Mozaic festiv
Luna iunie 2000, o lună presărată de sărbători! Începe cu Înălțarea Domnului, după cele patruzeci de zile ale concertului pascal, dominat de refrenul jubilant: Aleluia!
În ziua de 11 iunie ne întâmpină Duminica Mare, Rusaliile, solemnitatea Coborârii Duhului Sfânt, Mângâietorul, Spiritul Adevărului, trimis de la Tatăl de către Fiul, actualizare și aplicare permanentă a operei de sfințire.
Duminica următoare, 18 iunie, solemnitatea Sfintei Treimi, sinteza tainelor divine, temeiul vieții creștine și ghidul de fiece clipă de la Botez până în viziunea beatifică.
A doua zi de joi, după Rusalii, Joia Verde, 22 iunie, Isus Euharisticul, prizonierul iubirii în tabernacol, vrea să fie purtat în procesiune solemnă pentru a fi mai mult cunoscut și primit de oamenii pentru care s-a întrupat și s-a jertfit. Petalele florilor aruncate de copii, puncte de reper ale împărăției cerului - "de nu veți fi ca și copiii..." - vor să exprime receptivitatea, disponibilitatea față de Cuvântul vieții.
Ziua de 24 iunie, aniversarul nașterii aceluia despre care Isus spune: "Nu s-a ridicat între cei născuți din femeie unul mai mare decât Ioan Botezătorul" (Mt 11,11).
Câteva zile mai târziu, 29 iunie, solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, aleși de Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu, să fie: primul piatră de temelie a Bisericii sale, iar al doilea "vas ales, ca să poarte numele meu înaintea neamurilor, a regilor și a fiilor lui Israel" (Fap 9,15).
Ultima zi a lunii este dedicată sărbătorii Inimii Preasfinte a lui Isus, căreia îi este închinată, de altfel, întreaga lună: "Iată inima care a iubit atât de mult pe oameni..." și care vrea să i se răspundă cu iubire.
Un concurs fericit de rânduieli liturgice evidențiază frumusețea și importanța anului jubiliar cu salba de sărbători, cum s-a menționat, ca un adevărat mozaic festiv.
Mons. Anton Despinescu