Pentru a treia oară la Fatima
Două flăcări: Francisc și Iacinta
Papa Ioan Paul al II-lea a părăsit vineri, 12 mai, Roma pentru a vizita a treia oară în pontificatul său sanctuarul de la Fatima. Aceste vizite au avut loc toate în ziua de 13 mai: în 1982, în 1991 și acum în 2000. Data de 13 mai este legată de mai multe evenimente. În primul rând este data la care în 1917 Iacinta și Francisc au fost martori împreună cu Lucia ai aparițiilor sfintei Fecioare, la Cova d'Iria. Apoi este 13 mai 1981, când în Piața "Sfântul Petru" a avut loc încercarea de asasinat asupra papei. Sâmbătă, 13 mai, Sfântul Părinte a beatificat pentru prima oară copii care nu sunt martiri. Aceasta a fost cea de-a 92-a vizită internațională a papei.
Papa Ioan Paul al II-lea a sosit vineri, 12 mai, la ora 18.00, pe Aeroportul din Lisabona, unde a fost salutat de autorități religioase și civile, printre care au fost arhiepiscopul Jose da Cruz Policarpo, patriarh de Lisabona, și președintele Portugaliei, Jorge Fernando Branco de Sampaio.
După întâlnirea particulară cu președintele Portugaliei, Sfântul Părinte a zburat cu elicopterul spre Fatima, care se află la 120 kilometri spre nord de capitala Portugaliei, Lisabona. Imediat după sosire a mers la Capela Aparițiilor și la sanctuarul Fecioarei Rozariului. În Capela Aparițiilor i-a încredințat Fecioarei inelul pe care cardinalul Stefan Wyszynski i l-a dat la începutul pontificatului său. Glonțul cu care a fost împușcat era deja așezat în coroana statuii preasfintei Fecioare.
Sâmbătă, 13 mai, pe esplanada sanctuarului Fecioarei Rozariului, în prezența a peste 500.000 de oameni, papa i-a beatificat pe Iacinta (9 ani) și Francisc (11 ani), doi dintre cei trei păstorași cărora le-a apărut Fecioara Maria. Sărbătoarea lor va fi pe 28 februarie. Înainte de celebrarea euharistică, papa a vizitat mormântul Iacintei și pe cel al lui Francisc care se află în interiorul bazilicii, și a avut o scurtă conversație cu sr. Lucia, astăzi călugăriță carmelită la Coimbra, în vârstă de 93 de ani.
"Prin această ceremonie, a spus Sfântul Părinte în predica sa, Biserica dorește să adauge la lampa ei aceste două flăcări pe care Dumnezeu le-a aprins pentru ca să ilumineze omenirea în ceasurile ei de întuneric și neliniște".
"Doresc să amintesc încă o dată bunătatea Domnului față de mine; când am fost grav rănit în acel 13 mai 1981, el mi-a salvat viața".
Înainte de încheierea ceremoniei s-a făcut adorație la preasfântul Sacrament. Papa i-a salutat apoi pe bolnavii prezenți: "Aveți încredere! Încredințați-vă în mâinile lui sigure, așa cum au făcut-o păstorașii Francisc și Iacinta. Ei vă spun că nu sunteți singuri... Tatăl din ceruri vă iubește".
După beatificare, cardinalul secretar de stat Angelo Sodano a citit un text în limba portugheză privind "al treilea secret de la Fatima". "Viziunea de la Fatima se referă mai înainte de orice la războiul purtat de sistemele ateiste contra Bisericii și contra creștinilor, și descrie suferința imensă suportată de mărturisitorii credinței care au trăit în acest ultim secol al celui de-al doilea mileniu. Este ca o Cale a crucii condusă de papii secolului XX", a explicat cardinalul italian.. "Conform interpretării date de micii păstori, confirmată recent de sr. Lucia, a continuat cardinalul Sodano, "episcopul îmbrăcat în alb" care se roagă pentru toți credincioșii este papa". Sfântul Părinte a însărcinat Congregația pentru Doctrina Credinței să facă publică a treia parte a secretului, după pregătirea unui comentariu corespunzător.
Papa a mers apoi la casa Fecioarei Carmelului unde a întâlnit membrii Conferinței Episcopale Portugheze, după care și-a început călătoria de întoarcere la Roma unde a ajuns la 20:45.
Fatima, răscruce a istoriei religioase a vechiului continent, cere urgent întoarcerea omului la Dumnezeu. Chemarea pe care o adresează preasfânta Fecioară la convertire și ispășire, făcută la începutul secolului XX, rămâne actuală și urgentă și astăzi.