Am adunat firimituri de haruri
Interviu cu pr. Petru Beșleagă
Din Dieceza de Iași au participat în pelerinajul de la Roma 415 persoane în nouă autocare. Fiecare autocar a fost însoțit de un preot, acesta fiind ghidul spiritual, conducând și organizând toate momentele de rugăciune: pr. Petru Beșleagă, pr. Dumitru Farcaș, pr. Isidor Dâscă, pr. Ionel Roșu, pr. Isidor Mârț, pr. Ștefan Babiaș, pr. Ferenț Tancău, pr. Francisc Matieș și pr. Iacob Stolnicu. La Roma li s-a adăugat și păstorul diecezei, PS Petru Gherghel, pelerin alături de ceilalți episcopi romano-catolici și greco-catolici. Pr. Petru Beșleagă, președintele Comisiei Diecezane a Marelui Jubileu, a împărtășit pentru cititorii revistei câteva impresii.
- Părinte, care-i semnificația acestui pelerinaj pentru Sfinția voastră și pentru grupul de români din Dieceza de Iași?
Pelerinajul a fost un timp de rugăciune și de jertfă, timp în care am lăsat totul acasă pentru ca să trăim câteva zile mai aproape de Dumnezeu. Au fost zile de bucurie, de emoție, de mulțumire, de iertare și de înălțare sufletească. I-am purtat cu noi în suflet pe toți aceia care înainte de plecare ne-au spus: rugați-vă și pentru noi.
- Încercând să accentuați momentele principale ale pelerinajului, care a fost primul punct important?
Duminică, 7 mai, pelerinii din Dieceza de Iași au ajuns la Padova. Aici am participat la sfânta Liturghie în bazilică și ne-am rugat la mormântul sfântului Anton. Credincioșii s-au bucurat foarte mult că au avut această posibilitate de a se ruga în bazilica aceluia care este numit Sfântul Minunilor.
- Împărtășiți un gând despre Liturghia în limba română prezidată de Sfântul Părinte și despre audiența de a doua zi.
Marți, 9 mai, am ajuns la Roma, la bazilica "Sfântul Petru", am trecut prin poarta sfântă și am participat la sfânta Liturghie în rit oriental prezidată de Sfântul Părinte. Aici l-am văzut pe păstorul Bisericii Universale intrând în bazilică, am auzit intonându-se "Cristos a înviat" în limba română, am ascultat omilia suveranului pontif, mai ales cuvintele rostite în limba noastră. Nu ne venea să credem; ne-au cuprins emoțiile și au început să cadă lacrimi de bucurie. Timp de trei ore am fost ochi și urechi la celebrarea sfintei Liturghii, neștiind încotro să ne îndreptăm privirile: spre Sfântul Părinte, spre altar, spre cor, spre preoții și credincioșii care erau în bazilică. Miercuri, 10 mai, am participat la audiența generală din Piața "Sfântul Petru". Salutul Sfântului Părinte adresat grupului de pelerini români a provocat în noi o adevărată explozie de bucurie și am strigat, reactualizând cuvintele de la București: "Trăiască papa!", "Unitate!"; am intonat refrenul "O Marie, o preadulce Mamă...". Am ascultat cu admirație salutul în limba română: "Adresez un cordial bun venit grupului de credincioși provenind din România. Mult iubiților, urez din inimă ca pelerinajul vostru jubiliar să fie bogat în roade spirituale și pastorale spre beneficiul comunităților diecezane, cărora le trimit un gând de urare plin de afecțiune și binecuvântare".
- Ați mai avut în vedere și alte obiective?
Da, în aceeași zi (10 mai), după-amiază, am fost la bazilica "Sfântul Ioan" din Lateran. Am trecut prin poarta sfântă, am participat la sfânta Liturghie în limba română și am urcat treptele scării sfinte. Joi, 11 mai, am trecut prin poarta sfântă a bazilicii "Sfânta Maria cea Mare" și am participat la sfânta Liturghie în limba română la care au fost și episcopii Petru Gherghel și Ioan Robu și peste 25 de preoți. Lecturile și cântecele în limba română au umplut bazilica și au creat o atmosferă de trăire spirituală. Vineri, 12 mai, am ajuns la bazilica "Sfântul Francisc" din Assisi.
- Cu ce impresii v-ați întors din pelerinaj?
Am pornit la drum cu binecuvântarea și încurajarea episcopului nostru Petru Gherghel. Ascultând Evanghelia înmulțirii pâinilor, am încercat să adunăm firimituri de haruri și binecuvântări pe care acum le împărtășim tuturor acelora cu care ne întâlnim. Impresiile acestui pelerinaj sunt foarte variate. Ele au fost exprimate de mai mulți: "Oare există cuvinte?"; "Nu mi-am putut imagina!"; "Nici n-am visat!"; "Adevărată minune!"; "Fără cuvinte!"; "Unicat!"; "Îmi pare rău că n-a venit și soțul!"; "Regret că nu am luat și copiii!"; "Ceva extraordinar!".
A consemnat pr. Cornel Cadar