Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Vizita la Preasfântul Sacrament

Vizita zilnică la Preasfântul Sacrament face parte din practicile persoanelor consacrate și, în limita posibilităților, și a persoanelor care tind spre perfecțiune.

Nu este vorba de o vizită ocazională a cuiva care trece prin fața bisericii și intră în grabă, spune o scurtă rugăciune și apoi iese. Este ca și cum am saluta pe cineva pe care îl cunoaștem, fără a ne opri din drum. Vizita despre care vorbim este o vizită programată, care presupune o oprire, îndeplinirea unor rituri, o comunicare a unor fapte personale. Este o vizită care are loc între persoane prietene.

Este o vizită făcută lui Isus în Sacramentul Altarului. Prezența reală a lui Cristos face ca această vizită să capete un ton deosebit față de o vizită făcută unei imagini a Preasfinte Fecioare Maria sau a Sfinților. Aceste imagini le putem avea în casele noastre și să ne așezăm înaintea lor ca și cum am fi în biserică.

În vizita la Preasfântul Sacrament noi ne întâlnim cu Isus glorios, viu și adevărat. Fixarea ochilor spre tabernacol este pentru noi o fixare fizică a lui. Îl simt, chiar dacă nu-l văd, nu-l ating, nu-i aud glasul. Totuși Isus mă privește și mă ascultă. Nu avem nici un motiv să ne îndoim de acest lucru. Posibilitățile trupului său glorios sunt infinite. Nu este o simplă întâmplare că aparițiile și descoperirile lui Isus au loc de cele mai multe ori când sufletele alese se opresc în adorație înaintea tabernacolului și în primesc în Sfânta Împărtășanie.

În măsura în care aceste convingeri alimentează credința, vizitele la Preasfântul Sacrament devin o necesitate a sufletului, regenerează puterile spirituale, întăresc intimitatea cu Mântuitorul.

În mod firesc, asemenea vizite sunt plăcute lui Isus. În locuința sa pământească, s-a arătat sensibil față de toți cei care au manifestat atenție față de persoana sa: urmându-l, invitându-l în casă, manifestând preocupare pentru necesitățile sale. Astfel s-au purtat Apostoli, ucenicii, femeile pioase, femeia păcătoasă, Magdalena, Zaheu, Lazăr, Marta și Maria, etc.

Aceste vizite sunt strict personale, diferite de cele care se fac după un anumit program în diferite comunități. Aici Cristos este întâlnit personal, ca și cum ar fi în întregime al nostru. Și este adevărat. Nu are importanță că știm că, în același timp Cristos este vizitat și de alții, ci ca să se întrețină cu ei ca și cu noi.

Intimitatea acestei întâlniri permite o revărsare care se aseamănă cu cea din împărtășania sacramentală. Aceasta este vizita la Preasfântul Sacrament, cu toate că fiecare se exprimă în funcție de sensibilitatea proprie și în funcție de situația în care se află.

Se întâmplă că, multe din aceste vizite sunt reci, totuși ele nu scad în semnificație și din valoare. Mulți se ajută de rugăciuni formulate în diferite cărți; există și multe formulare pentru adorație: important este ca să se fixeze atenția spre tabernacol, iar inima să fie într-o adevărată tensiune spre Mântuitorul.

Uneori se poate întâmpla ca fiind obosiți sau în vârstă, să ajungem la o reculegere suficientă și să ne cuprindă somnul. Nu-i nimic. Este meritoriu să rămânem șezuți, chiar în incapacitatea de a vorbi, sau de a gândi. Lui Cristos îi sunt dăruite timpul și prezența. Se întâmplă exact ceea ce se verifică în cazul celor care fac băi de soare: stau locului, cu ochii închiși... Iar soarele lucrează, îl simt. În noi lucrează Cristos, nu trebuie să uităm acest adevăr.

Oricum, este posibil totdeauna să iasă din gura noastră un salut. "Doamne Isuse Cristoase, eu sunt aici, am venit să te întâlnesc. Îmi face plăcere să stau în apropierea ta. Aș vrea să-ți spun atâtea lucruri, dar nu-mi vine nici un cuvânt. Ai milă de mine!"

Putem improviza totdeauna acel tip de discursuri pe care îl facem pentru prieteni: să spunem ce am făcut, ce am văzut, ce am auzit... Întotdeauna va fi ceva de cerut pentru sine și pentru alții.

A.P.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat