Episcopul Mihai Robu
Pentru catolicii de la răsărit de Carpați, au fost numiți, de-a lungul veacurilor, mulți episcopi dar, până în 1925, nici unul nu a fost băștinaș. Primul episcop indigen pe care îl cunoaște istoria Bisericii catolice din Moldova este Mihai Robu, originar din marea comunitate catolică Săbăoani. S-a născut la 10 aprilie 1884 din părinți agricultori. A primit formația preoțească în seminarul diecezan "Sf. Iosif" din Iași, între anii 1894-1907, fiind hirotonit preot de către arhiepiscopul Nicolae-Iosif Camilli, primul episcop de Iași.
Timp de 18 ani a lucrat în Seminarul diecezan precum și în unele parohii.
Numit episcop de Iași prin scrisoarea apostolică din 5 iulie 1925 a papei Pius al XI-lea, a fost consacrat în capela maicilor Notre Dame de Sion în ziua de 20 septembrie același an.
Activitatea sa pastorală s-a desfășurat pe parcursul a două decenii (1925-1944). Multora din contemporanii săi încă în viață, ne este vie în memorie figura impozantă, blajină a sfântului ierarh care nu se sfia să împlinească serviciile preoțești obișnuite în catedră sau în capela maicilor Notre Dame de Sion. Munca sa de vlădică neobosit, în perioada dintre cele două războaie mondiale, a fost foarte rodnică. S-a îngrijit părintește de Seminar, având așa de mare trebuință de preoți. În darea de seamă din 10 octombrie 1928, trimisă Congregației de Propaganda Fide, menționează 100.000 de catolici în 78 de parohii deservite numai de 29 preoți franciscani și aproape 3.000 de suflete la un preot; în Seminar erau la acea dată 40 de elevi și 17 studenți teologi. Cutreieră multe țări europene, asemenea predecesorului său, Camilli, pentru colectarea de ajutoare. Dumnezeu i-a răsplătit oboseala cu bucuria promoției din 1939, de 33 de preoți noi (dintre care pe 21 îi hirotonește personal, la 24 iunie, în aceeași capelă a maicilor Notre Dame de Sion, iar pe unul (Iacob Ferenț) îl va hirotoni la 15 august același an la Dărmănești-Bacău, ceilalți 11 au fost hirotoniți în străinătate).
Păstorirea episcopului Mihai Robu se mai evidențiază prin următoarele realizări: 1) Ridicarea de noi și frumoase biserici; 2) numeroase vizite canonice însoțite de administrarea Sfântului mir, ca manifestări însuflețite de credință și încurajare pentru o viață creștină ferventă. Aceste vizite au devenit pentru episcopul Robu un obiectiv mai greu după ce, prin scrisoarea apostolică "Solemni Conventione" din 5 iulie 1930, au fost adăugate la Episcopia de Iași parohiile din Bucovina; 3) presa catolică dispune de cele două tipografii: "Presa Bună" de Iași și "Serafica" la Săbăoani. Se aduc mașini noi, se editează Noul Testament, catehisme, cărți de rugăciuni, istorioare morale, ș.a. Sufletul acestei munci este Mons. Anton Gabor la Iași, iar din partea Provinciei Franciscane, Pr. Iosif Tălmăcel.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a îndurerat nespus de mult inima nobil a marelui episcop Robu, acesta a luptat din răsputeri pentru apărarea acelora care erau ținta nedreptăților politice și sociale: evreii și catolicii din satele moldovene, considerați ca unelte ale spionajului străin.
În vara anului 1944, după ce plânge pe ruinele Seminarului de la Copou, distrus de bombardamente, e nevoit să se refugieze la Beiuș, iar pe la mijlocul lunii septembrie, din cauza operațiunilor militare din aceste regiuni, se retrage în munți, unde contractează o dublă pneumonie, care la 27 septembrie îl duce în mormânt. În 1964, osemintele marelui episcop sunt aduse și așezate în catedrală din Iași, pe care a slujit-o și iubit-o din toată inima.
În veci pomenirea lui!
Pr. Anton Despinescu