Mărturii grăitoare
* Agenția catolică austriacă (Kathpress din 26 februarie 1990) transmite din Viena următoarea declarație a pastorului reformat Laszlo Tokes, cel care a declanșat la Timișoara scânteia revoluției: bisericile din România au dovedit în trecut mult conformism și colaborare cu regimul lui Ceaușescu. În mod expres însă, Tokes nu a făcut vinovată de această acuză Biserica Romano-Catolică din România. În declarația sa, Tokes s-a referit la un moment al harului și la șansa pe care Dumnezeu o oferă și pe care bisericile nu trebuie s-o piardă. Pentru acest motiv, bisericile creștine au nevoie de o reînnoire sinceră și spirit de reconciliere, pentru a nu dezamăgi sau înșela poporul ale cărui speranțe și așteptări sunt mari.
* Aceeași agenție transmite la data de 20 februarie 1990 o altă știre semnificativă. Pastorul baptist Paul Negruț din Oradea a declarat la o conferință de presă ținută la Keston College din Londra următoarele: Conducerea Bisericii Romano-Catolice din România a refuzat sistematic orice compromis cu regimul lui Ceaușescu. Ca exemplu concret, Negruț l-a citat pe episcopul Ioan Robu, care, anul trecut a refuzat participarea la o ședință a FDUS, ședință care s-a ținut chiar în ziua de Vinerea Mare și la care Ceaușescu urma să țină un discurs. Deși episcopul Robu fusese invitat să participe la această ședință, și de asemenea să ia și cuvântul, el a comunicat însă că locul lui în acea zi este în Biserică și că acolo va lua el cuvântul. (Vlep)
* * *
Biserica, fidelă datoriile sale față de Dumnezeu și față de oameni, nu poate să nu combată, așa cum a făcut în trecut, cu toată fermitatea și cu durere, acele învățături și acele acțiuni josnice, care vin în contrast cu rațiunea și experiența comună a oamenilor și care degradează omul de la măreția sa înnăscută. (Conciliul Vatican II - Gaudium et Spes, 21).