-mă în sat, m-am dus direct la părintele căruia i-am povestit toată suferința. El m-a încurajat și m-a asigurat că sfânta Fecioară nu va lăsa să se întâmple așa ceva. L-am rugat să celebreze mai multe sfinte Liturghii pentru Eliza, ca ea să păstreze viața copilului și să aibă tăria de a-l accepta. Acum nu mai eram singură în rugăciune, de aceea mă simțeam puternică. "Când Domnul este la dreapta mea, nu mă clatin".
Abia s-a restabilit și într-adevăr Eliza mă cheamă să o însoțesc la Iași pentru analize: va aștepta rezultatul pentru a decide. Pe drum, într-un moment de calm, i-am cerut din nou să nu se mai gândească la avort..., dar răspunsul a fost același, dacă nu chiar mai rău, pentru că a început să mă evite, se pare că prezența mea o deranja. M-am decis să mă întorc acasă, deoarece în Iași nu cunoșteam pe nimeni.
S-a întâmplat că băiatul ei, Andrei, s-a îmbolnăvit și el de rujeolă. Eliza avea nevoie de ajutor și m-a chemat. Șederea mea a fost dificilă, dar am reușit să-mi înțeleg fiica: și ea suferea foarte mult și știam că trebuie să-i ajut pe toți trei din casă. Într-o dimineață, ginerele meu Anton a apărut în bucătărie foarte obosit. Mi-a spus că nu a putut dormi deloc și nici Eliza pe care a auzit-o plângând încet toată noaptea. "Totuși, a continuat el, ne-am decis că e mai bine să avorteze cu atât mai mult cu cât analizele nu au dat un rezultat sigur". Sărmanul de el. Încercam să-l înțeleg. O soră de-a lui se născuse anormală, iar familia nu a știut să-i accepte prezența. Îi era teamă să nu se întâmple și în familia lui ceva asemănător. "Ascută, Toni, i-am spus, dacă cumva s-ar întâmpla o nenorocire și Andrei ar rămâne orb sau cu o leziune cerebrală sau vreun handicap fizic, l-ai omorî?" "Mamă, cum poți gândi așa? Bineînțeles că nu". "Atunci, am continuat eu, de ce vrei să faci acest lucru unei creaturi lipsită de apărare?" M-a privit răvășit, impresionat, fără vreun argument ca să mă combată și a plecat. Știam că în tot acest timp sfintele Liturghii lucrau în acest suflet. Și s-a făcut minune: fiica mea a decis să ducă până la capăt sarcina, dar îi era frică să-i împărtășească această decizie soțului, dar el, care nu a mai avut pace după discuția avută cu mine, a fost primul care i-a propus același lucru.
După șapte luni s-a născut Robert: foarte sănătos și frumos. Atunci când pentru prima dată l-am pus în brațele Elizei, am auzit-o exclamând emoționată și fericită: "Atât de mic și fără apărare... și era cât pe ce să-l împiedic să se nască!"
Pagină realizată de pr. Cristinel Fodor