Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Fii ceea ce ești!

Sunt suficiente câteva momente pentru a deveni creștini, dar este nevoie de o viață întreagă pentru a deveni adevărați creștini. Chiar dacă am devenit creștini numai cu două minute în urmă, Sfântă Scriptură mă numește "sfânt". Pentru Sfânta Carte nu există numai sfinți declarați și ridicați la cinstea altarelor, sau eroi ai carității. Sfânta Scriptură îi numește "sfinți" pe cei care au fost "sfințiți" în Isus Cristos. Deci sfințenia nu este numai ceea ce am făcut noi, dar ceea ce i-am lăsat lui Isus Cristos să facă în noi și pentru noi.

Dumnezeu ne dăruiește sfințenia, ne dă "ceva" din El însuși, deoarece suntem ai săi, suntem familia sa.

Sfințenia nu se dobândește decât prin effort și muncă. Nu o putem moșteni, în schimb putem să o primim ca un dar.

Putem crește în sfințenie. Sfântul Paul ne arată aceste două aspecte atunci când scrie credincioșilor din Corint:

Ați fost smulși din ghearele păcatului și ați fost uniți cu Cristos și primiți de Dumnezeu! (1Cor 6,11).

Să ne curățăm de toată întinarea trupului și a duhului. Să trăim în frica de Dumnezeu și să ne străduim să fim așa cum ne vrea Dumnezeu (2Cor 7,1).

Într-adevăr, suntem pe deplin creștini, dar putem să fim mai buni. A fi sfânt înseamnă o dezvoltare, o creștere, și nu un produs finit.

A fi creștin înseamnă a fi sigur de iubirea lui Dumnezeu. În prima sa scrisoare, Sfântul Ioan scrie: Vedeți ce dragoste ne-a arătat Tatăl! El ne-a chemat să fim copiii săi, și suntem cu adevărat (1In 3,1). Suntem copiii lui Dumnezeu! Putem să ne adresăm lui în orice nevoie, putem să-I spunem "Tatăl nostru"!, în mod natural, cu intimitate și iubire.

A fi creștin înseamnă a fi iertat. Chiar și atunci când suntem copii încăpățânați și neascultători (și de câte ori nu suntem!), putem să cerem Tatălui nostru să ne ierte. Chiar și atunci când îl ofensăm, rămânem mai departe copiii săi. În prima sa scrisoare evanghelistul Ioan scrie: Dacă spunem: "Suntem fără păcat", ne înșelăm pe noi înșine și adevărul lui Dumnezeu nu mai este în noi. În schimb, dacă recunoaștem păcatele noastre, Dumnezeu le va ierta, pentru că El își ține promisiunea. El ne va elibera de toată violența noastră (1In 1,8-9).

Nimeni din noi nu este perfect. Prin păcate toți îl ofensăm pe Dumnezeu în fiecare zi a vieții noastre, și poate chiar de mai multe ori pe zi. Dar așa cum într-o familie copilul este totdeauna corectat și iertat cu iubire, la fel se întâmplă și cu noi înaintea lui Dumnezeu.

Este sfințenia plictisitoare? Deloc! Ea este calitatea cea mai minunată și dinamică pe care o putem avea. A fi sfânt este un privilegiu mult mai mare decât a fi cetățean al unei națiuni, locuitor al unui oraș sau membru al unei familii. A fi sfânt înseamnă mai întâi de toate a-I aparține lui Dumnezeu. Pe de altă parte, Sfânta Scriptură ne avertizează că, dacă nu suntem sfinți nu-l putem vedea pe Dumnezeu.

A fi sfânt înseamnă a ne încrede în Cuvântul lui Cristos, care ne-a făcut o promisiune solemnă: Pe cel ce vine la mine, nu-l voi izgoni afară" (In 6,37).

Sentimentele noastre se pot schimba, dar nu acest aspect este important. Dacă mergem la Isus Cristos cu toată încrederea și sinceritatea El ne va primi. Și-a dat cuvântul și îl va ține.

Pr. Aurel Percă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat