Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Întâlnire ecumenică

Realitățile pe care le avem în comun

Consiliul Bisericilor creștine din Franța, sub președinția arhiepiscopului de Lyon, Louis-Marie Billé, în perioada 12-21 mai, a hotărât să marcheze anul jubiliar 2000 cu o întâlnire ecumenică la Lyon și Paris a tuturor bisericilor creștine care trăiesc și activează în Franța. Sâmbătă, 13 mai, în catedrala Arhiepiscopiei din Lyon s-au aflat peste 50 de episcopi catolici din Franța, majoritatea episcopilor ortodocși de toate naționalitățile existente în Franța, precum și reprezentanți ai tuturor cultelor protestante ce activează acolo. Prin Patriarhia Ortodoxă Română a fost invitată și o delegație din România în frunte cu episcopul Casian al Dunării de Jos (Galați), pastorii dr. Zoltan Albu-Zagoni (cultul reformat) și Christian Player (cultul luteran), preoții Varlaam Merticariu (vicar general al Arhiepiscopiei Iașilor), Eugen Drăgoi (consilier cultural al Episcopiei Dunării de Jos) și pr. Dumitru Gabor (consilier episcopal al Episcopiei Romano-Catolice Iași).

Celebrarea evenimentului jubiliar - 2000 de ani de la nașterea Mântuitorului la Betleem - prezidată de cei trei copreședinți, Mons. Louis-Marie Billé, arhiepiscopul Lyonului, mitropolitul grec-ortodox Jérémie, pastorul Jean Arnold de Clérmont - s-a centrat asupra ascultării cuvântului lui Dumnezeu (Evanghelia după sfântul Marcu - lectio continua, citirea întregii evanghelii) ce ne unește pe toți mărturisitorii creștini.

Proclamarea Evangheliei după sfântul Marcu a început în catedrala "Primitiale Saint Jean" cu o numeroasă participare și o impresionantă multitudine de culori și haine rituale. Primarul Lyonului, fostul prim-ministru Raymond Barre și soția au asistat cu multă pietate la toată celebrarea. Actorul Bernard Houal l-a întruchipat pe sfântul Marcu declamând evanghelia cum nu se putea mai bine. Vocea, intonația, gesturile și mai ales momentele de tăcere au cucerit. Cântările în multe limbi și rituri au venit să completeze, pentru a pricepe încă o dată nu ce ne desparte, ci mai ales ceea ce ne unește!

Partea a doua a celebrării s-a ținut în Amfiteatrul roman "Trois Ganles", unde au fost martirizați primii creștini începând cu sfârșitul secolului al II-lea d.C.

Programul a continuat cu vizitarea vestigiilor creștine ale orașului Lyon și a împrejurimilor. O vizită la Comunitatea Carismatică Ecumenică din Hautcombe și la cunoscuta Comunitate din Taizé a venit să îmbogățească prin inițiative curajoase înțelegerea spiritului ecumenic trăit, pus în practică.

Miercuri, 17 mai, la Pontiguy am luat contact cu Mission de France (responsabil episcopul Gilson) și cu greutățile cu care se confruntă Biserica Catolică de aici: lipsa de preoți, laicizarea, mondializarea și răceala în practica religioasă.

Joi, 18 mai, la Paris ne-am întreținut dimineața cu trei pastori evangheliști țigani despre felul cum desfășoară ei activitatea în aceste comunități formate din multe grupări, diferite ca loc de origine, dar și ca tradiții. În aceeași zi întâlnirea cu cardinalul Jean-Marie Lustiger, arhiepiscopul Parisului, a făcut să descoperim interesul întregii Biserici Catolice din Franța pentru mișcarea ecumenică, dar și dificultățile cu care se confruntă.

Seara, la sediul Mitropoliei Greco-Ortodoxe, unde este biroul Consiliului Bisericilor Creștine din Franța, s-a făcut o trecere în revistă a celor văzute și perspectivele unei posibile realizări și în România a acestei experiențe.

Vineri, 19 mai, și sâmbătă, 20 mai, la Institutul Catolic din Paris i-am ascultat pe teologii catolici Paul Valadier (moralist) și Hervé Legrand (ecleziolog), precum și pe Jean-Paul Wilaime (sociolog protestant) în expuneri documentate și de mare interes asupra situației Bisericii în general și în particular din Occident, raportată la lumea de azi în care trăim.

A fost o experiență deosebit de utilă cu intervenții și schimburi de păreri care au arătat ce ne apropie, dar și ce ne face să ne cunoaștem atât de puțin și să avem încă multe rezerve unii față de alții. E un zid ce trebuie măcar spart, dacă nu desființat pentru totdeauna.

Să sperăm că s-au depășit momentele de neîncredere și cuvântul Mântuitorului - "ca toți să fie una" - va deveni într-o zi, cât mai repede, realitate.

Pr. Dumitru Gabor



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat