Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Craciun 1990 -

Puterea unui copil

O legendă chinezească povestește următorul fapt: un război între două popoare vecine era inevitabil. Amândoi vecinii au trimis spioni care trebuiau să cerceteze pe unde ar fi putut pătrunde mai ușor în țara vecină. La întoarcere, și unii și alții au relatat același lucru: există numai un loc de graniță care ar putea permite începerea cotropirii. Acolo locuia o familie săracă, dar fericită. Soții aveau un copil mic. "Când vom pătrunde pe domeniul lor vom distruge fericirea acestei familii, vom distruge viitorul copilului" - au gândit conducătorii celor două popoare. Și războiul n-a mai izbucnit.

Aceasta este puterea unui copil. Răul este redus la tăcere, iar strunele bune scot sunete frumoase.

Unele familii tinere experimentează acest lucru: ceartă permanentă, cuvinte urâte în casă, bănuieli. În momentul când vine un copil în sânul familiei, totul se schimbă: copilul trebuie să crească într-un climat sănătos. și pentru aceasta trebuie să dispară cearta, cuvintele urâte, bănuielile.

Și acest lucru este posibil prin puterea unui copil.

Cine ar putea săvârși răul înaintea unui copil sau să-I facă rău unui copil? Un copil trăiește din faptul că I se acordă încrede. Cine ar îndrăzni să-l decepționeze?

Prezența unui copil face atmosfera mai bună; chiar și în mod inconștient, prezența unui copil amintește fiecărui om că trebuie să fie bun.

De multe ori răutatea câștigă teren în noi, deoarece nu vedem sau nu vrem să vedem că un altul este bun față de noi. Un copil ne ajută să înțelegem că a fi bun înseamnă a avea încredere în alții, înseamnă a le arăta iubire.

De aceea întâlnirea cu un copil este atât de binefăcătoare, purtătoare de liniște, tocmai pentru că el ne amintește că trebuie să fim buni.

"De ce numai Tu, Omule din Nazaret, ți-ai arătat puterea cea mai mare când erai copil? De ce ești, tu, ca Prunc, pretutindeni sărbătorit și preamărit?" Astfel se întreba un adult într-o scrisoare adresată Pruncului Isus? Răspunsul ar fi următorul: Deoarece Dumnezeu a venit în Întâmpinarea omului prin acest Copil cu puterea sa eliberatoare! Acest Copil s-a născut pentru toți oamenii: nu numai pentru părinții tăi sau rudele sale. Pentru toți a avut loc acest eveniment.

Chiar și străinii primesc un semn la nașterea sa: un înger duce vestea cea bună a nașterii lui Isus păstorilor din jurul Betleemului; o stea le vestește Magilor din Orient că s-a născut Mântuitorul. Acest Copil s-a născut pentru toți oamenii.

Dumnezeu se arată sub chipul unui copil: aceasta este mesajul sărbătorii Crăciunului. Dumnezeu ne privește cu ochii unui copil; Dumnezeu așteaptă de la noi un semn de bunătate, așteaptă ca strunele bune din noi să scoată melodii frumoase. El - Pruncul Divin- ne ajută să fim buni sau cel puțin să ne arătăm buni. De aceea întâlnirea cu acest Copil este atât de binefăcătoare în aceste zile: acest Copil solicită bunătatea noastră - față de el și față de cei care stau aproape de noi. Dumnezeu ne arată prin acest Copil că suntem capabili să fim buni!

"De aceea, Tu, Omule din Nazaret, ai avut cele mai mari succese când erai copil, deoarece tu, prin puterea copilăriei tale, i-ai făcut pe oameni să aibă încredere că pot face binele".

De aceea, de sărbătoarea Crăciunului, cei mai mulți încearcă să fie mai buni, să ierte, să se împace, să voiască binele altora. În această zi, în fața acestui Prunc, mulți încearcă să fie buni! În această zi oamenii iau în serios șansa lor: să facă un nou început în a fi buni, și nu numai pentru două-trei zile de sărbătoare, dar pentru toată viața lor.

Solicitați de acest copil, mulți caută în aceste zile de sărbătoare să fie așa cum voiesc și ei: buni. El să aducă lumea în locul întunericului și a umbrei în viața oamenilor, să aducă pacea în locul urii și a răutății. "Lumina să lumineze în întuneric". El să aducă mai multă bunătate, mai multă omenie, mai multă pace!

Tocmai de aceea și mesajul Nașterii Domnului în Betleem este o veste bună, este o rază de lumină care vrea să pătrundă în inima fiecărui creștin. Și Dumnezeu o face prin puterea unui Copil care ne amintește că trebuie să fim buni.

Pr. Aurel Percă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat