Sfântul Iosif
Cinstirea Sfântului Iosif apare în sec. Al IX-lea și are un caracter particular. Devoțiunea față de el se răspândește în sec. Al XI-lea sub influența cruciaților, care au construit la Nazaret o bazilică în cinstea sa.
La răspândirea cultului său au contribuit foarte mult franciscanii și carmelitanii. Papa Sixt IV (1471-1484) a aprobat sărbătoarea în cinstea Sf. Iosif și o fixează pentru data de 19 martie. Nu știm de ce a fost aleasă tocmai această dată. Papa Grigore XV, în anul 1621, stabilește această zi ca Sărbătoare de poruncă. Pius IX, în anul 1870, a proclamat pe Sfântul Iosif ca patron al Bisericii universale, iar papa Ioan al XXIII-lea a introdus numele său în Canonul Sfintei Liturghii.
Sf. Iosif, bărbat drept, cum îl numește Sf. Scriptură, este slujitorul credincios și prudent, căruia stăpânul îi încredințează bunurile sale. Dumnezeu a încredințat lui Iosif "începuturile răscumpărării noastre", pe Maria și Isus. Prin ascultarea, viața sa ascunsă și munca sa zilnică, Sfântul Iosif a devenit un model pentru fiecare creștin.
Cel care crede trebuie să primească fără teamă chemarea lui Dumnezeu, trebuie s-o urmeze chiar și atunci când nu înțelege totul, în umilința inimii trebuie să citească semnele voinței lui Dumnezeu.
Sfântul Iosif este patronul Bisericii, deoarece Biserica este chemată să aducă omenirii mântuirea și să slujească cu toată generozitatea pe Mântuitorul.
Pr. Aurel Percă