Timpul Adventului
Timpul Adventului.
Timp în care trăim ca și cum Dumnezeu n-ar fi venit încă la noi?...
Timp în care trăim ca și cum Isus n-ar fi sfâșiat vălul impenetrabil dincolo de care locuiește un Dumnezeu necunoscut și de necunoscut pentru om?
Timp în care reluăm strigătul Vechiului Testament: "Ah! Dacă ai sfâșia cerurile." Dacă ai sfâșia vălul care te ascunde căutării neliniștite. și care ne ascunde propriei noastre priviri!
Timpul Adventului este paradoxal: cum și de ce să spunem că așteptăm venirea lui Cristos în Timpul Adventului, deși știm bine că El s-a născut deja de mult timp?
Suntem constrânși "să facem așa"? Să mimăm într-un fel atitudinea credincioșilor Vechiului Testament și mersul continuu, neliniștit și uneori disperat al omenirii în căutarea adevărului, în căutarea Aceluia care este Calea, Adevărul și Viața?
Răspunsul la această întrebare ne orientează spre "sfârșitul timpurilor", spre "întoarcerea Domnului", spre "ceruri noi și pământ nou". Liturgia Adventului este plină de speranță escatologică.
Nu, noi nu suntem condamnați "să facem așa" în Timpul Adventului.
Da, există ceva de așteptat, ceva de sperat.
Această speranță "escatologică" este "sufletul" Timpului Adventului. Cum se înscrie această speranță ca realitate în experiența actuală a vieții noastre de credință?
Viața de credință nu este numai lumină fără umbre. Ea este constituită și din întuneric, din noapte obscură. Credincioșii din toate timpurile, au încercat, fiecare în felul său, să spună că viața de credință are partea sa de întuneric, de luptă. Fiecare lumină nouă te face să presimți noi obscurități. Și aceste obscurități te fac să dorești și să întrevezi noi lumini.
Timpul Adventului apare ca un timp potrivit pentru a recunoaște, pentru a mărturisi această parte de noapte, și obscuritate care face parte integrantă din experiența de credință. Cuvânt și tăcere, întuneric și lumină, prezență și absență, este partea noastră de fiecare zi, Adventul ar putea fi timpul în care creștinii recunosc că experiența lor cu Dumnezeu este în același timp noapte și lumină, absență și prezență, tăcere și cuvânt.