Foamea
"Nu numai cu pâine trăiește omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu" (Mt 4,4).
Încet, încet trenul se pune în mișcare. Oameni grăbiți căutau locuri. Văd în sfârșit un loc. "Liber?", întreb în compartiment, arătând spre locul cu pricina. "Liber!", mi se răspunde. Intru, îmi aranjez bagajul și mă așez. Era liniște. Citeau toți presa. Un ziar a trecut de la o tânără la un om din fața mea de lângă ușă. Bărbatul era între două vârste, tras la față, nebărbierit. Un om de la țară. S-a adâncit în lectura ziarului, urmărind cuvintele încet, aproape silabisind, iar vocea i se auzea. Descoperise ceva de-l făcea să se concentreze atât de mult! Au intuit probabil toți că acest om nu avusese posibilitatea să termine toate clasele. Învățase atât cât să se descurce în viață. Era țăran ca atâția alții, ca părinții și bunicii noștri, și ducea pe umerii lui, cred, tot amarul necazurilor și greutăților anilor prin care trecuse. Citea cu interes. Ce-l făcea să se concentreze atât de mult?, gândeam eu. Ziarul a trecut din mână în mână și la ceilalți, toți tineri. Același interes. În cele din urmă, ajunge și la mine. Descopăr ce era: "Renașterea" un ziar cu subiecte creștine, pe înțelesul tuturor. Găsesc ca semnatari nume cunoscute care s-au angajat deja pe drumul credinței. Dumnezeu, Cristos, cruce, păcat, sfânt, reînnoirea morală, etc., cuvinte care altădată nu se foloseau decât în anumite cercuri restrânse reveneau pe aceste pagini.
Timpul trecuse repede, iar călătoria s-a sfârșit pe nesimțite. Coborând, am rămas cu aceeași imagine a țăranului preocupat și adâncit să descifreze rânduri nemaiîntâlnite și a tinerilor care parcă sorbeau cuvintele acelui ziar.
Era deci ceva minunat. O foame care rodea din interior și voia să fie potolită: foamea după cuvânt. Însă nu orice fel de cuvânt. "Nu numai cu pâine trăiește omul", spunea Isus acum aproape două mii de ani, "dar cu tot cuvântul care vine de la Dumnezeu" (Mt 4,4). Există o foame a sufletului, așa cum există o foame a trupului. Un gol imens ce trebuie astupat. Ceva nu s-a stins în oameni. A rămas un gust pentru spiritual, o dorință după ceva, după Cineva, care își așteaptă împlinirea. Citirea unui ziar: un gest simplu, dar plin de semnificații. Și aceste semnificații sunt determinate de conținutul acelui jurnal. O foame după spirit, care a rămas în ciuda tuturor eforturilor de a o înlătura, de a o potoli cu nimicuri. Viața pulsează, nu s-a murit de tot. Creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, omul nu se regăsește decât în El. Aspirațiile și dorințele cele mai profunde, ale inimii sale nu pot fi împlinite în alt mod. Oamenilor le e foame. Se descoperă aici dimensiunea religioasă a omului și nevoia lui fundamentală de Dumnezeu. În anii în care s-a luptat împotriva lui Dumnezeu, încercându-se prin orice mijloace să fie scos din viața omului, nu s-a pierdut totul. A rămas această foame ce trebuie potolită. Toți cei care nu au găsit calea lui Cristos, trebuie ajutați. Munca de restaurare, de reînnoire morală, de a da sens vieții își găsește locul. Toți cei chemați de Dumnezeu la această muncă au o bază, un punct de pornire.
"Viitorul, spune Conciliul Vatican II, stă în mâinile acelora care vor ști să dea generațiilor viitoare motive pentru a trăi și a spera" (G.S. 31).
Pr. Cornel Cadar