Noi am biruit
Axul central al întregului an liturgic și punctul culminant al credinței creștine - Paștele - este o invitație continuă pentru a descoperi sensul cel nou și adevărat al istoriei și al vieții. Trecerea reală și mișcătoare a Divinității în realitatea umană devine izvor de ordine, armonie și consistență.
Drumul omului nu mai este ca un fluviu sinuos către neant, dar obositoare și luminoasă creștere către Împărăția lui Dumnezeu, în care Dumnezeu va fi cu totul în toți (1Cor 15,28). În lumina învierii, viața omului este o chemare nobilă la transformarea lumii, la marea descoperire a demnității umane: "Când viitorul nu mai are putere de fascinație ca să fie căutat și dorit, și amărăciunea lacrimilor este singurul gust al pâinii noastre, abia atunci mântuirea ta se ridică în tăcerea inimii mele și mâna ta, Dumnezeul meu, ridică greutatea de gheață a durerii mele" (H. de Lamartine 1869). Când întunericul păcatului încearcă să întunece curajul luptei, lumina învierii risipește durerile și face ca pașii omului să fie hotărâți spre drumul biruinței. Când nedreptatea și violența se năpustesc peste orizontul vieții omului, din strălucirea mormântului gol răsună un glas fascinant și mobilizator: "Aveți încredere, eu am biruit lumea" (In 16,33). "Eu sunt Învierea și Viața, cine vine după mine nu va umbla în întuneric" (In 8,12).
Paștele este strigătul cerului către ființele acestui pământ la încredere, la curaj și la speranță. Paștele este cântecul omului nou care trăiește biruința asupra păcatului, asupra răului din lume și asupra morții, căci: "Cristos murind a distrus moartea noastră și înviind din morți ne-a redat viața" (cf. Prefața Pascală).
Paștele este trecerea noastră la o viață nouă, prin care pământul înflorește și se transformă într-o împărăție a dreptății și a păcii. Curaj, Cristos este speranța noastră!
Mons. Petru Gherghel