Pelerinaj național
Faceți-l cunoscut pe Cristos
Jubileul, aniversarea memorabilei vizite a Sfântului Părinte la București și cei 300 de ani de la Sinodul din Alba-Iulia prin care se consfințea unirea definitivă a Bisericii românești din Transilvania cu Biserica Romei: trei evenimente semnificative pentru neam și pătrunse de bucuria pascală au fost marcate în zilele 6-14 mai în Cetatea Eternă de către cei 2.500 de credincioși catolici de ambele rituri provenind din toate colțurile României în frunte cu episcopii lor.
Cântarea în limba română: "Cristos a înviat din morți" se înălța în prezența papei cu exact un an în urmă în catedrala "Sfântul Iosif", în Piața Unirii și apoi în Parcul Podul Izvor din București, iar marți, 9 mai 2000, a sunat sub cupola lui Michelangelo, a bazilicii "Sfântul Petru", la Liturghia în ritul bizantin prezidată de papa Ioan Paul al II-lea prin scurte intervenții liturgice în limba română și celebrată de arhiepiscopul mitropolit Lucian Mureșan împreună cu toți ceilalți episcopi români greco-catolici, precum și cu trei episcopi romano-catolici: de București, Iași și Satu Mare.
La omilie papa, vorbind în italiană și română, s-a adresat atât credincioșilor greco-catolici cât și celor romano-catolici. Pentru primii a evocat marele dar al unirii cu sediul lui Petru de acum trei secole și niciodată abandonată deși trăită în mijlocul unor dificultăți enorme, dificultăți care nu au constituit un obstacol ca această Biserică să aducă roade. "Evanghelia lui Cristos face rodnică istoria popoarelor pe care le cheamă să se deschidă spre misterul împărăției lui Dumnezeu prin slujirea umilă dar necesară a sfintei Biserici apostolice adunate în jurul episcopul Romei, slujitorul slujitorilor lui Dumnezeu și a episcopilor în comuniune cu el. Cu această convingere, frați și surori ai scumpei națiuni române, voi vă reuniți astăzi aici în bazilica vaticană pentru a celebra jubileul vostru. Sunt bucuros să vă spun tuturor din inimă: Bine ați venit!".
Sfântul Părinte a reamintit apoi două evenimente care au rămas adânc întipărite în memoria sa din călătoria de anul trecut în România, prima oară când un episcop al Romei a vizitat o țară majoritar ortodoxă: rugăciunea sa la mormintele martirilor pentru credință din cimitirul Bellu din București și întâlnirea cu cardinalul Alexandru Todea, credincios datoriilor sale pastorale "în ciuda închisorii și a izolării". "Păstrați, preaiubiților, în inimile voastre memoria vie a martirilor și transmiteți-o generațiilor viitoare pentru ca să continue să dea inspirație pentru o tot mai generoasă și autentică mărturie creștină", a spus suveranul pontif.
Apoi a salutat credincioși Bisericii Romano-Catolice înfrățită cu cea a greco-catolicilor prin participarea la încercări și persecuții sub dictatura totalitară. Lor papa le-a recomandat: "Păstrați iubiți frați și surori angajarea de căpătâi de a-l face cunoscut și întâlnit pe Domnul Isus pentru ca el să vindece inimile rănite, să edifice conștiințe drepte și preocupate de binele comun, să deschidă spre speranțe bazate nu pe efemerul consumismului și căutarea bunăstării materiale cu orice preț, dar pe adevăratele valori care singure pot da un viitor sigur și fericit, deoarece sunt întemeiate pe cuvântul care nu dezamăgește". Liturghia s-a încheiat cu binecuvântarea papei în limba română.
A doua zi, miercuri, 10 mai, cel puțin 45.000 de pelerini provenind din 25 de țări ale lumii au participat la audiența generală în Piața "Sfântul Petru". Printre grupurile prezente, într-o atmosferă de sărbătoare, erau și românii, în cadrul pelerinajului jubiliar național. Au fost salutați în chip particular de papa Ioan Paul al II-lea. Abia numiți și cei 2.500 de pelerinii români au răspuns cu aplauze și scandând ca și duminică, 9 mai, anul trecut, la Liturghia din Parcul Podul Izvor din București: Unitate! Unitate! La sfârșit papa a intonat antifonul pascal și a dat binecuvântarea apostolică împreună cu toți episcopii prezenți, inclusiv cei din România între care arhiepiscopul mitropolit Lucian al Blajului, arhiepiscopul mitropolit de București Ioan Robu și ceilalți episcopi: de Iași, Cluj-Gherla, Lugoj, Maramureș și Satu Mare, precum și nunțiul apostolic în România Jean-Claude Périsset.