Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Din istoria Bisericii locale -

Biserica din Butea

În ziua de 18 iunie, sărbătoarea Sfintei Treimi, hramul Bisericii din Butea, an jubiliar închinat Sfintei Treimi, va fi consacrat altarul și va fi sfințită biserica. La sărbătoare sunt invitați PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, PS Anton Coșa, mulți preoți și credincioși. Într-un chip deosebit sunt așteptați preoții, persoanele consacrate și toți cei a căror origine este din această parohie care actualmente are 1.179 de familii cu 3.762 de credincioși.

Pe o placă de marmură descoperită cu ocazia lucrărilor "de reparații" la biserica veche din localitatea Butea, jud. Iași, am găsit notate următoarele: "Hoc templum Sanctissimae Trinitati dicatum ab incolis butenensibus aedificatum fuit sub auspiciis et auxiliis Demetrii Matthaei Georgii Sturza A.D. MDCCCLXIIII parocho patre Antonio Carnili Molienensi". (Această biserică închinată Preasfintei Treimi a fost zidită de locuitorii din Butea sub conducerea și cu ajutorul lui Dumitru Matei Gheorghe Sturza în anul Domnului 1864, paroh fiind părintele Anton Carmil Molienezul).

Biserica din 1864 era zidită din cărămidă în locul și pe amplasamentul unei alte bisericuțe din lemn. În 1922, devenind neîncăpătoare, pr. dr. Ioan Ferenț a vrut să construiască o nouă biserică în stil gotic, în formă de cruce având dimensiuni deosebit de mari. A turnat temelia, dar fiindcă această temelie a fost turnată pe locul unde fuseseră morminte la o adâncime de 1,90 m, fără a se ajunge la pământul neumblat, nu a putut asigura rezistența necesară unei clădiri monumentale. În noua situație, a apelat la soluția măririi bisericii vechi (1923-1927), temelia turnată rămânând îngropată în pământ.

Având o autorizație de reparații capitale la biserica veche, la 6 iunie 1977 s-au putut începe lucrările pentru o nouă biserică. Nu a fost deloc ușor! S-au făcut eforturi mari de muncă fizică pentru a ne putea "strecura" și a da impresia că, de fapt, intenționăm să facem reparațiile capitale, conform autorizației, dar cu ajutorul bunului Dumnezeu și al credincioșilor din Butea, s-a realizat construirea actualei biserici, finalizându-se la 15 august 1980. Nu s-au folosit mijloace mecanizate, ci palmele credincioșilor care mânuiau lopata, targa și gălețile cu beton, date din mână-n mână, ca să ajungă la temelia bisericii, la stâlpi, la plafoane și în vârful turnului.

Echipa de specialiști alcătuită din arhit. Gheorghe Hereș, ing. Carmil Păuleț și ing. Ioan Cristea a riscat foarte mult întocmind planurile și dând soluții pentru construirea noii biserici.

Lucrarea a fost inițiată, dirijată și aprovizionată cu materiale procurate din contribuția generoasă a credincioșilor de către actualul paroh al acestei comunități, preotul Alois Dămoc.

Stilul roman amestecat cu elementele unui stil modern în care s-a introdus simbolul Sfintei Treimi constând din trei triunghiuri egale sau un triunghi echilateral, simbol care începe să apară de la porțile de la intrare și ușile bisericii și până la ușile de la sacristie și elementul de ornamentare al crucii de la altar, arată că întreaga clădire este închinată Sfintei Treimi.

Cele două panouri de sub brațele crucii reprezentând Învierea lui Cristos și jertfa lui Abraham sunt sculptate în lemn de tei, iar cele 14 stațiuni de la Calea crucii sunt sculptate în lemn de stejar și de fag de către Valerică Vieriu între anii 1988-1999.

Lungimea bisericii, incluzând turnul și sacristia, este de 56m, lățimea de 21m, înălțimea interioară din nava centrală de 14m iar înălțimea turnului de 42m.

Pr. Alois Dămoc



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat