Un sfânt al tuturor
În fiecare an, la 13 iunie, ba chiar în fiecare marți, foarte mulți oameni creștini și necreștini de pe tot globul pământesc, se îndreaptă spre "Sfântul Minunilor", Anton de Padova.
Într-o viață pământească relativ de scurtă de 36 de ani (1195-1231), portughezul Fernando, în călugărie Anton, a reușit prin harul lui Dumnezeu să ajungă la plinirea omului desăvârșit, în cunoașterea și iubirea lui Dumnezeu și de semeni. Sfintele Evanghelii, sursă de lumină și focar de viață adevărată, i-au fost carte de căpătâi, îndrăgindu-le și cunoscându-le în așa măsură, că dacă exemplarele din lume ar fi fost distruse, dânsul le-ar fi reconstituit aidoma. Nu în zadar a fost declarat "doctor evangelicus".
Împlinind ascultarea călugărească, susținut de Duhul Sfânt, predică în țările Occidentului Catolic în felul în care numai el a știut s-o facă. Cum a înțeles această misiune, o știm din următoarele rânduri care îi aparțin: Cel care e plin de Duhul Sfânt, vorbește în diferite limbi care nu sunt altceva decât mărturii despre Cristos, precum umilința, sărăcia sfântă, răbdarea și ascultarea pe care le dovedim numai atunci când practicându-le, constituie exemple elocvente pentru semenii noștri. Pentru că graiul este viu atunci când vorbesc faptele".
Aceste câteva cuvinte rezumă autobiografia sfântului Anton, explicând totodată permanentizarea acțiunii sale de-a lungul veacurilor.
Toți sfinții sunt expresia Iubiri nemărginite a lui Dumnezeu față de oameni. Sfântul Anton de Padova își are desigur carisma lui. Dumnezeu s-a folosit și se folosește mereu de el. De ce? Pentru că a înțeles foarte bine că oamenii au nevoie de iubire, de Dumnezeu, de pâine și de cuvântul dătător de adevărata viață.
E foarte bine cunoscută în evlavia antoniană inițiativa numită "pâinea săracilor", expresie a recunoștinței mamei micuțului Tomasino din Padua, în vârstă de numai 22 de ani, înecat, dar redat viu și sănătos mamei sale prin mijlocirea "Sfântului minunilor". Plină de bucurie și recunoștință dă atâta pâine săracilor, cât cântărea copilul. Practica se menține în toată lumea. Se relatează că în 1964 numai în Padova se împărțeau zilnic săracilor 700 de kg de pâine. Desigur, "nu numai cu pâine trăiește omul.". E cât se poate de clar că odată cu nenumăratele binefaceri naturale, cinstitorii sfântului Anton de Padova primesc sporirea credinței, atașarea de Tatăl ceresc și angajarea tot mai conștientă pe calea adevăratei fericiri a copiilor lui Dumnezeu.
Sfinte Antoane de Padova, roagă-te pentru noi!
Pr. Anton Despinescu