A ști cu iubire
Trăim într-o lume și într-un timp cu multe probleme, dar și cu multă știință. Este nevoie de oameni care știu unde sunt rănile, se pricep să găsească soluții, cunosc cauzele, fac lumină și aprind speranțele, nu numai cu competență, adaptabilitate și entuziasm sporit, dar și cu iubire. Se comit însă atâtea greșeli, cunoștințele și acțiunile multora sunt superficiale, seci, artificiale, vin din atâta ignoranță... Prin stilouri, seringi, ecrane, birouri, laboratoare etc. curge atâta ură! La fel cum forțele naturale (electricitatea, energia atomică etc.) pot fi benefice sau mortale în funcție de nivelul cunoștințelor și de intențiile celui ce le utilizează, tot așa prostia și lenevia unora pot dirija forța falsei iubiri spre neînțelegere, nefericire sau moarte.
Cunoașterea, educația și meditația așază dragostea pe mai multe niveluri, determină saltul de la o iubire căutată prin ochiul exterior la iubirea profundă trecută prin ochiul interior al sufletului. ("Cu cât cunoști mai mult cu atât iubești mai mult"). Iubind înveți să mulțumești durerilor oamenilor și tuturor lucrurilor că există. Învățând iubești cu speranță o nouă primăvară a lumii, cu Dumnezeu. Un om care știe să iubească nu se formează în bar, la discotecă, la televizor sau printr-o diplomă oarecare. Acasă, în familie, pe băncile școlii și în amfiteatrele facultăților, pe ogor sau pe șantier, muncind, călătorind, studiind, înțelegi sensul adevărat al iubirii, fericirii, menirii. Iubești cu adevărat atunci când știi să te debarasezi de nimicuri, de gunoaie, de mediocritate și-ți cultivi înțelepciunea de a fi de folos. ("Când oamenii devin în iubire, din nou oameni unii pentru alții, se deschide cerul peste pământ" - Phil Bosmans - Cuvinte pentru a fi om)
Trebuie să știm că altfel de iubire, infinită, i se cuvine unui Dumnezeu al iubirii care s-a jertfit pentru noi din iubire decât unei persoane. Izvorăște astfel iubirea din inimile românilor pentru un papă care a știut să vorbească românește în Parcul Izvor. Se adună altfel iubirea în noi pentru un preot care știe să adune energii ca să construiască biserici și să salveze suflete. Altfel învață să iubească învățăceii un dascăl care știe să-i învețe. Sfântă-i iubirea fiului pentru o mamă care știe să iubească copilul trecând prin oricare sacrificiu și jalnică-i iubirea pentru o "mamă" care și-a "uitat" copilul bolnav la maternitate sau pe stradă...
Dintre numeroșii oameni de știință, militanți pentru înțelegere și iubire, am ales exemplul lui G.W. Leibniz (1646-1716), matematician și filozof german, unul din geniile universale (fondator al Academiei de Științe din Berlin, creator al calculului diferențial și integral; a introdus noțiunea de funcție transcendentă, a pus bazele logicii binare; creator al teoriei monadelor; a construit o mașină de calcul; a proiectat baraje și elevatoare; a studiat istoria, sanscrita, biologia, geologia, dreptul etc.) Leibniz a crezut în atotputernicia moralei creștine și a fost profund încrezător în puterea rațiunii omenești. A urmărit crearea unui sistem matematic de gândire aplicabil în politică și teologie care să ducă omenirea spre o organizare și existență bazată pe rațiune și iubire. Reținem două fraze optimiste, celebre, (ironizate de Voltaire): "Totul este pentru mai bine în cea mai bună dintre lumile posibile" și "Dreptatea nu este altceva decât iubirea de om a înțeleptului". Electorul de Mainz l-a trimis, în perioada 1672-1676, într-o misiune diplomatică la Paris cu scopul de a pune bazele unei păci între catolicii francezi și protestanții germani, bazată pe o nouă teologie creștină. A învățat așadar să vindece diferențele prin iubire.
- Mi-a fost teamă să mai scriu... Atâtea îndoieli, interpelări, critici (N-am știut să-mi acopăr teama cu iubire!)
- S-a săturat de țara x, teoria y, suferințele lui z... (N-a știut să acopere cu iubire gândirea!)
- Se miră de lacrimile "l", de tânărul "t", de importanța "i", de frumusețea "ț".. (De ce nu acoperi cu iubire mirarea?)
- Noi suntem mari și tari, ba mici și săraci, ba nu, bine mersi, boieri, bandiți, banali... (Am acoperit cu iubire părerile?).
De la Dumnezeu la om, de la anul 1 la anul 2000, de la omul aproape învins la omul ce a învins, de la copil la bătrân, toate diferențele de spațiu, de timp, de efort, de cultură, de civilizație, de bogăție etc., dispar mai repede, mai dulce, mai blând sub șuvoiul năvalnic de fapte fierbinți de iubire!
Petru Gălățanu (Roman)