Sfântul Ioan Baptist de La Salle
La 7 aprilie, Biserica Catolică sărbătorește amintirea fondatorului congregației "Frații Școlilor Creștine" - Sf. Ioan Baptist de La Salle.
Ioan Baptist s-a născut la 3 aprilie 1651 la Reims (Franța). La 16 ani este ales canonic la catedrala din Reims. Studiază teologia la Reims, iar în 1670 merge la Paris pentru a-și continua studiile la Sorbona. În 1678, la vârsta de 27 de ani, este hirotonit preot. În martie 1679 Ioan întâlnește pe Adrien Nyel, care îl roagă să deschidă o școală pentru copiii săraci din Reims. A dar curs acestei inițiative și treptat ajunge la întemeierea mai multor asemene a școli. Ioan se mută cu învățătorii acestor școli într-o altă casă, unde se vor organiza într-o asociație care se va numi "Frații Școlilor Creștine"; frații vor primi o haină clericală prin care să se deosebească de ceilalți învățători, organizați în sindicate. Până când această asociație va deveni Congregație, vor trece câțiva ni.
Între timp, Ioan Baptist a trebuit să îndure criticile care i se aduceau din cauza lipsei de experiență în organizarea învățământului. De aceea a trebuit să înceapă și cu pregătirea fraților, ziși "minori", care apoi să asigure învățământul elementar al copiilor. În acest scop, el a adunat într-o congregație religioasă pe unii învățători dedicați învățământului sau formării noilor cadre.
Pentru a fi adevărat creștin, și educator perfect, un învățător trebuia să aibă 12 virtuți: gravitate, tăcere, discreție, prudență, înțelepciune, răbdare, rezervă, bunătate, zel, vigilență, pietate și generozitate. Așadar, programul de pregătire era destul de greu; dar cu toate acestea, Ioan Baptista a putut trimite foarte curând 12 "frați" în diferite orașe franceze, în timp ce el s-a îndreptat spre Paris, unde ia ființă institutul Saint-Sulpice, inima reformei educative a sfântului.
La moartea fondatorului - 7 aprilie 1715 - erau 26 de școli în care predau 274 de frați. Numărul elevilor se ridica la cca. 10.000.
Frații Școlilor Creștine își continuă și astăzi activitatea în întreaga lume, opera lor de educatori reînnoindu-se în funcție de timpuri.
Astăzi, Frații Școlilor Creștine în număr de cca. 9.000, sunt răspândite în peste 82 de țări, conducând școli de toate tipurile, și de toate gradele: de la grădinițe de copii până la universități și academii militare.
În România frații au venit în 1861, desfășurând o activitate de educație creștină în rândul tineretului în București, Craiova, Satu-Mare, Oradea și Blaj. La București au condus școlile Sf. Andrei și Sf. Iosif până în anul 1948, când au fost naționalizate de regimul comunist venit la putere. În aceste școli s-au format mulți oameni de o valoare intelectuală și morală deosebită.
Fr. Tiberiu