Crăciun american
Christmas. Crăciun. Cuvânt și trup fermecat însoțit de toate bucuriile din visuri. Sărbătoarea cea mai fastuoasă între toate sărbătorile pentru cei mici și pentru cei mari, fără excepție, în toată lumea creștină. De ce nu și în America, unde Crăciunul este foarte lung. Dar ce Crăciun! Începe în a doua jumătate a lunii noiembrie cu Crăciunul comercial, când magazinele se umplu de brazi împodobiți cu de toate; când muzica de fond din marile centre comerciale, ca și din micile prăvălii, din restaurante și birouri te "sufocă" de atâtea colinzi; când radioul și televiziunea abundă în publicitate de sezon prezentând tot ce-I nou, frumos și bun, scump și ieftin, potrivit pentru cadouri; când Moș Crăciunii veseli te opresc pe stradă ca să te facă fericit cu o urare și un mic cadou, sau Moș Crăciunii triști, cu un clopoțel argintiu în mână, cerșesc un bănuț pentru ei înșiși sau pentru Salvation Army (Caritas).
E Crăciun peste tot și se simte până în adâncul ființei căci totul e altfel, totul vorbește de sărbătoare. Toți membrii familiei dar mai ales mamele, colindă magazinele după cadouri pentru cei dragi; cadouri folositoare sau, cum se întâmplă adesea, cadouri inutile sau nepotrivite, care vor fi returnate magazinelor după sărbători și suma recuperată fără greutăți. Sute și mii de becuri și beculețe, în toate culorile, inundă cu lumină toate zonele; ghirlande de becuri pe case, copaci, iarbă sau zăpadă. Lumină, lumină și feerie. Ochiul nu se mai satură de atâta lumină și frumusețe. Risipă de lumină numai de dragul lui Dumnezeu și de dragul omului! Crăciunul este cu adevărat minunata sărbătoare care nu ocolește casa nici unui creștin, iar farmecul lui îi testează și pe necreștini. Am putut vedea musulmani, baptiști, evrei, decorând pomul de Crăciun în casele lor și împărțind cadouri celor dragi într-o atmosferă desăvârșită de Crăciun, cu colinde la casetofon sau cântate de copiii lor învățate la școala catolică. Invariabil, înmânarea cadourilor și primirea lor sunt însoțite de: Merry Christmas (Crăciun fericit).
Ca și-n alte părți ale lumii, Crăciunul îl face și pe american să fie mai generos, să participe la sfintele slujbe, să se apropie de sfintele sacramente; familia se regăsește și se întărește în dragoste; bătrânii din aziluri și copiii din orfelinate sunt mai căutați și copleșiți de cadouri, mai ales din partea asociațiilor și societăților de femei. Bolnavi din spitale sunt luați acasă, iar celor care nu pot părăsi patul spitalului li se creează atmosfera de Crăciun în salon. Toată lumea este în sărbătoare, vacanță, concediu, chiar și unele. gospodine, căci toate restaurantele gătesc cu specific de Crăciun.
Interioarele bisericilor sunt decorate splendid. Slujbele religioase sunt mărețe. Colindatul în biserică începe odată cu Adventul, așteptarea Pruncului Isus coincide cu sosirea care culminează cu ziua de 25 decembrie, cu participarea la slujbele sfinte, deschiderea ultimelor pachete cu cadouri și stingerea becurilor.
A doua zi de Crăciun, brăduți goi și triști încep să apară în fața caselor; bătuți de vântul rece, așteaptă să fie strânși de echipe speciale și duși să fie aruncați la marginea orașului.
Ici colo mai rămân ghirlande de becuri aprinse câteva zile la casele unora, cărora le pare mai rău că sărbătorile s-au sfârșit, dar și acolo se vor stinge, căci Crăciunul veșnic este numai în suflete.
Pr. Grigore Duma