Neprihănita
La începutul fiecărei Liturghii, creștinul catolic, recunoscându-și păcătoșenia, își bate pieptul și spune: "...din vina mea, din vina mea, din prea mare vina mea". Același lucru e dator să-l facă orice făptură umană, căci zice psalmistul: "În nelegiuire m-am născut și în păcat m-a zămislit mama mea" (Ps 51,5).
Există o singură excepție: Preacurata Fecioară Maria. De ce ea? Pentru că așa a voit Dumnezeu. El a scutit-o de păcatul strămoșesc din prima clipă a zămislirii sale și de orice păcat personal, chiar și de înclinația spre păcat, consecință păcatului strămoșesc. Acesta este motivul pentru care o numim Neprihănita. Chiar îngerul Gabriel o salută: "Bucură-te tu, care ești plină de har!" (Lc 1,28).
Toate harurile pe care Dumnezeu le-a revărsat asupra ei, inclusiv zămislirea neprihănită- haruri la care Preacurata a corespuns prin credință, iubire și umilință- își găsesc explicația în maternitatea ei divină: "Vei zămisli și vei naște un fiu și-i vei pe numele de Isus. Acesta va fi mare și fiul Celui Preaînalt se va chema" (Lc 1,31-32).
Dumnezeu a pregătit din veșnicie această făptură minunată voind-o neprihănită. Iată ce spune Sfântul Paul Efesenilor: "Dumnezeu ne-a ales (în Cristos) înainte de întemeierea lumii, ca să fim sfinți și fără prihană înaintea lui, în dragoste" (Ef 1,4). Că Dumnezeu a ales-o dinainte și a voit-o neprihănită, nepătată pentru misiunea de Mamă a Fiului său Unic, o dovedesc și multele ei prefigurări din Vechiul Testament: tufișul pe care Moise l-a văzut arzând fără ca flăcările să-l mistuie (cf. Ex 3,2); toiagul uscat al lui Aron, singurul care a înverzit, a făcut muguri, a înflorit și s-a acoperit cu fructe (cf. Num 17,1-8); grădina închisă de care vorbește Cântarea Cântărilor (4,12), etc.
Neprihănita apare în lumea noastră plină de păcat, răsare din pământul nostru negru, ca un crin nepătat ce-și desface petalele și-și răspândește parfumul îmbătător spre admirația lumii întregi: "toate popoarele mă vor numi fericită" (Lc 1,48).
Toate textele liturgice din sărbătoarea Neprihănitei scot în evidență acest mare adevăr despre Mama lui Dumnezeu, declara ca dogmă de credință de Papa Pius al IX-lea în anul 1854 și confirmat patru ani mai târziu prin aparițiile de la Lourdes, când Sfânta Fecioară îi spune Bernadetei: "Eu sunt Neprihănita Zămislire!"
Ne minunăm, admiră, ne bucurăm! Dar nu ne oprim aici. Neprihănita ni se oferă ca model de trăire a unei vieți curate și virtuoase. Mai mult, ne asigură de ocrotirea și mijlocirea ei puternică.
Cântarea și ruga Bisericii să fie azi și cântarea și ruga noastră: Toată frumoasă ești, Marie și prihană strămoșească nu este în tine... Roagă-te pentru noi, mijlocește pentru noi la Domnul Isus Cristos!
Pr. Iosif Păuleț (Cireșoaia)
* * *
La începutul Adventului o întâlnim pe Preasfânta Fecioară Maria. Împreună cu ea îl așteptăm pe Cristos care vine.
În Maria, se poate spune pe drept că orice vale este umplută și orice colină este nivelată: Maria este de fapt calea pe care Domnul va putea merge fără să-și rănească picioarele.
J. Danielou