Advent în Austria
Părintele Pavel Balint s-a născut la Barticești în octombrie 1954. După școala generală absolvită în satul natal a început cursurile liceale la Hălăucești, iar în 1969 a intrat la Școala de Cantori de pe lângă Institutul Romano-Catolic din Iași. În 1979 a fost hirotonit preot și a activat în parohiile: Roman, Bălușești și Iași. Din martie 1990 a fost numit capelan la parohia catolică din Bad Deutsch Altenburg din Austria.
Am avut ocazia să-l întâlnim în timpul unei scurte vizite în România și a binevoit să ne împărtășească din tradițiile și modul de trăire a credinței în comunitatea în care activează.
La Bad Deutsch Altenburg era un obicei străvechi, părăsit în ultimul timp dar reluat de anul trecut. Totul se bazează pe tradiția foarte veche care ne relatează că Sfânta Fecioară și Sfântul Iosif au mers prin Betleem din poartă în poartă căutând un loc de adăpost. Acest episod este reprezentat pe o icoană care se află la biserică: în partea de sus, scena este dominată de o mână care pare că-I îndepărtează pe cei care bat la ușă. În timpul Adventului, preotul merge cu icoana pe la familiile creștine și cei care-l însoțesc intonează un cântec în cuvintele căruia este reprodusă drama de la Betleem. Familia, sensibilizată de scenetă, îi invită în casă unde are loc celebrarea Cuvântului lui Dumnezeu și rugăciunea comună. Lumânarea care se aprinde în timpul acesta va lumina calea grupului până la familia următoare.
Este un obicei frumos, prin care se caută aprofundarea înțelegerii timpului liturgic al Adventului și a pregătirii personale și comunitare în vederea celebrării Misterului Nașterii Domnului. Totodată este un moment de întâlnire a preotului cu credincioșii din comunitate.
* * *
Vina creștinului este aceea de a nu fi informat, ci aceea de a nu fi pregătit. Prin urmare, în loc de curiozitate, Cristos ne recomandă vigilența.
A. Pronzato