Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Aceasta este credința noastră!

Începând cu acest număr al revistei noastre inaugurăm un ciclu de articole care vor prezenta principalele adevăruri de credință, precum și diferite probleme cu care se confruntă omul din zilele noastre, la care poate afla un răspuns numai în credință. Întrebări ca: "Cum pot să cunosc că există Dumnezeu?", "Există o viață după moarte?", "Cine îmi spune ce este bine și ce este rău?", "De ce a murit Isus Cristos?", "De ce Dumnezeu permite suferința?", etc., sunt doar câteva din temele pe care le vom prezenta în numerele ce vor urma.

1. Dumnezeu este imens (I)

Luați o floare în mână, priviți un apus de soare, contemplați stelele de pe bolta cerului, fixați o față omenească și vă veți afla acolo unde începe credința noastră. Sf. Scriptură începe prin a ne vorbi despre un Dumnezeu care crează tot ceea ce ne înconjoară: de la munții cei mai înalți până la cel mai mic fir de iarbă. Totul provine de la planul său. Mai înainte nu exista nimic. Totul a fost chemat la existență și la viață de către Creator, care este responsabil de păstrarea și dezvoltarea sa.

Autorul Sfintei Scripturi este convins că oricine observă varietatea minunată și complexitatea universului trebuie să ajungă la concluzia că cineva l-a creat și îl păstrează în existență. Pentru el este clar că, în spatele universului și a legilor sale se află o inteligență și o forță mult mai mare decât ne-am putea imagina.

"Într-adevăr, de când Dumnezeu a creat lumea, oamenii cu mintea lor pot vedea lucrurile pe care El le-a făcut cu calitățile sale invizibile, adică puterea sa veșnică și natura sa divină" (Rom 1,20).

Scriitorul sacru era atât de sigur de acest lucru încât nu a căutat niciodată să dovedească existența lui Dumnezeu așa cum au făcut-o alții. Sfânta Scriptură începe prin a afirma clar că există Dumnezeu, iar psalmistul spune că numai "nebunul" se gândește: "unde este Dumnezeu?" (Ps 14,1).

Și atunci, de ce nu-l putem vedea? Sfânta Scriptură spune că Dumnezeu este o realitate evidentă, dar că există oameni care nu vor să-l recunoască! Mulți oameni au căutat să ajungă la cunoașterea lui Dumnezeu și să-și perfecționeze ideile despre El. Biblia, în schimb, răstoarnă aceste concepții. Ea spune că noi fugim de Dumnezeu și că preferăm să adorăm cu totul altceva. Dar Dumnezeu merge în căutarea omului și îi arată, chiar împotriva voinței sale, cine este El în realitate.

Cine este acest Dumnezeu?

Ce înțelegem prin acest cuvânt "Dumnezeu"? Sfânta Carte ne oferă câteva idei fundamentale despre Dumnezeu. Odată Isus a spus: "Dumnezeu este duh" (In 4,24). Această definiție despre Dumnezeu era foarte cunoscută. Pentru a-l descrie pe Dumnezeu, care nu poate fi văzut, dar care săvârșește lucruri mari și puternice, evreii se gândeau la vântul care scoate din rădăcini pomii și înalță valurile mării. Aceasta este semnificația cuvântului "duh". Dar el poate fi folosit și pentru a indica respirația. Și întrucât " a respira" înseamnă a trăi, cuvântul "duh" indică ideea unei forțe care dă viață.

Sfânta Scriptură ne spune că Dumnezeu este.

Invizibil: nu-l putem vedea, chiar dacă El este totdeauna prezent. Aceasta înseamnă că nu putem face o descriere sau să oferim o imagine precisă despre El.

Personal: El nu este numai o putere, dar putem vorbi cu Dumnezeul Bibliei.

Deosebit de ceea ce a creat: unii cred că tot ceea ce există ar fi parte din Dumnezeu. Sfânta Scriptură ne spune că Dumnezeu stă deasupra întregului univers.

Implicat în evenimentele lumii noastre. Dumnezeu nu stă departe de noi, undeva la distanță. El nu a creat lumea pentru a o arunca în spațiu și pentru a uita de ea. Dumnezeu se îngrijește de tot ceea ce a creat.

Putem ști că există Dumnezeu?

Ceea ce ne apropie mai mult în Sfânta Scriptură de "dovada" existenței lui Dumnezeu este structura și ordinea universului și modul cum se comportă El față de ființele umane. S-a afirmat deseori că există motive suficiente pentru a spune că există un Dumnezeu: existența lumii, planul universului, modul cum sunt create ființele, faptul că fiecare are nevoie de un scop și de valori în viață, faptul că orice adoră pe cineva sau ceva, ideea de perfecțiune într-o lume imperfectă.

Toate acestea sunt tentative pentru a răspunde la toate întrebările cu privire la originea universului și a vieții. Un spărgător care uită să-și pună mănușile este identificat după amprentele digitale pe care le lasă. La fel, Dumnezeu se face cunoscut prin amprentele pe care le-a lăsat în tot ceea ce a creat. Pornind tocmai de la aceste amprente mulți au ajuns să gândească la cineva sau la ceva care stă deasupra întregii creații pe care o vedem. Sfânta Scriptură oferă un punct final pentru toate aceste căutări: ea spune că Cel care a făcut acest lucru este un Dumnezeu viu și care iubește, pe care noi îl putem recunoaște drept "Tatăl nostru".

(va urma)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat