Maria, model pentru fiecare creștin
Disponibilitatea totală a Preasfintei Fecioare Maria față de planul lui Dumnezeu este pentru toți o invitație de a răspunde glasului lui Dumnezeu care cheamă și astăzi la slujirea Bisericii, în orice stare de viață.
Preasfânta Fecioară Maria e prezentă în misterul oricărei chemări la slujirea lui Dumnezeu și a Bisericii. Ea colaborează cu Dumnezeu care continuă să semene germenii chemării la diferite stări de viață, colaborând cu Duhul Sfânt, care dispune inimile, le deschide și le educă să dea răspunsul de credință, de iubire, de dăruire totală pentru Împărăția lui Dumnezeu.
Maria rămâne și modelul unic pentru orice chemare, deoarece ea a primit cu "da"-ul ei perfect invitația Tatălui, a primit în persoana ei preacurată darul Duhului Sfânt, prin maternitatea ei a dăruit lumii pe Mântuitorul Isus și a colaborat din plin la opera Fiului ei, pentru că a fost proclamată și slujitoarea Bisericii și a omenirii, de vreme ce însuși Cristos ne-a dăruit-o ca mamă.
Orice comunitate creștină, în timp ce își îndeplinește datoriile sale cu privire la vocații, vede în Maria "pe cea care prin mijlocirea ei multiplă continuă să obțină darurile mântuirii veșnice", și prin urmare și darurile chemării, invocând-o ca Mamă și Model pentru orice vocație creștină.
"Iată, sunt slujitoarea Domnului." (Lc 1,26, ș.u.).
Misterul vocației este profund înscris în fragmentul ce relatează despre evenimentul Bunei-Vestiri, deoarece în vocație este totdeauna Dumnezeu cel care cheamă. Dumnezeu o cheamă pe Maria Fecioara, iar ea se angajează să dea un răspuns.
"Nu te teme." Omul se teme să fie chemat. Se teme nu numai de a fi chemat la preoție, dar se teme chiar să fie chemat și la viață, la misiunea sa, la o profesie, la căsătorie. Această teamă descoperă și un sentiment de responsabilitate, dar nu o responsabilitate matură. Trebuie să trăim în teamă. trebuie să primim chemarea. pentru că am aflat har înaintea lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire: această siguranță ne ajută așa cum a ajutat-o pe Maria.
Pr. Aurel Percă
* * *
Elementul fundamental și de neînlocuit în educarea copiilor la rugăciune este exemplul concret, mărturia părinților: numai rugându-se împreună cu copiii, tatăl și mama vor putea coborî în profunzimea inimii copiilor lor, lăsând urme pe care alte evenimente ale vieții nu le vor putea șterge. Să reascultăm apelul pe care Papa Paul VI l-a adresat părinților: "Mamelor, îi învățați pe copiii voștri rugăciunile unui bun creștin? Îi pregătiți, împreună cu preoții, la primirea sacramentelor: Spovada, Împărtășania, Mirul? Îi învățați să invoce ajutorul Preacuratei și al sfinților? Vă rugați împreună în familie Rozariul? Iar voi, taților, știți să vă rugați cu copiii voștri, cu toată familia, cel puțin din când în când?"