Sfântul Părinte este alături de noi
Mulți oameni de bunăvoință din întreaga lume au fost mereu alături de noi, românii în momentele grele prin care am trecut în ultimii ani. Toată lumea este alături de noi acum, în aceste zile de renaștere, de înviere și speranță. Dar cel care nu ne-a uitat niciodată, care ne-a înțeles cât se poate de bine necazurile și suferințele, care s-a rugat cu încredere lui Dumnezeu pentru noi este fără îndoială Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea.
Acest om "venit de departe", din Est, și ales de Providență să fie, la Roma, al 264-lea succesor al Sfântului Apostol Petru, acest om, care a cunoscut și a trăit personal ororile războiului, ale urii și nedreptății, ale înjosirii și disprețului față de om, care a simțit în trupul său suferințele unui atac organizat de forțe antiumane, în cei unsprezece ani ai Pontificatului său nu a încetat nici o clipă să se ridice cu curaj și forță morală în apărarea drepturilor fundamentale și sfinte ale omului, ale fiecărui om. În predicile și omiliile sale, în cuvântările ținute la ONU, UNESCO și la sediul altor organisme internaționale, în mesajele sale prilejuite de cele mai variate evenimente, în convorbirile sale cu oameni de toate convingerile și crezurile, în luările sale de poziție în fața oricăror nedreptăți din lume, Ioan Paul al II-lea a afirmat și afirmă cu toată fermitatea că omul este o ființă excepțională și vrednică de cel mai mare respect posibil pentru singurul motiv că este om.
Adevărat "defensor hominis" (apărător al omului), cum îl numesc foarte mulți, Sfântul Părinte Papa a fost alături de noi, românii, într-un mod special în zilele întunecate și tragice, dar totodată și aducătoare de lumină, de la sfârșitul anului ce abia a trecut. Așa cum au transmis agențiile de presă, Papa și-a exprimat "oroarea" în legătură cu violența folosită împotriva manifestațiilor din țara noastră. În discursul său de Crăciun, el a condamnat în modul cel mai categoric atrocitățile fostului dictator, a deplâns "violența exercitată împotriva cetățenilor români fără apărare" și a lansat un apel în favoarea unor schimbări radicale, bazate pe respectarea drepturilor inalienabile ale omului.
Sfântul Părinte este alături de noi. Și acum îmi vibrează în suflet călduroasele și părinteștile cuvinte adresate de el, la 31 octombrie 1983, micului grup de români prezenți în marea piață "Sf. Petru" din Vatican, cu prilejul proclamării de "fericit" al moldoveanului călugăr capucin Ieremia: "Salutări fraților și surorilor mele din scumpa Românie". Iar un an mai târziu, la 9 decembrie 1984, a doua zi după consacrarea întru Episcop de București a Preasfințitului Ioan Robu, Sfântul Părinte s-a adresat grupului de credincioși veniți la Roma cu acest prilej, afirmând printre altele: "Avem nevoie de unitate și de comuniune. Misterul Crucii, care se extinde asupra întregii istorii umane, să-l facă pe orice cetățean român să devină purtător și exemplu de unire și de solidaritate...". Aceste cuvinte, adresate nouă acum mai bine de cinci ani, sunt valabile, mai mult ca oricând astăzi, în aceste zile de reînnoire și de speranță.
Tot cu acest prilej, Papa a mai spus, de data aceasta în limba română: "Preasfânta Fecioară Maria să vă ajute să puteți aduce totdeauna mărire lui Dumnezeu. Binecuvântarea Domnului să fie cu voi, cu cei dragi ai voștri, și cu poporul vostru".
Pr. Ioan Tamaș