Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Familia în societatea de azi

Duminica dintre solemnitatea Nașterii Domnului nostru Isus Cristos și solemnitatea Sfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu este rezervată sărbătorii Sfintei Familii din Nazaret: Isus, Maria și Iosif. Spre această familie sunt îndreptate privirile și toate familiile sunt îndemnate s-o imite, pentru a-și descoperi adevărata identitate umană și creștină.

Însă nu atât această sărbătoare, cât mai ales conștiința importanței rolului familiei în societate și îndeosebi în aceste momente istorice, în care se află societatea noastră, ne-a determinat să abordăm această tematică.

Familia este temelia pe care se sprijină atât viața fiecărei persoane cât și cea a societății, este locul unde se află în joc atât destinul omului, cât și al omenirii întregi, este celula vitală atât a societății ecleziastice cât și a celei civile.

În virtutea poruncii primite de la Isus Cristos, de a predica Evanghelia la toată făptura (cf. Mt 16,16), Biserica în încetează să proclame "Evanghelia" realității familiale; ea consideră că este de competența ei, este un drept, o datorie a ei să aprofundeze și să soluționeze problemele sale în lumina principiilor creștine, să acționeze cu zel apostolic pentru ocrotirea, promovarea și prosperitatea familiei la toate nivelele. În acest sens, forul cel mai important din secolul nostru a fost Conciliul Vatican II ținut la Roma (1962-1965), care a considerat familia între problemele cele mai importante și mai urgente care merită o atenție specială pentru a-I restitui demnitatea și măreția (cf. Constituția pastorală Gaudium et Spes). De asemenea, păstorii supremi ai Bisericii, prin documentele lor, ca: Humanae vitae, Familiaris consortio, etc., prin discursurile lor, predicile și îndemnurile lor, au contribuit și dezvoltat doctrina creștină despre familie. Împotriva tuturor ideologiilor false și a multor pericole, care amenințau această instituție a familiei, Pontifii romani au apărat cu mult curaj valorile sale teologice, spirituale, morale, culturale și sociale.

Având în vedere societatea nouă pe care vrem s-o identificăm, vom considera pe scurt relația familie-societate, mai precis unele principii pe care trebuie să se bazeze familia, pentru a construi o societate cu adevărat umană, bogată în valori creștine după planul divin, și respectiv câteva principii pe care să se sprijine societatea, în vederea recunoașterii, ocrotirii și promovării drepturilor și a demnității familiei.

Mai întâi, familia trebuie să-și dea seama de misiunea și posibilitatea mare de a deschide mintea și inima membrilor săi la toate necesitățile societății, de a contribui în toate formele posibile și la toate nivelele de natură politică, legislativă, administrativă, morală, culturală la renașterea tuturor structurilor sociale și a civilizației noastre. Astăzi, mai mult ca oricând, este necesară prezența activă a familiei la toate sferele sociale, locale și regionale, naționale și internaționale, militând în favoarea binelui comun, a dreptății, fraternității, libertății, dreptului tuturor la educație și formare intelectuală, la locuință, loc de muncă și tot ceea ce privește promovarea și formarea integrală a omului. Într-o societate pusă în pericol de violență și compromisuri morale, familia creștină este chemată să se opună forțelor de corupție, să influențeze mijloacele de comunicare în masă și autoritățile competente pentru salvarea tuturor valorilor, în special a celor morale creștine. Contribuția cea mai mare însă o va aduce familia creștină prin exemplul și mărturia unei vieți comunitare bazată pe fidelitate, sacrificiul altruism, iubire sinceră între soți, părinți și copii, și, mai presus de toate, credința puternică în Dumnezeu, izvorul oricărui bine.

De importanță vitală sunt și datoriile societății civile față de familie. Ea este obligată să creeze și să asigure un climat sănătos care să stimuleze și să cultive valorile autentice ale familiei; ea trebuie să acționeze pentru ca tinerii care intenționează să întemeieze o familie și familiile deja constituite, să beneficieze de tot ceea ce este necesar pentru întreținere, sănătate, instruire profesională și generală, de tot ceea ce este indispensabil pentru o viață demnă și fericită. Referitor la aspectul delicat, dar foarte important al educației copiilor, trebuie recunoscut dreptul inalienabil al părinților în alegerea și stabilirea modului de educație civilă și religioasă.

O responsabilitate majoră a autorității civile este tutelarea moralității publice, combaterea, chiar prin legi speciale, a tuturor curentelor și formelor de degradare a bunelor noastre moravuri. Statul nu poate avea față de familie doar funcții de notariat, prin simpla înregistrare a nașterilor și deceselor, a căsătoriilor și divorțurilor, dar trebuie să inițieze o politică social-familială inteligentă, curajoasă și perseverentă în favoarea demnității și stabilității familiei. Societatea are nevoie de familie pentru supraviețuire, ea fiind locul prețios al creșterii persoanelor și umanizării noilor generații, este celula vitală în care se realizează forma cea mai elementară de conviețuire umană, prima inițiere la viața socială, prima școală de educație sănătoasă, în care se află viitorul și speranța țării noastre.

În sfârșit, unitatea și stabilitatea sa economică, juridică, morală și religioasă formează o condiție absolută pentru adevăratul progres.

Nu este locul aici să tratăm în mod complet despre relația dintre familie și societate. Ceea ce aș vrea să mai accentuez, este faptul că glasul conștiinței creștine și al Bisericii ar trebui ascultat mult mai des și cu mai mult folos. Exigențele istoriei trebuie să învețe tinerele generații că un creștinism autentic și solid posedă formula adevăratei vieți familiale și sociale. Sunt profund convins că idealul familiei creștine și al societății este posibil. Depinde de noi, preoți și creștini, de a desfășura o activitate catehetico-pastorală mai intensă pentru renașterea și promovarea identității umane și creștine a societății familiale și civile.

Instituirea sărbătorii Sfintei Familii din Nazaret și practica binecuvântării familiilor la început de an nou nu are alt scop decât acela de a apăra societatea familială și în consecință întreaga societate umană, de toate relele și de a implora binecuvântarea divină asupra tuturor. Dea Bunul Dumnezeu ca familiile noastre și întreaga noastră societate românească, în condițiile noi create, să-și redescopere demnitatea umano-creștină, să conceapă, să organizeze și să-și trăiască viața la înălțimea tuturor valorilor teologale, spirituale, culturale, morale și sociale.

Pr. Alois Bișoc



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat