Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Craciun 1990 -

Scrisoare pastorală

Nașterea Domnului - 1990

"Dumnezeu ne-a dat viața veșnică, iar această viață este în Fiul Său; cine îl are pe Fiul, are și Viața" (1In 5,11).

Preacucernici părinți,

Iubiți credincioși,

Marile religii ale lumii au același obiectiv: omul în căutarea lui Dumnezeu. Creștinismul introduce o notă caracteristică, prin care se diferențiază de toate celelalte religii. Sfintele Sărbători ale Crăciunului ne oferă Întâlnirea cu acest spectaculos adevăr: Dumnezeu este în căutarea omului. El vine la un popor umil pe calea unei totale umilințe. Nașterea lui Isus la Betleem este faptul cel mai elocvent pentru exprimarea acestui adevăr. Ea este percepută de păstori, oameni simpli și umili. Spre El se îndreaptă oamenii străini, care pornesc din Orient urmând semnele cerești și glasul conștiinței lor neîntinate. Împrejurimile Betleemului, cu peștera cea săracă, constituie condițiile modeste alese de Noul Născut, în timp ce, la câțiva pași în oraș erau case bune, încălzite și o mulțime de personalități și oameni de afaceri. Aceasta a fost preferința lui Isus la Primul Crăciun în Betleemul Iudeii. Așa continuă să fie și astăzi.

Sfinții evangheliști Matei și Luca scot în evidență faptul că genealogia lui Isus urcă până la regele David (cf. Mt 1,17-20; Lc 1,27; 2,5-11), pentru a dovedi că El este Mesia. Dar dinastia regală a lui David dispăruse de aproape șase secole înainte. Porunca imperială care i-a adus pe Maria și Iosif la Betleem, era o reamintire umilitoare a faptului că națiunea, peste care domnise cu atâta strălucire regele David, era acum ocupată și supusă împăratului roman străin. În acest moment se naște Isus, într-o cetate fără importanță pentru lumea de atunci, dar nașterea sa va schimba numărătoarea anilor și importanța locului. El se naște ca un copil plăpând, dintr-o fecioară, împlinindu-se astfel Scripturile. Creatorul universului devine om.

Venirea lui Isus între noi nu este o răsplată pentru meritele și faptele noastre căci, atunci "când bunătatea și iubirea lui Dumnezeu s-au arătat, El ne-a răscumpărat, nu pentru faptele noastre bune, dar din marea sa îndurare" (Tit 3,4-7). Nimic și nimeni n-a stat la baza acestei hotărâri, dar inițiativa a aparținut numai iubirii veșnice a lui Dumnezeu: "Dragostea aceasta este: nu noi l-am iubit pe Dumnezeu, ci El ne-a iubit pe noi și l-a trimis pe Fiul său ca jertfă de ispășire pentru păcatele noastre" (1In 4,10).

Dumnezeu s-a făcut om cu aproape două mii de ani în urmă, iar noi trăim acum în anul 1990. E Crăciunul- Nașterea lui Isus. E același Isus care vine. Adevărurile încredințate nouă de Dumnezeu nu sunt trecătoare, ele sunt veșnic valabile și nu se comemorează, ci se trăiesc. "Astăzi s-a născut Cristos, Mesia chip luminos, Lăudați și cântați și vă bucurați!" ne invită cântarea Bisericii. Isus este tot așa de prezent acum, după cum era la primul Crăciun cu Maria, Iosif și păstorii. "El a făcut cunoscută mântuirea sa" (Ps 97,3), și o face mereu cunoscută. Dragostea lui nu cunoaște variații, ea este veșnică, precum veșnic este Dumnezeu. Creștinismul este ultima și veșnica descoperire pe care Tatăl ceresc ne-o încredințează, iar Isus cu viața și Evanghelia sa rămâne comoara noastră veșnică. "Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele mele nu vor trece" (Mt 24,35). De acest adevăr și de toată Evanghelia ne bucurăm în aceste zile.

Trăim într-o lume confuză și dezorientată, plină de atâtea suferințe și neîmpliniri. Asistăm la atâtea schimbări și răstălmăciri pe plan religios, social, economic și politic. Rătăcirea de azi pare mai mare ca oricând. Să nu fie oare o explicație? Când oamenii s-au apucat să construiască un turn împotriva lui Dumnezeu, Sfânta Scriptură declară că totul s-a ruinat și oamenii s-au împrăștiat pe pământ, neînțelegându-se între ei și rătăcind departe unii de alții (cf. Gen 11).

Fraților preaiubiți,

Pentru a construi o lume nouă, mai bună, pentru a realiza pe pământ un climat uman și o dreptate adevărată, pentru a da stabilitate și trăinicie în toate domeniile de activitate, este numai o cale: reîntoarcerea lui Cristos, la ieslea din Betleem, la Crăciunul adevărat și veșnic, la Dumnezeul care vine spre om.

Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea, bun cunoscător al ființei umane și luminat de Duhul lui Dumnezeu, adresează fără încetare chemarea către toți oamenii: Nu vă temeți de Cristos! Deschideți larg sufletul și viața voastră Aceluia care singur cunoaște inima omului.

La acest Crăciun, pe care din darul lui Dumnezeu începem să-l redescoperim în adevărata sa valoare, vă îndemn cu stăruință să-l primiți pe Cristos care îl caută pe om și veți dobândi cheia vieții veșnice.

Crăciun Fericit!

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat